Pod pokličkou → 5. 7. 2020

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 70284

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

5. 7.
2020

Prášek kontra kvasnice

Česká kuchyně je známá knedlíky a pečivem z kynutého těsta. Naše babičky i poradci pro výživu všeho druhu tvrdí, že při výrobě těchto dobrot není nad klasické kvasnice a kvásek. A Pod pokličkou dnes zjistíte, co je na kvásku a kvasnicích tak úžasného pro naše zažívaní a proč kypřící prášky máme používat jen ve stavu naprosté nouze. Uvidíte, jak a z čeho se vlastně specificky vonící kostičky droždí vyrábí a na co mimo pečení se dá tato pochutina použít.

Víte, že...

A) Pamatujte, že kvasnice, ale i kypřící prášek musíte dát do těsta v přesně stanoveném množství. Pokud ho dáte málo nebo moc, nebo pokud ho přidáte pozdě, nebo příliš brzy, projeví se vám tyto výkyvy na kvalitě. Těsta s potrhanou střídkou, s nestejnými...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Jarní drožďový salát

5 kostek droždí
60 g másla
3 celá vejce
350 g mražené jarní zeleniny
1 kávová lžička kremžské hořčice
4 kávové lžičky běžné nebo japonské sojové omáčky
majoránka
česnek
mořská
sůl
pepř

Vytisknout recept

V pánvi na másle orestujte zeleninu s nadrobno nakrájenou cibulí. Do ní přidejte droždí a na mírném ohni vymíchejte na hladkou kaši. Poté přidejte hořčici, sojovou omáčku, sůl a pepř a za stálého míchání počkejte, až hmota začne houstnout. Pak vlijte rozšlehaná vejce a vše usmažte. Na závěr odstavte z přímého ohně a dochuťte česnekem a majoránkou. Podáváme teplé nebo vychlazené. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou, lístky majoránky, případně plátkem uvařeného vejce.
Místo mražené zeleniny můžeme do pomazánky použít najemno nakrájenou čerstvou karotku, růžičky brokolice nebo čerstvý hrášek či kukuřici. Dobré chutnání a neděkujte za přání!

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Knedlík, brambor, rýže, k obezitě blíže

27. 4. 2011 17:30 ČT1

Pojem příloha se v české kuchyni zúžil na trojici - brambory, rýže a těstoviny. Pod pokličkou tentokrát objevíte, čím je zdravě a hlavně chutně obměnit či nahradit. Zjistíte, proč jsou přílohy českým fenoménem a jak se z původně…