Sobota 21. 10. 2017 po půlnoci

Couračka v chlebu, husa v šouletu, jablka v županu! Taky vás baví hledat tyhle komické názvy jídel stejně jako náš kuchařský tým? Pokud ano, další díl bude tou nejlepší příležitostí rozšířit si jejich seznam. A baví vás pátrání po tom, jak tyto názvy jídel vlastně vznikly? Pojďte tedy pátrat s námi. Tak třeba taková couračka! Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné velké mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo kapky na stole, tedy jakousi nežádoucí "couravou" cestu od nádoby k ústům. Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila. Jablka zavinutá v lístkovém těstě si o název "v županu" doslova sama říkají. A jak to bude s husou v šouletu, kterou si přeje připravit pan Aleš přesně tak, jak ji dělávala jeho babička? Protože se blíží svátek svatého Martina a k tomu husa neodmyslitelně patří, náš tým samozřejmě souhlasil a Aleše tuhle tradiční pochoutku naučí.

Recepty

Štítky

bezmasá jídla, brambory, cibule, dezert, drůbež, husa, chléb, jablka, koření, listové těsto, luštěniny, národní kuchyně, obilniny, ořechy, pečení, polévka, příloha, regionální kuchyně, smetana, těsto, zelí

Příští zásah

Fotografie

Kroupy, pohanka, jáhly

18. 4. 2009 09:55 ČT1

Další volání o pomoc i nezvyklé zadání tentokrát našemu týmu trošku zamotalo hlavu. Paní Dita měla velmi složité přání a napsala ve svém dopise: "Přála bych si plné menu, oběd či večeři s…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení