600 g různých druhů fazolí
100 g uzené slaniny
1 cibule
5 stroužků česneku
250 g vepřové plece
250 g hovězích žeber
4 l hovězího vývaru
250 g uzené krkovičky
2 klobásy
1 lžíce sladké papriky
4 bobkové listy
10 kuliček pepře
7 kuliček nového koření
chilli
sůl
pepř

Na jíšku:
50 g másla
1 cibule
50 g hladké mouky

Na vyškvařené slanině zpěníme cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, krátce ho osmažíme, pak přijde na řadu na kostky nakrájená vepřová plec a maso z hovězích žeber. Až se bílkovina zatáhne a maso zbělá, přisypeme papriku, velmi krátce ji orestujeme a zalijeme vývarem, do kterého vložíme bobkový list, nové koření a celý pepř, všechno svázané do gázy. Podle chuti přidáme chilli, a pokud je základ na polévku příliš hustý, zředíme ho trochou vody, ve které jsme vařili fazole. Vše dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne.

Potom přidáme kostky uzeného masa a různé druhy fazolí, které jsme předem namočili nejlépe přes noc do studené vody a poté uvařili každý druh zvlášť. Až polévka začne vřít, přisypeme do ní na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme ji trochou jíšky, kterou jsme připravili z na másle orestované cibulky a mouky. Krátce provaříme, na závěr dochutíme solí a pepřem a fazolový hrnec je hotový.

Rady:

Fazole před vařením namočte nejlépe přes do noc do studené vody.

Papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla.

Speciální jíška od šéfkuchaře

100 až 125 g másla (pokud bude více másla, bude tučnější)
150 g hladké mouky

Rozehřejeme máslo a jakmile se vysmaží tekutina (tzv. máslo „přepustíme“), přidáme mouku. Prosmažíme do zlatova a až jíška „začne šustit“, je napěněná a jakoby lehká, stáhneme z plotýnky a ještě občas do vychladnutí mícháme. Polotuhou vložíme na fólii a zamotáme do válečku, uložíme do chladničky, kde ztuhne a vydrží měsíc či déle.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl