Pod pokličkou → 3. 12. 2020

Vysílání

  • Stopáž: 23 minut
  • Rok výroby: 2006

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 69143

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

3. 12.
2020

Místo cukrovinek hrst hrozinek

Sladká chuť byla kdysi dostupná jen jednou v roce - v době zrání ovoce. Cukr působí údajně proti bolesti a jako antidepresivum, má ale také silné antibakteriální účinky. Tabulku čokolády si určitě nezapomeňte přibalit na dlouhé túry nebo extrémní akce. Lidský organizmus sacharidy potřebuje, není ale vhodné získávat je z bílého řepného nebo třtinového cukru. Bílý řepný cukr je totiž potravinový jed č. 1. Neobsahuje žádné vitaminy ani stopové prvky, jen tzv. prázdnou energii. Dá říct, že pokud hladina cukru v těle často a prudce kolísá, dochází k lehkým projevům nesoustředěnosti či nervozity, které mohou vést až k poškození srdce, mozku a ledvin. A pro zajímavost. Nejstarším dochovaným sladkým moučníkem z medu a mouky je egyptský koláč, který v měděné lastuře vydržel 4200 let. A možná se vám to bude zdát nepravděpodobné, ale sladké cukrové pusinky a spousty dalších moučníků objevily už ve středověku klášterní jeptišky.

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Maso, které meleme, nesmí býti zelené

16. 9. 2009 17:30 ČT1

Pokud chcete rozšířit své obzory i jídelníček, sledujte další díl pořadu "Pod pokličkou", tentokrát se pod ní skrývá mleté maso. Ve středověku luxusní jídlo. Jeho pověst se ale změnila s vynálezem mlýnku, který umožnil zpracovat…