Jak to vaří v Rusku

pondělí 8. 12. 2014

Stačí jedno zazvonění telefonu a zase je tu pozvání, tentokrát na další kulinářský výlet za jednou z národních kuchyní. Paní Hana, která zavolala, je velmi zaměstnaná žena a z jejího telefonátu bylo znát, že je také docela svérázná osoba. Krom jiného si zamilovala typickou ruskou kuchyni. Chtěla by umět pravý ruský boršč, případně i jinou tradiční ruskou polévku, jako je soljanka, rassolnik, okroška nebo šči, pak by se ráda naučila nějaké neobvyklé ruské jídlo jako jsou golubcy nebo žarkoje, ale ze všeho nejvíc něco dobrého z telecího masa. Hlavně ji zajímají méně známá ruská jídla a sladkosti, z nichž by si chtěla vyzkoušet třeba tradiční kulič, o kterém se říká, že jeho recept je váženým dědictvím starých ruských rodin, či carskou paschu, která patří k tradičním velikonočním sladkostem a nebo i trochu známější sladké či slané pirohy. Mnohá ruská národní jídla už zkoušela připravit sama, protože se nebojí v kuchyni experimentovat. Některá se ji povedla, u jiných ji ale výsledek úplně nenadchl. A tak ze všeho přemýšlení nad záhadami ruské kuchyně byl nakonec telefonát na základnu týmu Kuchařské pohotovosti a prosba o pomoc.
Ani toto pozoruhodné přání nebylo odmítnuto, a tak se paní Hana společně s naším týmem pustí do pravého ruského boršče, naučí se opravdu speciální přípravu telecího masa s čočkou, dušeného v troubě, kterému se říká Galja. A nakonec to budou tradiční ruské pirohy s makovou a ořechovou náplní.

Recepty

Štítky

brambory, červená řepa, hovězí maso, luštěniny, mák, mrkev, národní kuchyně, ořechy, polévka, rajčata, ruská kuchyně, telecí maso, vepřové maso, zelenina

Příští zásah

Fotografie

Zavineme, obalíme

6. 6. 2011 17:30 ČT1

Je krásné, když rodina drží pohromadě, jako paní Renáta, její sestra a bratranci. Rádi se občas scházejí u společné večeře. Kluci hrají dnes fotbal. První jarní výkop, to je velká sláva, hlavně pro…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení