iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
10. 3. 2010
16:30 na ČT1

1 2 3 4 5

41 hlasů
12864
zhlédnutí

Pod pokličkou

Zázvorový kořen pro zdraví je stvořen

21 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:24 Zázvorové pivo jsem zkoušel,
    zázvor mám velmi rád
  • 00:00:29 a dělám si zázvorový čaj.
  • 00:00:30 Nepoužívám ho, ale vím,
    že je součástí thajské kuchyně.
  • 00:00:36 Zázvor je na spoustu věcí,
    např. když chce člověk mít v ústech
  • 00:00:42 hodně trpkou chuť,
    tak na to je dobrý.
  • 00:00:44 Obecně se říká, že je velmi zdravý,
    proto ho má manželka dělá.
  • 00:00:47 Moje manželka nedělá
    nikdy nic nezdravého.
  • 00:00:58 Chlapi, Blbovi 3x sláva.
  • 00:01:00 A proč?
  • 00:01:01 Udělal mi velkou radost svými
    zázvorkami, které upekl.
  • 00:01:05 Sláva, vždyť se nedaly jíst,
    jak byly tvrdé.
  • 00:01:10 To víte, první pokus.
  • 00:01:12 Jíst ne, ale za to jsem s nimi
    překonal loňský rekord v počtu žabek
  • 00:01:16 na našem rybníku. Rovných 45.
  • 00:01:19 Jů.
  • 00:01:20 A kdybyste viděli, jak chutnaly
    moje zázvorky mravencům.
  • 00:01:23 Víš co, tak si za nimi do mraveniště
    ještě na pár hodin skoč.
  • 00:01:27 Za trest?
  • 00:01:28 ERZa odměnu.
  • 00:01:29 Tak to jo.
  • 00:01:30 Pořád samé výhody.
  • 00:01:31 Držte pec, než mu to dojde.
  • 00:01:34 Podle dostupných pramenů není jasné
    odkud vlastně zázvor obecný,
  • 00:01:38 neboli pravý, pochází.
  • 00:01:40 Jediné, co víme jistě je,
    že jej v Číně pěstovali
  • 00:01:42 už před více než 3 000 lety.
  • 00:01:45 Odtud prý cestoval do Indie
    a na lodích obchodníků
  • 00:01:48 se rozšířil na Blízký východ
    a do okolí Středozemního moře.
  • 00:01:52 Bylo to jedno z prvních koření,
    které se do Evropy dostalo
  • 00:01:55 po kupecké "Hedvábné stezce".
  • 00:01:58 Daleké cesty zázvoru umožnilo to,
    že se jeho oddenky v teple nekazí.
  • 00:02:03 Zázvor znali už staří Řekové,
    Římané i Egypťané,
  • 00:02:06 používali jej do omáček,
    k masu
  • 00:02:09 nebo jako přísada k luštěninám.
  • 00:02:11 Ve středověku v Evropě
    zázvor zdomácněl natolik,
  • 00:02:14 že nesměl chybět na žádném stole,
    obdobně jako dnes pepř a sůl.
  • 00:02:22 V kuchyni se zázvor používá
    v mnoha podobách ? čerstvý, sušený,
  • 00:02:25 nakládaný, kandovaný
    nebo třeba konzervovaný.
  • 00:02:28 Jednotlivé úpravy
    se od sebe podstatně liší!
  • 00:02:31 Např. sušený zázvor nemá,
    co do chuti s tím čerstvým
  • 00:02:35 nic společného.
  • 00:02:36 Řádně si tedy přečtěte recept,
    než jej použijete,
  • 00:02:39 abyste se nespletli
    a použili ten správný!
  • 00:02:44 Pokud si chcete doma uchovat
    oddenek zázvoru co nejdéle,
  • 00:02:47 zabalte ho do papírového ubrousku
    a vložte ho do mikrotenového sáčku.
  • 00:02:52 Ten dejte do ledničky.
  • 00:02:53 Tak vám zázvor vydrží
    i několik týdnů.
  • 00:02:57 Zázvor je velmi účinným přírodním
    lékem na těhotenské nevolnosti,
  • 00:03:01 a pozor i na nachlazení
    a katar cest dýchacích.
  • 00:03:05 Vyzkoušejte zázvorový čaj
    nebo šťávu vymačkanou
  • 00:03:08 z jemně strouhaného zázvoru.
  • 00:03:10 Jisté účinky prý mají
    i zázvorové bonbony a lízátka.
  • 00:03:14 Jen u zázvorového piva
    je výsledek velmi nejistý!
  • 00:03:21 Už jsem se vás
    nemohla dočkat.
  • 00:03:23 A zase vám předkládám
    jednu zvídavou otázku.
  • 00:03:26 Mluvíme o zázvoru, takže,
    jak tomuto zázračnému oddenku
  • 00:03:30 říkají na Slovensku?
  • 00:03:36 Já to teda vím a taky vám prozradím,
    že B je správně. Vysoce!
  • 00:03:40 Zázvor je po slovensky skutečně
    ďumbier, chalani a chalanky!
  • 00:03:45 A dokonce se podle něj jmenuje
    i nejvyšší hora Nízkých Tater.
  • 00:03:49 Čibr je lidové označení
    pro saturejku a rasca?
  • 00:03:52 To je obyčejný kmín.
    Divit se nestačím.
  • 00:03:57 Tati?
  • 00:03:58 Co je?
  • 00:03:59 Máš se zítra stavit
    do školní družiny.
  • 00:04:01 Co jsi vyvedl?
  • 00:04:02 Nic, naopak,
    paní kuchařka mě pochválila.
  • 00:04:05 Někdo jí předal tvůj osvědčený recept
    na zázvorky, tak jsme to měli
  • 00:04:09 jako zákusek a celá jídelna
    byla strašně družná a veselá,
  • 00:04:13 nikomu se nechtělo domů
    a každý chtěl přidat.
  • 00:04:16 Co je to za recept, tati?
  • 00:04:18 To je můj patent na výrobu
    této dobroty pomocí krystalizace
  • 00:04:22 zázvorového piva.
  • 00:04:27 Vedle zázvoru se asijské kuchyně
    neobejdou bez pískavice.
  • 00:04:31 Nejčastěji toto koření přezdívané
    "řecké seno" se při vaření
  • 00:04:35 používá v Indii.
  • 00:04:37 Je to nevelká rostlina
    se žlutobílými květy,
  • 00:04:39 která má charakteristický pach
    po seně.
  • 00:04:42 K vaření i k léčení se využívají
    nejčastěji semena.
  • 00:04:46 Naši předci si z nich připravovali
    pastu, kterou si potírali kůži
  • 00:04:50 ke snížení horečky.
  • 00:04:52 Syrová semena pískavice
    mají hořkou chuť,
  • 00:04:54 proto je musíte před kuchyňským
    použitím opražit a pak je můžete
  • 00:04:59 použít např. jako součást
    kari koření.
  • 00:05:02 Kromě semínek můžete v kuchyni
    použít i čerstvé listy.
  • 00:05:06 Pokud je přidáte do salátu,
    získají křupavou
  • 00:05:09 a lehce nahořklou chuť.
  • 00:05:12 Tak co Karle, jak ti chutnají
    Mbutovy zázvorky?
  • 00:05:15 Ten chlap by měl žrát lidi
    a ne se plést do vaření.
  • 00:05:18 Proč používá jen hranaté tvary
    a volí jako náplň papírky?
  • 00:05:23 Mě se ptej, Mbuto!
  • 00:05:25 Chutnají vám moje zázvorky.
  • 00:05:27 Moc ne, proč je pečeš zrovna
    takhle a nenecháš si poradit?
  • 00:05:30 Já si nechal poradit od Bedříška.
  • 00:05:34 Co ti zase řekl, ten mezulán?
  • 00:05:36 Poradil mi, že když si chci poznačit,
    kolik roků bylo člověku,
  • 00:05:40 kterého jsem sežral,
    ať to dám do hranaté zázvorky.
  • 00:05:44 Tak jsem to dal a upekl.
    Chcete přídavek?
  • 00:05:47 Ne, svatý klid.
  • 00:05:51 Zázvor je rostlina vytrvalá.
  • 00:05:54 Dováží se ušoupaný kořen a ten má
    velmi dobré zdravotní účinky.
  • 00:06:01 -Je protizánětlivý, protihorečnatý,
    protibakteriální, protiplísňový.
  • 00:06:07 Přítomností silic a tím,
    že působí na chuťové pohárky
  • 00:06:11 podobně jako kapsaicin z paprik,
    tak vyvolává intenzivní prohřátí
  • 00:06:17 a citliví jedinci se po zázvoru
    intenzivně zpotí.
  • 00:06:22 I tohle je záležitost,
    která může přispívat ke zlepšení
  • 00:06:27 stavu při nachlazení a chřipce.
