26 minut
Tep 24

12. března 2011

Část: Plastika lebeční kosti

Obsah dílu

Plastika lebeční kosti — Srdeční frekvence — Oční chirurg Pavel Stodůlka

Části dílu

00:59
Plastika lebeční kosti
    Lidem, kteří po těžkých úrazech hlavy nebo vážné nemoci přišli o lebeční kost, dokážou neurochirurgové v ostravské fakultní nemocnici voperovat dokonale tvarovanou náhradu. Mají na to vlastní unikátní postup. Ve spolupráci s brněnskou firmou získají na základě CT snímků pacienta přesnou formu, do které odlijí speciální kostní cement. Plastiky na míru teď učí i kolegy z Polska. Nejde o příliš složitý zákrok, umožňuje ale pacientům návrat do normálního života.
    10:21
    Srdeční frekvence
      V desátém vydání magazínu TEP 24 je na místě si říct, co to vlastně tep je a ukázat si, jak vzniká i jak ho lze načas nahradit. S pojmy jako TEP ? ale taky puls, srdeční frekvence či krevní tlak to není tak úplně jednoduché. Každopádně dnes anesteziologové či kardiologové zachytí díky nejmodernějším metodám bezpočet detailů, které jim v případě zástavy srdce umožňují záchranu života a co nejmenší následky pro pacienta.
      15:23
      Oční chirurg Pavel Stodůlka
        Jeho záběr je velmi široký ? od odstraňování dioptrií nejnovějším typem laseru až po transplantace rohovky. Ve Zlíně založil vlastní kliniku, renomé získal i ve světě - především se ale pouští do zákroků, které nikdy nikdo nedělal. Mezi jeho pacienty je žena, která opět vidí po 16 letech, i muž, který po půl století prohlédl aspoň na čas. Přestavujeme špičkového očního chirurga - Pavel Stodůlka ze Zlína.
        24:03
        Stručně
          Světový den ledvin
          Přežití smrtelného uštknutí hadem
          Speciální jídelní tácy pro pacienty
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          20. března 2011

          Přehled dílů

           

          Tep 24 na sociálních sítích

          Napište nám