Pod pokličkou → 16. 7. 2019

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68319

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

16. 7.
2019

V prázdninovém menu najdete i všechno z kozy

Tentokrát se Pod pokličkou dozvíte, co vše do lidských životů může přinést koza! Tohle užitečné, chytré a svéhlavé zvíře v minulosti dokázalo samo uživit celou rodinu. Dnes znovu objevujeme, že z jejího mléka lze připravit skvělé sýry a všechny výrobky z kozího mléka jsou pro naše těla lepší než všemožná léčiva. Současná česká kuchyně naprosto opomíjí skopové maso a vy se podívejte, jak je chutně připravovat a proč jíst.

Víte, že...

A/ Na našem území byly nejvyšší početní stavy koz v letech 1900-1945. Např. v roce 1920 bylo u nás chováno 1 291 000 koz. Později kozy vytlačil chov hovězího dobytka, návrat zaznamenáváme v 90. letech minulého století. V roce 1995 bylo u nás chováno 44...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Grilovaný kozí sýr

1 žlutá a zelená cuketa
6 malých kulatých kozích sýrů
1 svazek tymiánu
drcený černý pepř
olivový olej

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Jak s praotcem Čechem, živ se strdím, mlékem

30. 6. 2010 17:30 ČT1

Zatímco některé potraviny si našly cestu do našich kuchyní teprve nedávno, jiné znali naši předci už před stovkami, ba i tisíci lety. Zpátky k české kuchyni se vracejí nejen makrobiotici a vyznavači bio, ale i obyčejní lidé.…