Ruské vejce s vlašským salátem
Vlašský salát
150 g brambor
60 g sterilovaného hrášku
40 g mrkve
40 g celeru
300 g šunky
150 g sterilovaných okurek
250 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
ocet
cukr
worcesterová omáčka
sůl
pepř
Nejdříve si připravíme vlašský salát. Na kostičky nakrájené vařené brambory smícháme s hráškem, kousky vařené nebo sterilované mrkve a celeru, nudličkami šunky a okurek, přidáme majonézu, hořčici, trošku octa, cukr, sůl a pepř, a na závěr zlehka dochutíme worcesterovou omáčkou.
Vejce
vejce
majonéza
mléko
šunka
sterilované okurky
listový salát
petrželka
pepř
Na talířek navršíme vlašský salát, přidáme půlku vejce vařeného natvrdo, které přelijeme majonézou smíchanou s mlékem, šunku, okurku nakrájenou do hřebínku a ozdobíme kouskem salátu a petrželky. Pro větší efekt můžeme vejce posypat čerstvě namletým pepřem. Celou porci ještě doplníme kostičkami aspiku.
Aspik
100 g kořenové zeleniny
0,6 l vody
ocet
1 cibule
1 bobkový list
3 ks nového koření
5 ks černého pepře
30 g želatiny
cukr
sůl
Ve vodě povaříme alespoň půl hodiny kořenovou zeleninu s trochou octa, cibulí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, solí a cukrem. Do scezeného vývaru zamícháme rozpuštěnou želatinu, směs nalijeme na plech vyložený potravinovou fólií a vychladíme.
Ohodnoťte tento recept: