Kde jsem:

Knihy — Vydané tituly — Edice ČT — Vše o ČT — Česká televize

Edice ČT

Edice ČT

  • Vlastní výroba produktů v návaznosti na pořady a osobnosti ČT.
  • Produkty k dostání v prodejně na Kavčích horách nebo v eShopu ČT.
Ztracená brána

Ztracená brána

Arnošt Vašíček

Kniha volně navazuje na úspěšnou televizní trilogii a knihu Ďáblova lest. Ústředními postavami jsou opět kriminalisté komisař Sumara s inspektorkou Šímovou a expert na tajné sekty, znalec magických symbolů, doktor Runa. Nově se v příběhu objevuje kryptoložka Ivana Ormová.Ve spletitém podzemí Starého Města řádí záhadné monstrum s chlupatou tváří. Jeho oběti mají na těle zvláštní škrábance. Ke všem útokům došlo poblíž rotundy svatého Kříže. Podle pověstí a starých kronik útočil „Chlupáč“ na stejném místě již počátkem 15. století. Pokouší se pachatel napodobovat sériového vraha z minulosti, nebo jde o bytost odjinud? Jedinou stopou je podivně tvarovaný list jakési rostliny. Ta ovšem neroste nikde na Zemi. Její vyobrazení se ale nachází ve starém, dodnes nerozluštěném Voynichově rukopisu. Profesor Haluzka souvislost odhalí, jenže je za podivných okolností zavražděn. A proč je vzápětí rituálně zabita i jeho spolupracovnice? Je klíčem k řešení vražd nějaké strašné tajemství ukrývající se v rukopisu? Jak s případem souvisí tajemný cizinec, objevující se vždy poblíž místa činu?

Poznámka:
Voynichův rukopis je pro badatele stále velkou záhadou. Patří k unikátním středověkým dílům vzbuzujícím řadu otazníků. Je napsán neznámým písmem a obsahuje mnoho doposud nevysvětlených astrologických, ale také botanických kreseb. Jeho původ je obestřen tajemstvím. Rukopis se ale zcela jistě se nacházel v Čechách. V roce 1666 ho tehdejší rektor Karlovy univerzity Marcus Marci zaslal uznávanému jezuitskému badateli Athanasiu Kircherovi se sdělením, že rukopis původně vlastnil Rudolf II. V současné době je uložen v knihovně univerzity Yale v Connecticutu (USA). Veškeré snahy o jeho rozluštění byly dodnes marné. Arnošt Vašíček jako první na světě přichází s originální hypotézou, která odhaluje nejen, kdo byl autorem této nejzáhadnější knihy světa, ale s pomoci výkladů fascinujících kreseb, kterými je doprovázena, se pokouší se i o rozluštění jejího šokujícího obsahu. Ten, jak se ukazuje, skrývá pravděpodobně nejtajnější a nejpodivnější kapitolu české historie.

Vázaná, 145 x 205 mm, 184 stran, 279 Kč
ISBN: 978-80-7404-086-3
Termín vydání: 19. 3. 2012

Ukázka z knihy (pdf, 173 kB)

Koupit v eShopu

PhDr. Arnošt Vašíček se narodil v roce 1953 v Ostravě. Vystudoval filmovou a televizní žurnalistiku na Fakultě žurnalistiky UK v Praze.

Ve svých knihách, televizních dokumentárních cyklech a filmech vychází především z osobních zkušeností. Při výpravách za neodhalenými tajemstvími naší planety navštívil již téměř 90 zemí na pěti kontinentech a také četné ostrovy v Tichomoří a v Indickém oceánu.

Předmětem jeho zájmu jsou především záhadné archeologické nálezy, nevysvětlené úkazy a tajemné jevy a také utajované rituály a legendy naznačující kontakty s jinými světy.

Pátrá zejména po obecně neznámých senzačních skutečnostech, s nimiž se čtenáři a diváci seznámí vůbec poprvé a z nichž některé nesou punc světového unikátu.

Od roku 2000 se soustavně věnuje dosud neodhaleným tajemstvím českých dějin a pokouší se dokázat, že naše minulost není vždy kronikou dobře známých událostí, ale někdy velmi složitým kryptogramem, z nějž jsme dosud dokázali rozluštit jen několik málo stránek.

Televizní tvorba:
Setkání s tajemnem (1994) – 13dílný dokumentární cyklus, scénář
Planeta záhad (1996–1999) – 52dílný dokumentární cyklus, scénář, kamera, režie
Strážce duší (2005, 2008) – 13dílný seriál, scénář
Zajatci ďáblova chřtánu – (2006) televizní film pro děti, scénář
Ďáblova lest (2008) – 3dílný thriller, scénář

Knižní tvorba:
Autor dosud vydal 25 knih, např: Egyptské záhady (2002), Strážce duší (2005), Záhady Peru (2006), Tajemství Ďáblovy bible, Záhady Číny a Tibetu (2007), Vesmírné přízraky, Na lovu záhad (2008) Ďáblova lest (2009), Italské záhady, Setkání s tajemnem (2010), Planeta záhad (2011), Nedobytná šifra (2011) a další.