Pod pokličkou → 29. 1. 2019

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 66760

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

29. 1.
2019

Na pečení chleba mouky je nám třeba

Mouka získaná z obilných zrn se liší podle toho, které části zrna se do ní pomelou. Pokud pomeleme jen bílý vnitřek, vznikne mouka bílá, bohatá na sacharidy a tím pádem na energii. Pokud pomeleme i obaly zrna, které navíc obsahují i některé vitamíny, minerální látky a vlákninu, dostaneme mouku tmavší, celozrnnou, která je výživově hodnotnější. Mouka ale není jen ta pšeničná, kterou české hospodyňky asi nakupují nejčastěji. Co takhle vyzkoušet třeba mouku amarantovou, žitnou, sójovou a mnoho dalších?

Víte, že...

a) Určitě jste postřehly, že každá mouka má své typové číslo. Takže například pod dvěmi nulami se skrývá pšeničná mouka hladká světlá, T 1150 je označení pro chlebovou mouku a celozrnné mouce žitné je přiřazen znak T 1700.
b) Přinesli jste si domů se sáčkem...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Recept

Tvarohové chrupinky

250 g tvarohu
250 g hladké mouky
250 g tuku
1 žloutek
marmeláda
5 lžic cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 lžičky skočice

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Bez dobrého sýra v životě je díra

13. 2. 2008 18:15 ČT1

Řecká legenda vypráví o sýru jako o daru bohů. Se vší pravděpodobností první sýry náhodou objevily kočovné kmeny jižní Asie a Středního východu. Bojovníci po dlouhé jízdě na koni nalezli ve svém vaku místo mléka bledou, lehce…