Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Jan Schmid — Lidé — Česká televize

herec, režisér, dramatik

narozen 14. června 1936

Jan Schmid se narodil 14. června 1936 v jihočeském Táboře. Během svého umělecky plodného života už okusil nespočet řemesel, kromě herectví a režie se také angažoval, respektive stále ještě angažuje, coby kulturní publicista, textař, výtvarník, dramatik, moderátor nebo také jako pedagog na DAMU. Svou hereckou kariéru započal ve 22 letech, kdy ztvárnil epizodní roli v komedii Farářův konec režiséra Evalda Schorma. I v dalších snímcích a televizních inscenacích vystupoval spíše coby vedlejší postava. Ale i přes to však dokázal svým charakteristickým výkonem, většinou jako představitel nejrůznějších institucí (např. psychiatr, lékař, sociolog apod.), diváka vždy zaujmout. Jednou z mála výjimek, kdy dostal Jan Schmid více hereckého prostoru, byl filmový alegorický příběh Věry Chytilové Ovoce stromů rajských jíme. Na televizních obrazovkách se Schmid objevoval především v záznamech divadelních představení Studia Ypsilon, které jednak spoluzakládal, ale také jej dlouho umělecky vedl. Divákům České televize je pak jistě dobře známo literární revue Třistatřicettři, které Schmid řadu let moderuje a autorsky zaštiťuje spolu s Janem Lukešem. Z dalších Schmidových aktivit zmiňme například hostování v pražském Národním divadle, popřípadě občasnou režisérskou činnost v České televizi a Českém rozhlase.

Výběrová herecká filmografie

  • Pevnost (1994)
  • Requiem pro panenku (1991)
  • Skřivánčí ticho (1989)
  • Upír z Feratu (1982)
  • Kalamita (1981)
  • Holka na zabití (1975)
  • Ovoce stromů rajských jíme (1969)
  • Farářův konec (1968)

Výběrová režisérská filmografie

  • Mozzart v Praze (1991)
  • Pes v zahradě (1990)

Odkazy

Fotografie