Pod pokličkou → 11. 10. 2006

Vysílání

  • Stopáž: 23 minut
  • Rok výroby: 2006

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 69272

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

11. 10.
2006

Alergii z potravin nezastaví vitamín

Odpradávna se lidstvo potýká s řadou nevysvětlitelných jevů. Mezi ně patří také alergické reakce na některé potraviny. Doba šamanů a zaříkávačů je ale pryč, a tak nezbývá než dát na rady odborníků. Potravní alergie propuká, když imunitní systém postiženého vytvoří reakci protilátek na přijatou potravinu. Potravní nesnášenlivost může vést k alergii, pokud se částečkám nestráveného jídla podaří proniknout do krevního řečiště a vyvolat reakci. Člověk může být v podstatě alergický na jakoukoliv potravinu. Tak například celiakie, tedy onemocnění tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku, který se nachází v obilninách, byla poprvé popsána během 2. světové války, kdy si lékaři všimli, že díky chudé stravě válečného období se s nedostatkem chleba zlepšil stav některých neduživých dětí, které trápily ustavičné průjmy.

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Osm šálků kávy nalomí ti zdraví

18. 10. 2006 18:30 ČT1

Neexistují žádné doklady o tom, kdy a kde se káva pila poprvé, přestože se zdá, že plantáže kávy existovaly v Jemenu již v 6. století. Kávová zrna se totiž nejprve pouze žvýkala, než se zjistilo, že mohou být semleta a vařena ve…