V prázdninovém menu najdete i paštiky (2011)

Podle definice je paštika masová směs různé konzistence. Co se v této směsi skrývá, odhalí pořad Pod pokličkou. Uvidíte, co je v konzervách a dozvíte se, jaký je rozdíl mezi paštikou a terinou, jak se tyto pokrmy připravují a jak jsou náročné pro naše zažívání.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Pravé paštiky se pečou v nádobě vyložené těstem, například tzv. brioškovém. Sama o sobě je paštika roztírartelná masová pasta, do které mohou být přimíchány hrubší kousky zvýrazňující jejií chuť. Například maso, špek, houby, sušené ovoce nebo třeba mandle.


Víte, že...

Terina je masová směs původem z Francie, ale také označení pro nádobu, v níž se tato pochoutka připravuje. První teriny byly kameninové, později se však začaly vyrábět také z porcelánu a dnes se můžeme setkat i s terinami kovovými nebo plastikovými.


Víte, že...

Oblíbenými masovými pochoutkami jsou i balotiny a galantiny. Vykostěné maso z drůbeže, ryb nebo drobnější zvěřiny se naplňuje jemnou masovou fáší. U galantiny je podmínkou, aby pak maso bylo sešito zpět co nejvěrněji do původního tvaru. Balotinu pouze pevně stočte a zabalte do ubrousku pro vaření ve vývaru. Alobal nebo folie se použije při vaření v páře.


Stopáž22 minut
Rok výroby 2011
 ST