  • 00:06:30 -Má výrazné antibakteriální působení
    proti nejběžnějším patogenům
  • 00:06:37 jako je Proteus Vulgaris,
    který napadá močové cesty,
  • 00:06:41 nebo Escherichia Coli,
    která řádí v trávicím ústrojí.
  • 00:06:46 Funguje i na salmonely,
    různé druhy streptokoků.
  • 00:06:50 -Zázvor má výborné účinky
    na trávicí trakt.
  • 00:06:54 Zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv
    a snižuje tvorbu žaludečních kyselin,
  • 00:07:01 a proto se hodí preventivně
    proti pálení žáhy,
  • 00:07:06 různým žaludečním nevolnostem.
  • 00:07:08 -Snižuje tvorbu plynů.
  • 00:07:10 Ten, kdo by si chtěl dál luštěniny,
    které jsou známé svou nadýmavostí,
  • 00:07:15 nebo jiná nadýmavá zelenina,
    tak stačí při vaření
  • 00:07:19 přidat trochu zázvoru.
  • 00:07:23 -Má schopnost snižovat tuky v krvi
    a proto by se měl podávat
  • 00:07:27 u příliš pečených
    a tučných pokrmů
  • 00:07:30 např. u vepřového masa,
    kachny, husy atd.
  • 00:07:34 -Na artritidu je zázvor dobrý,
    protože artritida patří do skupiny
  • 00:07:41 chladných onemocnění.
  • 00:07:43 A protože zázvor zahřívá,
    tak působí jako mírné antirevmatikum.
  • 00:07:48 Pravdou je, že když se čerstvým
    strouhaný zázvorem předávkujete,
  • 00:07:55 tzn., že ho budete jíst 2x denně
    v salátu a ještě si z něho dělat čaj
  • 00:07:59 a budete to dělat 14 dní,
    tak vás za chvíli potrápí žaludek.
  • 00:08:03 Všeho s mírou.
  • 00:08:07 -Účinnost jednotlivých lékových forem
    je stejná co do kvality účinku,
  • 00:08:13 ale ne stejná co do síly účinku.
  • 00:08:15 Nejsilnější je 10 až 15 minut
    vyluhovaný nálev, na druhé místo
  • 00:08:21 bych dal práškovaný zázvor
    a kandovaný zázvor
  • 00:08:26 má účinky nejmírnější.
  • 00:08:30 -U zázvoru tím, že prohřívá
    a zvyšuje krevní oběh je riziko
  • 00:08:36 u těhotných a kojících maminek
    z předávkování.
  • 00:08:40 Ty by vhodnou záležitost
    proti nevolnosti měly využít,
  • 00:08:45 ale s rozumem.
  • 00:08:50 -Zázvor působí
    taky proti srážlivost krve.
  • 00:08:55 Lidé, kteří berou léky na srážlivost
    krve by měkli být taky velmi opatrní,
  • 00:09:03 stejně tak jako diabetici,
    kteří by se vždy měli
  • 00:09:07 poradit s lékařem, jestli u nich není
    zázvor kontraindikován.
  • 00:09:13 Chlapi, vítám vás na oslavě
    mých narozeniny a na zdraví.
  • 00:09:16 Ať žije šéfíček.
  • 00:09:17 Dobré, ale kde je něco k pití?
  • 00:09:20 Vylité.
  • 00:09:21 Jak to?
  • 00:09:22 Protože jsou všichni hlupáci.
  • 00:09:24 Náhodou jsem uvařil zázvorové pivo,
    ale to ne.
  • 00:09:27 A přitom se tím dají mazat nežidy,
    v autobuse vám nebude špatně,
  • 00:09:32 nehledě na dýchání a plíce vůbec.
  • 00:09:34 Taky snižuje horečku
    a těhotenské bolesti.
  • 00:09:38 Tak o co jde?
  • 00:09:39 Pít se to nedá,
  • 00:09:40 Jo.
  • 00:09:41 A proč jste to vylili?
  • 00:09:43 Vždyť jsme to mohli vypít,
    alespoň bychom to nějak oslavili.
  • 00:09:46 Máme jít do mraveniště?
  • 00:09:48 Jděte třeba do prčic.
  • 00:09:50 Tak jo.
  • 00:09:51 Že já to slavím.
  • 00:09:58 Pánové, prozradím Vám, jak ze zázvoru
    vyrobit zaručené afrodisiakum.
  • 00:10:03 Konečně něco plodného.
  • 00:10:05 Nastrouhejte si najemno
    150 g čerstvého zázvoru.
  • 00:10:09 Nasypte ho do půl litru vodky
    a nechejte 14 dnů louhovat
  • 00:10:15 na nějakém temném místě.
  • 00:10:16 14 dní to nevydrží.
  • 00:10:18 Až přijde vaše chvíle,
    posilněte se
  • 00:10:21 40 kapkami tohoto lektvaru.
    Budete k neutahání!
  • 00:10:25 40 kapkami? 40 lahvemi.
  • 00:10:29 A pokud se vám recept neosvědčí,
    vězte, že nastrouhaný zázvor
  • 00:10:33 zalitý horkou vodou je skvělým lékem
    na katary a nachlazení!
  • 00:10:38 Do Kataru letíme o prázdninách. Heč.
  • 00:10:41 Rýmě navzdory otevřete závory!
  • 00:10:44 Tebe z té rýmy napadají rýmy.
  • 00:10:47 Šéfe, nějak mě škrábe v krku,
    můžu si vzít zázvor?
  • 00:10:52 Ani nápad, ten si šetříme na večer.
    A vezmi si raději přilbu.
  • 00:10:56 A proč?
  • 00:10:58 Protože kolem půlnoci se pohne země,
    ty Blbe.
  • 00:11:05 Dnes vám Maruš prozradí ověřený
    recept na pečivo,
  • 00:11:09 kterým vždy zaručeně otevřu konzervu,
    ale málokdy se stane poživatelným.
  • 00:11:14 Hádáte správně, budeme péct zázvory.
  • 00:11:17 Do Vánoc času dost,
    tak snad se odleží.
  • 00:11:20 Teď jsem se dozvěděla, že zázvor,
    citrón, med, česnek a cibule.
  • 00:11:27 To je 5 čistících věcí.
  • 00:11:31 Několikrát jsem se snažila léčit
    zázvorovým čajem,
  • 00:11:37 ale nedělá mi dobře na žaludek.
  • 00:11:40 Zázvor je proti chřipce,
    tak v zimě bych ho dal do všeho ?
  • 00:11:43 do jahodových knedlíků.
  • 00:11:51 Karle, dnes Maruš nebude vařit,
    ale péct.
  • 00:11:54 A to pouze a jedině zázvorky.
  • 00:11:58 Takže utíkejte pro mouku.
    Hladkou samozřejmě.
  • 00:12:02 Ještě utíkat, to by bylo,
    aby český Karel pro mouku utíkal.
  • 00:12:07 No a co se ještě do zázvorek dává?
    Moučkový cukr, jedlá soda a vejce.
  • 00:12:17 Nepovídejte a mrkev tam není?
  • 00:12:20 Jen aby nechybělo něco,
    co taky nejím.
  • 00:12:23 Teď se poohlédněte po citrónu,
    nejlepší by byl nějaký bio,
  • 00:12:27 který nemá chemicky ošetřenou kůru.
    A nezapomeňte na zázvor.
  • 00:12:33 Tentokrát sušený!
    Najdete ho v regále s kořením.
  • 00:12:37 Regál vidím, samozřejmě je na druhé
    straně tohoto stadionu.
  • 00:12:41 Za války jsme měli Koloniál,
    tam bylo všechno a na pětníku.
  • 00:12:45 Pak nemám mít zničené nohy.
  • 00:12:47 Maruško, všechny suroviny
    si pěkně odvažte
  • 00:12:50 a dejte do jedné velké mísy.
  • 00:12:53 Proč je mám odvážit,
    když je pak zase smíchám?
  • 00:12:57 A teď zpracujte těsto.
  • 00:12:59 Bude-li to nad vaše síly,
    Karel Vám určitě rád pomůže.
  • 00:13:04 Ten mi tak maximálně pomáhá redukovat
    počet rumových kuliček.
  • 00:13:09 Těsto rozválejte na plát tlustý
    asi 0,5 cm a formičkami
  • 00:13:13 z něj vypichujte zázvorky
    a do druhého dne
  • 00:13:17 je nechejte pěkně odpočinout.
  • 00:13:19 Jak myslíte, ale do druhého dne
    se jim to určitě nezahojí.
  • 00:13:23 No a druhý den? Vymažte tukem plech,
    zázvorky na něj naskládejte
  • 00:13:28 a šup s nimi do vlažné trouby.
  • 00:13:31 Do vlažné trouby? Jak víte,
    že nám vypnuli elektriku?
  • 00:13:36 Až zrůžoví vyndat
    a hlavně nechat odležet!
  • 00:13:39 Buď jak buď, dobrou chuť.
  • 00:13:41 Chuť bude dobrá. Já si sním zázvorky
    a Karlovi nechám
  • 00:13:46 zbytek rumových kuliček.
    Není nad harmonické manželství.
  • 00:13:55 Maruš, je to večeře,
    nebo ďobání k českému seriálu?
  • 00:13:58 Já abychom se nehádali dřív,
    než je nutné.
  • 00:14:00 Je to jen dobrůtka,
    k večeři máš dietní husu.
  • 00:14:04 Tys vymazávala plech
    omastkem z ledničky?
  • 00:14:07 Ano, domácí máslo
    v piksle od romadúru.
  • 00:14:11 Domácí máslo měly děti k snídani.
    V piksle v lednici...
  • 00:14:15 Byl romadúr.
  • 00:14:16 Kdepak, tam byl domácí klíh,
    jak ho chtěl Mbuta, ani nevím na co.
  • 00:14:21 Nevadí, hlavně, že je husička, no ne?
  • 00:14:24 Husička jo, ale i té jsem pro jistotu
    vymazala pekáč.
  • 00:14:29 Tak to si Mbuta štokrle neslepí.
    Tak dobrou chuť.
  • 00:14:38 Schválně, co je to GARI?
  • 00:14:47 Za jedna má ten, kdo tipoval,
    že A správně!
  • 00:14:51 Gari je skutečně růžový
    nakládaný zázvor,
  • 00:14:54 hojně konzumovaný v Japonsku
    jako příloha k oblíbenému sushi.
  • 00:14:58 A když už jsme u cizích názvů,
    prozradím Vám,
  • 00:15:01 že Japonci mají dokonce na strouhání
    zázvoru speciální náčiní.
  • 00:15:05 Říká se mu OROSIGANE.
  • 00:15:10 Orientální kuchyně, kromě toho,
    že používá zázvor jako léčivo,
  • 00:15:14 tak ho používá
    do nejrůznějších pokrmů.
  • 00:15:17 Strouhaný, čerstvý zázvor
    se dá použít do nejrůznějších salátů,
  • 00:15:25 zejména těstovinových
    na zvýraznění chuti.
  • 00:15:30 -Co se týká mletého zázvoru,
    tam je použití spíše
  • 00:15:33 do sladké kuchyně, na perníčky,
    nebo vánočního pečiva.
  • 00:15:42 -Zázvor můžeme přidávat
    do sladkých nákypů.
  • 00:15:45 Můžeme ho přidávat k hruškám,
    jablečnému pyré, s rýži,
  • 00:15:49 kaší místo skořice, hřebíčku.
  • 00:15:53 Ale i s tímto kořením
    může zázvor vyniknout.
  • 00:15:57 -Kandovaný zázvor vaříme
    s cukrem a vytvoříme plátky zázvoru,
  • 00:16:04 kde cukr zůstane v zázvoru
    a potom ho obalujeme v cukru.
  • 00:16:09 Manželka přidává zázvor různě ?
    na maso a tvoří to
  • 00:16:16 sladko-pálivou chuť.
  • 00:16:22 -Mořské plody
    mají někdy neutrální chuť,
  • 00:16:26 která není moc vyhovující a zázvor
    dodává pokrmům citrónovou příchuť,
  • 00:16:33 která se hodí
    k mořským plodům a rybám.
  • 00:16:37 -Velmi často se zázvor přidává
    do jídel typu
  • 00:16:41 zadělávané drůbeží drůbky, srdíčka,
    žaludky, krky.
  • 00:16:47 Nebo se přidává do omáček
    na zvýraznění chuti.
  • 00:16:53 -Část se připravuje marináda na maso,
    kde se využívá zázvor.
  • 00:16:58 Marináda se skládá
    jen z chilli papriček,
  • 00:17:02 k tomu se přidává čerstvý zázvor
    a česnek a vymačkáme šťávu z citrónu,
  • 00:17:11 nebo limetky a nakonec zamícháme med.
  • 00:17:15 Můžeme udělat zázvorový čaj,
    kdy čerstvý zázvor nakrájíme
  • 00:17:20 na drobné kostičky,
    nebo nastrouháme,
  • 00:17:23 přelijeme vroucí vodou,
    necháme vyluhovat
  • 00:17:27 a můžeme dosladit medem.
  • 00:17:29 -Zázvor vydrží dlouho v lednici,
    protože má
  • 00:17:31 trvalé účinky protizánětlivé.
    Sám se zakonzervuje a nezkazí.
  • 00:17:38 -Sušený zázvor skladujeme stejně
    jako ostatní byliny,
  • 00:17:44 pokud možno ve tmě a suchu.
  • 00:17:48 Zázvor, když je dobře vysušený,
    je poměrně dobře hydroskopický.
  • 00:17:53 Kdybychom ho nechali
    v papírovém sáčku,
  • 00:17:57 tak by nám navlhnul a zplesnivěl.
  • 00:18:02 Milánkové, zázvor je součástí
    některých kořenících směsí.
  • 00:18:06 A víte vy, v které z následujících
    jej najdete? Je to:
  • 00:18:17 A já vám povím, že to byl malý
    chytáček, protože A, B i C je správně
  • 00:18:22 Vážně! Zázvor se přidává do směsi
    koření ke všem těmto pochoutkám.
  • 00:18:27 A nejen to. Špetku mletého zázvoru
    můžete přidat i do koření
  • 00:18:31 k nakládání okurek
    nebo při výrobě uzenin.
  • 00:18:34 Zázvor, 100x jinak,
    pokaždé stravitelný.
  • 00:18:39 Rád piji zázvorovou limonádu,
    to mi velmi chutná.
  • 00:18:45 Zázvorky jsou dobré,
    ale zázvorové pivo,
  • 00:18:47 nemusím vůbec pivo, natož zázvorové.
  • 00:18:50 To já vařím zázvorové kuře,
    které je podle čínského receptu.
  • 00:18:55 Taky jsem to zkoušela.
  • 00:18:57 Zázvor se přidává
    do bramborových placek.
  • 00:19:00 Ne, zázvor se přidávává
    do asijských jídel.
  • 00:19:13 Dobré ráno a zázvor,
    jestli jde dohromady?
  • 00:19:17 Myslím si, že určitě,
    teď je zimní období a máme za sebou
  • 00:19:21 první vysílací týden
    a mě už lehce škrábe v krku.
  • 00:19:25 Zázvorový čaj mi bodne.
  • 00:19:30 -Mně zázvor připadá moc silný,
    já bez zázvoru.
  • 00:19:33 I když to pomáhá na kašel kuřákovi,
    tak to by šlo.
  • 00:19:37 Třeba zázvorové bonbony, kdyby byly.
  • 00:19:40 -Zrovna dnes ráno jsme zkoušeli
    zázvorovou limonádu a já o ní
  • 00:19:44 jen četla v amerických románech.
  • 00:19:50 Dlouho to u nás nebylo,
    teď se to začalo vyrábět,
  • 00:19:52 což mě mile překvapilo.
    Není to až tak moc sladké.
  • 00:19:57 A viděla bych to vychlazené,
    s ledem a citronem.
  • 00:20:01 -Od zázvorové limonády jsem očekával,
    že bude hnusná,
  • 00:20:05 tak mě to nepřekvapilo,
    mě to nechutnalo.
  • 00:20:07 -Mně chutnala.
  • 00:20:08 O co, že nesníš žábu?
  • 00:20:11 A je tady šance pro vás soutěživé.
  • 00:20:14 Odpovězte na otázku a máte nárok
    na cenu, nebo pochvalu.
  • 00:20:19 Neváhat a hádat znovu, kdo má pravdu?
  • 00:20:22 Pokud si dobře pamatuji,
    tak zázvor se přidává
  • 00:20:26 do kořenících směsi kari a masala.
  • 00:20:28 No, to kari bych bral,
    ale druhou kořenící směsí
  • 00:20:32 se zázvorem je sambal.
  • 00:20:34 Tak a jsme v koncích,
    ne se znalostmi,
  • 00:20:36 ale v závěru pořadu.
  • 00:20:38 Vy si to utřepejte v hlavě
    a rozhodně mi napište.
  • 00:20:41 Tady jde nejen o ceny,
    ale i o vaše vzdělání.
  • 00:20:45 Na známých adresách čekám
    na vaše odpovědi, připomínky,
  • 00:20:49 nápady a moře chvály.
  • 00:20:51 A všichni mají nový ohoz,
    jen já tu straším
  • 00:20:55 v prehistorické sukni,
    to bylo na vás, rejžo! Pa.
  • 00:21:00 Skryté titulky: Lucie Valachovičová,
    Česká televize, 2010

Související