Pod pokličkou → 22. 5. 2021

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 69240

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

22. 5.
2021

Bez dobrého sýra v životě je díra

Řecká legenda vypráví o sýru jako o daru bohů. Se vší pravděpodobností první sýry náhodou objevily kočovné kmeny jižní Asie a Středního východu. Bojovníci po dlouhé jízdě na koni nalezli ve svém vaku místo mléka bledou, lehce nakyslou tekutinu, v níž plavaly husté chuchvalce bílé sýřeniny. Dnes známe sýry měkké, tvrdé, tavené, zrající a ty se vyrábějí z mléka kravského, ovčího i kozího. Jsou všechny stejně hodnotné a zdravé?

Víte, že...

a) Dnes se v podstatě vyrábí daleko méně druhů sýra než dříve, kdy různé způsoby jejich přípravy byly vázány na danou lokalitu, farmu a recept. Většina sýrů se v Americe a Evropě vyrábí z kravského mléka, na jihu Evropy pak i z kozího a na severu ze sobího mléka. V...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Mozzarella zapečená se zeleninou a kuřecím masem

150 g mozzarelly
350 g lilku
350 g brambor
150 g kuřecích prsíček
najemno nasekaná směs čerstvé šalvěje a rozmarýnu
hladká mouka
olivový olej
sůl, pepř

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Na pečení chleba mouky je nám třeba

20. 2. 2008 18:15 ČT1

Mouka získaná z obilných zrn se liší podle toho, které části zrna se do ní pomelou. Pokud pomeleme jen bílý vnitřek, vznikne mouka bílá, bohatá na sacharidy a tím pádem na energii. Pokud pomeleme i obaly zrna, které navíc…