Španělský ptáček
hovězí plátky (zadní nebo roštěná)
vejce vařená natvrdo
párky
okurky
slanina
cibule
hovězí vývar
plnotučná hořčice
olej
jíška
sůl
pepř
Maso naklepeme na co největší plátky, každý osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Přidáme čtvrtku vejce, kousek párku, cibule, okurky a špalík slaniny. Pevně smotáme a naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného olejem tak, aby spoj masa byl vespod. Ptáčky potřeme olejem i shora a zapečeme v troubě při 170 stupních asi 30 – 40 minut.
Než se maso zatáhne, připravíme si základ na omáčku: nakrájenou slaninu opražíme, část odebereme na později a ke zbytku přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Tu osmažíme do tmava. Přidáme hořčici, orestujeme, zalijeme vývarem, krátce provaříme a dochutíme pepřem a solí.
Základem na omáčku přelijeme ptáčky, přiklopíme je a dusíme v troubě. Asi po hodině a půl je vyjmeme, šťávu provaříme, zahustíme jíškou, promixujeme a na závěr přidáme kousky opražené slaniny. Podáváme s rýži, do které můžeme přimíchat hrášek.
Praktické je maso naklepat přes potravinářskou fólii.
Ohodnoťte tento recept: