54 minut

27. května 2022

Část: Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Obsah dílu

80 let od útoku na R. Heydricha — Oslavy hrdinského činu Kubiše a Gabčíka — Shromáždění a výstava v Národním muzeu — Boje o Severodoněck — Ruský postup na Ukrajině — Život Rusů na hranici války — Česká spolupráce s Británií a Slovenskem — Podpora drobných farmářů — Dvojí ceny pohonných hmot v Maďarsku — Hlasy proti Si Ťin-pchingovi — Útlum těžby uhlí v zemích G7 — Homolkovi na divadelních prknech — Rozpočet Finančního analytického úřadu — Ekonomika a inflace — Padělky na Hatích — Kurzy bezpečné jízdy pro motocyklisty — Připomínkové akce k výročí atentátu na Heydricha — Klíčové okamžiky atentátu — Hrdinové Operace Anthropoid — Vyšetřování útoku v texaské škole — Zadržení nelegálních migrantů — Slovensko a ruský plyn — Rozsáhlé cvičení NATO v Polsku končí — Zahájení lázeňské sezony v Teplicích — Obnovení přímých letů do USA — Lodní výtah na Orlíku v ostrém provozu — Zemřel Andrew Fletcher z Depeche Mode — Sčítání cvrčků — Přehlídka malých letounů — Sníh na českých hřebenech — Fotograf filmových hvězd z Cannes — Výstava obrazů buddhistických mnichů

