Tipy na výtečné maďarské dezerty. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Podobně jako Vídeň, je i Budapešť metropolí kavárenského života, výtečné kávy a sladkých dezertů, kterým stěží odoláte. Tradice maďarského cukrářství je věhlasná a ačkoli se během času chutě i vkus strávníků mění, zůstává řada nesmrtelných zákusků pocházejících z dědictví rakousko-uherské monarchie. O některých si jen povíme, jiné si v našem premiérovém letním speciálu připravíme.

Nyní jen namátkou – oblíbený Dobošův dort je složen z šesti tenkých, zvlášť upečených piškotových plátů spojených čokoládovým máslovým krémem, a je pokryt karamelovou polevou. Krumpli jsou marcipánové brambůrky plněné čokoládovým máslovým krémem, gesztenye neboli kaštany jsou vyrobeny z jemné kaštanové hmoty a polité čokoládovou polevou. Čokoládové řezy Rigó Jancsi nesou jméno po maďarském cikánském primášovi, bravurním houslistovi, jehož hudba a uhrančivé černé oči měly na svědomí společenský skandál. Maďarská kuchyně má i své oblíbené domácí zákusky, které si už našly nebo teprve najdou cestu do vašich kuchyní, jako například almás pite – jablečný koláč, lekváros szelet – koláč s marmeládou, či tvarohové řezy a la Rákóczi, pojmenované po autorovi, který tento dezert vytvořil pro maďarský restaurant na Světovou výstavu v Bruselu v roce 1958.

Za pozvání a organizaci natáčení v Maďarsku děkujeme týmu Maďarská turistika a. s.

Recepty v tomto dílu

Stopáž30 minut
Rok výroby 2013
 ST HD