Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

30. 8. 2012

Soutěž České televize pro začínající autory a scenáristy zná své vítěze

Tvůrčí producentská skupina České televize Debuty pod vedením kreativního producenta ČT Daniela Tučka vyhlásila 15. května 2012 soutěž pro studenty a nedávné absolventy pražské FAMU a Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku o nejlepší scénáře a náměty. Jejím smyslem je podpořit začínající scenáristy a autory při vyhledávání nových původních témat pro vlastní tvorbu České televize. Do užšího výběru ze všech přihlášených námětů postoupilo pět textů, ze kterých odborná komise vybrala tři vítězné.

Do soutěže scénářů a námětů bylo ke dni uzávěrky 15. června 2012 přihlášeno celkem 23 textů. Scénáře posuzovala čtyřčlenná porota odborníků složená z pedagogů FAMU Jiřího Dufka a Petra Marka, pedagoga JAMU Jana Gogoly a filmového publicisty Jana Folla. Všechna díla musela splňovat parametry středometrážního či dlouhometrážního filmu, mít osobitý styl, na téma či filmové vyprávění nahlížet netradičním pohledem a splňovat kritérium realizovatelnosti ve veřejnoprávní televizi. Výběrové řízení, ze kterého vzešli tři vítězové, probíhalo dle standardních podmínek ČT.

„Vyhlášení této soutěže velmi vítám. Podobné projekty Českou televizi více otevírají nejen zavedeným tvůrcům, ale nabízejí i větší spolupráci  s filmovými školami a jejich studenty, začínajícími tvůrci. Je to také jedinečná možnost realizace mladých talentů, které je potřeba rozvíjet a podporovat. Jenom tak má Česká televize šanci udržet se na špici televizního trhu v produkci původní tvorby,“ poznamenal generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Ve scenáristické soutěži zvítězila Lucie Bokšteflová se svým scénářem O Johance. Jedná se o psychologické drama dívky, která si vybudovala vlastní ostrov bezčasí, ale času stejně neunikne. Její text zaujal nejvíce porotců a zároveň nejlépe odpovídá kritériu realizovatelnosti v ČT. Druhé místo získal Jaroslav Žváček se svým satiristicko-komediálním dramatem Blbý Fóry, které přibližuje svět českých teenagerů žijících pod palbou médií v malém městě kdesi ve Slezsku. Posledním vítězem soutěže se stala Kateřina Borecká, která napsala psychologický příběh Bolest z prostředí psychiatrické léčebny, ve kterém pacienti hledají naději na dně úzkosti svého života.

„Na rozdíl od jiných scenáristických soutěží je v našem případě hlavním smyslem realizace látky, což znamená nejen finanční odměnu pro autora, ale i technickou podporu uskutečnění a dramaturgické vedení nezbytné k dokončení projektu,“ říká kreativní producent tvůrčí skupiny Debuty Daniel Tuček a dodává: „Rozhodně se z naší strany nejedná o ojedinělou soutěž, ale z podstaty naší tvůrčí skupiny budeme i dále různými formami hledat nové talenty.“

Kromě finanční prémie zhruba 20 tisíc korun, za kterou získá ČT právo na roční opci ke scénářům, poskytne Česká televize vítězům soutěže zejména podpůrné a dramaturgické kapacity, které povedou až k podání projektu na Programovou radu České televize.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přílohy

Tisková zpráva (PDF) (199 kB)

Tisková zpráva (word) (280 kB)