Úvod

Středa 5. 9. 2018 po půlnoci

Přemýšleli jste nad tím, proč některá jídla mají tak nezvyklé názvy? Možná ano, možná ne. Jídlo se má přece sníst a ne řešit, proč se tak či onak jmenuje a jak tento název vznikl.
Paní Petru však hlavně trápilo to, že jedno z takových jídel se zvláštním jménem by její manžel konečně rád viděl i na talíři. A Petra si na ně zatím netroufla, a tak povolala kuchařský tým, aby jí poradil a pomohl.
A jaké jídlo se skrývá za dnešním zásahem Kuchařské pohotovosti? Je to španělský ptáček. Pátrání po jeho názvu vedlo hned několika směry. Rozhodně to není žádný pták, který přilétl z dalekého Španělska. Tento pokrm údajně připravovala už slavná Magdaléna Dobromila Rettigová, ovšem jako mleté maso zabalené v zelném listu. Nazýval se tak i závitek z telecího masa, plněný máslem, sardelkou, cibulí a žemlí či mletým masem. Legenda praví, že pokrm pochází ze 16. století z doby císaře Rudolfa II. Ze Španělska, kde vyrůstal, si ovšem nenechal přivézt ptáčka, ale oblíbeného kuchaře, který mu tuto specialitu připravoval. Ten tehdy spíchl na obou koncích telecí závitky, takže při pečení se maso uprostřed vyboulilo do podoby trupu ptáčka, párátky pak připodobnil ptačí pařátky.
Krom pravého španělského ptáčka s rýží se paní Petra naučí i další pokrmy s podivnými názvy. Jako předkrm to bude ruské vejce s vlašským salátem a jako dezert pak slaďoučké indiánky. Chybět nebude ani americká limonáda.

Recepty

Štítky

brambory, cibule, čokoláda, děti, dezert, hořčice, hovězí maso, koření, krém, majonéza, okurky, omáčka, předkrm, rýže, slanina, sníh, studená kuchyně, uzeniny, vejce

Příští zásah

Fotografie

Špíz pokaždé jinak

2. 5. 2011 17:30 ČT1

Pan Petr z Jihlavy umí skvělou svíčkovou, na kterou se rádi scházejí členové široké rodiny i přátelé, zvládne řízky i vepřo-knedlo-zelo. S přicházejícím jarem ale potřebuje inspiraci - jídlo pro…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení