Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Marián Labuda — Lidé — Česká televize

herec

* 28. října 1944

† 5. ledna 2018

Slovenský filmový a divadelní herec Marián Labuda se narodil v Hontianských Nemcích na Slovensku. Po absolvování divadelní fakulty Vysoké školy múzických umění v Bratislavě nastoupil do Slovenského národního divadla, po té spoluzaložil legendární generační Divadlo na korze v Bratislavě, odkud přešel po jeho zákazu na Novou scénu. Pravidelně vystupuje ve slovenských i českých divadelních představeních, v nichž ztvárnil řadu komických i tragikomických typů.

Jeho nejznámější a nejkrásnější filmovou rolí je jistě řidič Pávek z komedie Vesničko má středisková. Dalšími známými filmy, ve kterých hrál, jsou např. Anděl svádí ďábla, Dobří holubi se vracejí, Konec starých časů nebo pohádka Lotrando a Zubejda. Diváci ho zaznamenali i ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále nebo v českotelevizním retro seriálu Vyprávěj.

Marián Labuda zemřel 5. ledna 2018 ve věku 73 let.

Výběrová filmografie

  • Kým sa skončí táto noc (1965)
  • Zmluva s diablom (1967)
  • Pán si neželal nič (1970)
  • Zločin slečny Bacilpýšky (1970)
  • Pacho, hybský zbojník (1970)
  • Sebechlebskí hudci (1975)
  • Růžové sny (1976)
  • Nie (1978)
  • Demokrati (1980)
  • Buldoci a třešně (1981)
  • Radikálni řez (1983)
  • Falošný princ (1984)
  • Kráľ Drozdia brada (1984)
  • O sláve a tráve (1984)
  • Prodavač humoru (1984)
  • Sladké starosti (1984)
  • Vesničko má středisková (1985)
  • Anděl svádí ďábla (1988)
  • Dobří holubi se vracejí (1988)
  • Konec starých časů (1989)
  • Nemocný bílý slon (1989)
  • Vážení přátelé, ano (1989)
  • Kanárská spojka (1993)
  • Akumulátor 1 (1993)
  • Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993)
  • Andělské oči (1994)
  • Na krásném modrém Dunaji (1994)
  • Vekslák aneb Staré zlaté časy (1994)
  • Zahrada (1995)
  • Král Ubu (1996)
  • Lotrando a Zubejda (1997)
  • Orbis Pictus (1997)
  • Pták Ohnivák (1997)
  • Fontána pre Zuzanu 3 (1999)
  • Všichni moji blízcí (1999)
  • Jadvižin polštář (2000)
  • Krajinka (2000)
  • Zima kúzelníkov (2006)
  • Obsluhoval jsem anglického krále (2006)
  • Roming (2007)

Odkazy

Fotografie