Soutěž o nejlepšího amatérského pekaře a cukráře pokračuje! Páté kolo nabídne tradiční i netradiční pochoutky největších křesťanských svátků v roce – Velikonoc. Pořadem provází V. Kopta a T. