Úvod

Neděle 23. 9. 2018 po půlnoci

Celá rodina paní Ivany miluje fazole. Velmi často si je připravují s rajčatovou omáčkou. A v tom je právě ten malý háček, jiný recept totiž neznají a nebo se do žádné jiné úpravy neodvážili pustit, a proto jejich přání bylo stručné a jasné. Chtějí se naučit co nejvíce receptů, kde by mohli využít všechny druhy fazolí - velké bílé, červené, barevné strakaté, černé, žíhané, hnědé, malé žluté kulaté a taky fazolky zelené.
Fazole a ostatní druhy luštěnin tvoří důležitou složku potravin mnoha národních kuchyní. Třeba Brazilci si svůj jídelníček bez fazolí téměř nedokážou představit. Když po objevení amerického kontinentu připluly fazole do Evropy, staly se cennou součástí jídelníčku středověkého člověka. Ve fazolích je mnoho vitamínů a minerálů, Z minerálních látek obsahují například draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód, sodík a železo, a to není z cenných látek zdaleka všechno. Mnozí se bojí fazole jíst kvůli nadýmání, ale jen proto, že neznají důležitou informaci, totiž - když budete fazole jíst pravidelně, tělo si začne vytvářet enzym, který se dokáže s problémem poprat a žádné podobné potíže mít nebudete.
O jaké pokrmy tedy náš kuchařský tým rozšíří fazolový receptář paní Ivany? Bude to fazolový salát s křenem, zelené fazolky s uzeným lososem, sytá polévka se bude skrývat pod názvem fazolový hrnec. Jako malá prémie to bude fazolová otýpka ze zelených fazolek. A Vladimír tentokrát překvapí. Ke všem těm fazolovým dobrotám naučí paní Ivanu domácí pečivo, které všechny předešlé pokrmy skvěle doplní.

Recepty

Štítky

bezmasá jídla, cibule, fazole, hovězí maso, koření, luštěniny, mořské ryby, polévka, předkrm, salát, slanina, studená kuchyně, uzeniny, vepřové maso, zelenina

Příští zásah

Fotografie

Mejdan na kolejích

9. 1. 2010 09:40 ČT1

I na takové zadání, jako je studentská párty, muselo jednou dojít. Radost kuchařského týmu, že jejich kulinářské zásahy sledují i studenti vysokých škol, neznala mezí a překonala všechny nástrahy,…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení