Cestujte s Českou televizí

Libuše Švormová-Paterová — Lidé — Česká televize

herečka

Libuše Švormová (vlastním jménem Schwormova) se narodila 23. srpna roku 1935 v Praze. Když nastoupila na brněnskou školu uměleckých řemesel, vše nasvědčovalo tomu, že z ní bude grafička. Nestalo se. Poté, co studium dokončila, přihlásila se na DAMU, po jejíž absolvování se celý život plně věnovala pouze herectví.

První dva roky své kariéry strávila ve Východočeském divadle v Pardubicích. V roce 1961 přestoupila do Městských divadel pražských, kde účinkovala přes třicet let. Obsazována byla především do rolí žen takzvaně z lepší společnosti, často s poněkud podivnými charakteristickými rysy.

Filmovou herečkou se Libuše Švormová stala v roce 1959, kdy se objevila hned ve čtyřech snímcích. A i přesto, že několik následujících let po sobě ztvárnila vždy minimálně jednu roli ročně, nikdy nedostala příležitost zahrát si titulní postavu. Po odchodu do penze Švormová své účinkování ve filmech a televizních inscenacích částečně omezila. Divadlu se naopak věnuje i nadále, vidět ji můžeme například v divadlech U Hasičů a V Řeznické.

Neopomenutelná je i její činnost v dabingu. Svým hlasem k divákům promlouvá například jako Michel Mercierová ze ságy Angelika, Shirly Mclaneová či Gina Lollobrodgida. Za celoživotní mistrovství v dabingu získala Švormová v roce 2005 cenu Františka Filipovského. 

Výběrová filmografie

  • Tchyně a uzený (2010)
  • Ach, ty vraždy! (2010, seriál)
  • Cukrárna (2010, seriál)
  • Pamětnice (2009)
  • Vyprávěj (2009)
  • Hodinu nevíš… (2008)
  • Hraběnky (2006, seriál)
  • Muž, který vycházel z hrobu (2001)
  • Čas jeřabin (1997)
  • Život na zámku (1995, seriál)
  • Dva z nás (1992)
  • Osudné dveře (1991)
  • Trezor (1989)
  • O nejchytřejší princezně (1987)
  • Tchyně (1986)
  • Bylo nás šest (1985)
  • Jako jed (1985)
  • Zátah (1985)
  • Pod nohama nebe (1983)
  • Nezralé maliny (1980)
  • Postavení mimo hru (1979)
  • Zastřený barevný svět (1978)
  • Jak se budí princezny (1977)
  • Léto s kovbojem (1976)
  • Smrt Mouchy (1976)
  • Případ mrtvého muže (1973)
  • Romeo a Julie na konci listopadu (1971)
  • Ohlédnutí (1968)
  • Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1966)
  • Probuzení (1959)

Odkazy

Fotografie