Pod pokličkou → 13. 6. 2020

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 69297

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

13. 6.
2020

Brambory pečené, jezte málo maštěné!

Víte, proč se bramborovým hranolkům říká francouzské? Proč se v Čechách pěstují geneticky modifikované brambory? A chcete vědět, kdo Američanům prozradil, že brambory jsou výborná potravina? Odpovědi i další informace s přídavkem chutného humoru na téma brambory v historické i dnešní kuchyni najdete jedině Pod pokličkou.

Víte, že...

a) Víte, jak bramborové hranolky získaly svůj anglický název „French fries" - francouzské hranolky. Američtí vojáci bloudící na konci první světové války Evropou a netuší, kde jsou. Během přechodu přes Belgii narazí na zvlášť chutné bramborové hranolky...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Bramborové placky s mákem

900g brambor
250g hrubé mouky
5-6 polévkových lžic oleje
2 ks vajec
povidla
mák
mletý cukr

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Není zrní jako zrní, po mnohém i chlapi vrní

21. 5. 2008 18:15 ČT1

Kdo by neznal dětskou říkanku, ve které "kočky snědly kroupy a koťata jáhly, po peci se táhly". Napadlo vás ale někdy, co to ty jáhly vlastně jsou? Rostou jáhly na poli? Nikoliv - na poli roste proso a loupané proso se nazývá…