Části dílu

00:44
80 let od útoku na R. Heydricha
    Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si dnes lidé připomínali na pietních akcích v Praze i jiných městech. Před hodinou začalo slavnostní shromáždění v historické budově Národního muzea, kde se zároveň otevřela výstava o operaci Anthropoid.
    01:30
    Oslavy hrdinského činu Kubiše a Gabčíka
      Česko si připomnělo jeden z nejvýznamnějších a nejodvážnějších činů historie – atentát na Reinharda Heydricha. Před 80 lety na třetího muže nacistické třetí říše zaútočili parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík.
      04:33
      Shromáždění a výstava v Národním muzeu
        Živý vstup redaktorky Štěpánky Martanové.
        06:30
        Boje o Severodoněck
          Ruské okupační síly na východě Ukrajiny pomalu postupují. Během včerejška obsadily několik vesnic a dokončují obležení strategického města Severodoněck.
          09:24
          Ruský postup na Ukrajině
            Živý vstup zpravodaje Václava Černohorského z Charkova.
            11:22
            Život Rusů na hranici války
              Moskva obviňuje ukrajinskou armádu z ostřelování ruského pohraničí v bělgorodské oblasti. Podle jejího gubernátora dva lidé zemřeli a několik dalších bylo vážně zraněno.
              13:32
              Česká spolupráce s Británií a Slovenskem
                Dnešní pietní akce využili čeští ministři zahraničí a obrany k debatám se svými protějšky z Británie a Slovenska. Jan Lipavský s šéfkou britské diplomacie Liz Trussovou podepsali memorandum o zahraničně politické a bezpečnostní spolupráci.
                15:08
                Podpora drobných farmářů
                  Vláda se definitivně dohodla na výši dotací, kterými chce zvýhodnit malé zemědělce. Takzvanou redistributivní platbu, kterou pošle všem podnikům na prvních 150 hektarů půdy, ponechává na 23 procentech.
                  17:23
                  Dvojí ceny pohonných hmot v Maďarsku
                    Dražší benzín pro cizince v Maďarsku. Za pohonné hmoty musí zaplatit tržní cenu. Maďaři dál tankují za ceny stanovené vládou. Litr 95oktanového benzínu je tak vyjde v přepočtu na 30 korun, cizince na 42 korun.
                    17:44
                    Hlasy proti Si Ťin-pchingovi
                      Čínský vládce Si Ťin-pching má politické problémy. Přibývá informací, podle nichž v komunistické straně sílí nesouhlas s jeho politikou. Ve své éře omezil kolektivní vedení a soustředil pod sebe většinu moci.
                      19:51
                      Útlum těžby uhlí v zemích G7
                        Nejrozvinutější státy světa se chtějí vzdát uhlí při výrobě energie. Dohodli se na tom ministři zemí G7 na jednání v Berlíně. Do poloviny příštího desetiletí také chtějí vyrábět elektřinu téměř bez emisí skleníkových plynů.
                        20:28
                        Homolkovi na divadelních prknech
                          Svérázná rodina Homolkových v pražském Švandově divadle. Představení Ecce Homo Homolka vzniklo podle proslulého filmu československé nové vlny režiséra Jaroslava Papouška.
                          23:18
                          Rozpočet Finančního analytického úřadu
                            Ministerstvo financí počítá s navýšením rozpočtu Finančního analytického úřadu. Peníze navíc mají sloužit především k zajištění dalších analytiků.
                            25:19
                            Ekonomika a inflace
                              Česká ekonomika letos přibrzdí. Poroste nejspíš jen o jedno a půl procenta. Vyplývá to z odhadů různých institucí, které porovnalo ministerstvo financí. Spotřebitelské ceny letos podle této predikce průměrně porostou dokonce o víc než 13 procent.
                              25:41
                              Padělky na Hatích
                                Přes sto pytlů oblečení, kabelek a dalšího zboží zabavila Česká obchodní inspekce při zátahu v Hatích na Znojemsku. Dohromady spolu s policií shromáždila za jeden den bezmála 6 tisíc kusů padělků za víc než 27 a půl milionu korun.
                                26:03
                                Kurzy bezpečné jízdy pro motocyklisty
                                  Novinky ve výuce autoškol zaměřené na mladé řidiče a motorkáře. Vysvětlit jim rizika jízdy pomáhá i speciální aplikace. Ročně v Česku zemře kolem osmdesáti motocyklistů.
                                  28:29
                                  Připomínkové akce k výročí atentátu na Heydricha
                                    Vracíme se k největšímu činu domácího protinacistického odboje v Evropě. Operace Anthropoid posílila pozice československé exilové vlády a i díky ní západní mocnosti odstoupily od mnichovské smlouvy.
                                    29:20
                                    Klíčové okamžiky atentátu
                                      Už zmíněná – hojně sledovaná – rekonstrukce se zaměřila na stěžejní prvek: Heydrichovu cestu ze zámku v Panenských Břežanech a na jeho osudové setkání s československými parašutisty.
                                      32:03
                                      Hrdinové Operace Anthropoid
                                        Josef Gabčík a Jan Kubiš. Za druhé světové války příslušníci československé zahraniční armády ve Velké Británii. Právě tady byly parašutisté speciálně vycvičeni, aby v rámci Operace Anthropoid provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
                                        36:43
                                        Vyšetřování útoku v texaské škole
                                          Policie před zásahem na základní škole v Texasu dlouho vyčkávala, než zasáhla proti útočníkovi. Vyplývá to z vyšetřování úřadů.
                                          37:10
                                          Zadržení nelegálních migrantů
                                            Osmdesát pět běženců z Blízkého východu zadrželi policisti jen během posledního týdne ve Zlínském kraji. Někteří z nich žádají o mezinárodní ochranu v jiných státech Evropské unie.
                                            39:02
                                            Slovensko a ruský plyn
                                              Slovensko snižuje svou energetickou závislost na Moskvě. Ruský plyn mají do konce příštího roku nahradit až ze dvou třetin dodávky z Norska a nákupy zkapalněného zemního plynu.
                                              39:26
                                              Rozsáhlé cvičení NATO v Polsku končí
                                                V Polsku po měsíci končí mezinárodní vojenské cvičení Defender Europe. To bylo spolu se souběžnými akcemi v Litvě a Estonsku největším svého druhu.
                                                41:42
                                                Zahájení lázeňské sezony v Teplicích
                                                  V Teplicích dnes zahajují lázeňskou sezonu. Každý rok akci navštíví tisíce lidí. Jedná se o největší festival svého druhu v regionu. Právě se tam díváme živě. Během víkendu se na čtyřech scénách vystřídá na 25 hudebníků a kapel.
                                                  42:15
                                                  Obnovení přímých letů do USA
                                                    V Česku během dvou let skončily na čtyři stovky cestovních kanceláří. To je zhruba třetina z jejich celkového počtu před covidovou pandemií. Zájem o cesty do zahraničí teď opět prudce roste.
                                                    43:38
                                                    Lodní výtah na Orlíku v ostrém provozu
                                                      Odstřelování skály blízko hráze orlické přehrady. Vodohospodáři tam hloubí koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Tato rekonstrukce vodního díla také zkrátí sezonu pro převážení lodí, které teď transportuje nový lodní výtah.
                                                      45:52
                                                      Zemřel Andrew Fletcher z Depeche Mode
                                                        Zemřel Andrew Fletcher - klávesista a zakladatel hudební skupiny Depeche Mode. Bylo mu 60 let. Skupina to oznámila na sociálních sítích. Hudebník působil v kapele celou její čtyřicetiletou historii a byl u všech jejích alb i koncertních turné.
                                                        46:18
                                                        Sčítání cvrčků
                                                          Skoro každý ho někdy slyšel, ale málokdo ho viděl. Cvrček polní, kterého Česká společnost entomologická vyhlásila hmyzem roku 2022. V posledních letech se mu totiž v Česku daří a šíří se i do oblastí, kde dříve nebyl – do výše položených částí republiky.
                                                          47:07
                                                          Přehlídka malých letounů
                                                            Živý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                                                            48:40
                                                            Sníh na českých hřebenech
                                                              Poslední sníh v Česku roztaje přibližně o 14 dní dřív než loni, tedy na přelomu června a července. Odhadují to správci Krkonošského národního parku i přesto, že meteorologové očekávají v příštích týdnech teplotně i srážkově průměrné počasí.
                                                              49:27
                                                              Fotograf filmových hvězd z Cannes
                                                                V jihofrancouzském Cannes se zítra večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu, o kterou soutěží 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností.
                                                                51:46
                                                                Výstava obrazů buddhistických mnichů
                                                                  Národní galerie po pandemii otevřela veřejnosti Salmovský palác u Pražského hradu. Vystavuje v něm japonské zenové malby a kaligrafie z období sedmnáctého až dvacátého století.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž49 minut
                                                                  Další díl
                                                                  28. května 2022

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  19. dubna

                                                                  Headlines — Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem Policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd Čejky chocholaté

                                                                  19. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  19. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  19. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž56 minut

                                                                  18. dubna

                                                                  Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                                  18. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž56 minut

                                                                  18. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  18. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  17. dubna

                                                                  Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                  17. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  17. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  17. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  16. dubna

                                                                  Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                  16. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  16. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  16. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  15. dubna

                                                                  Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                  15. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  15. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  15. 4. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám