Posvícení na Vysočině

Úvod

pátek 22. 10. 2010

Rodina paní Lenky před nedávnem učinila neobvyklé rozhodnutí a z městského bytu se přestěhovala do staročeské roubenky ve vesnici na Vysočině. Rádi by v tomto půvabném stavení, které nepostrádá nic z tradičního lidového vybavení, oslavili pravé vesnické posvícení se všemi typickými pokrmy. Rádi by zachovávali tradice a dokázali svým blízkým, že tradiční jídla dokážou připravit nejen naše babičky.
Oslava výročí posvěcení kostela a zároveň ukončení sklizně a polních prací, tzv. posvícení, je dodnes jedním z nejoblíbenějších svátků lidí na venkově. K posvícení patří posvícenské koláče, místní speciality, taneční zábavy a krojované průvody. Roku 1786 císař Josef II. nařídil po celé zemi slavit posvícení třetí říjnovou neděli po svátku svatého Havla - odtud se odvozuje také často používaný termín Havelské posvícení.
A jak se vypořádal s posvícením náš tým? Jiří Lenku naučí jáhlovou polévku s houbami a posvícenskou husu pečenou na česneku a zázvoru. Martina zase klasické lidové zelňáky a k tomu ještě lehký salát z kysaného zelí. A Vladimír připraví překvapivě půvabná perníková srdce.

Recepty

Štítky

bezmasá jídla, bylinky, cibule, česnek, drůbež, houby, husa, koření, med, národní kuchyně, obilniny, oslava, polévka, příloha, regionální kuchyně, svátek, vejce, vývar, zelí

Příští zásah

Fotografie

Jak na vepřové koleno

23. 10. 2010 09:45 ČT1

Přání paní Michaely, se kterým se obrátila na tým Kuchařské pohotovosti, potěší nejen mnohé labužníky, ale především velké jedlíky. A navíc - paní Michaela velmi dobře ví, že láska prochází žaludkem,…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení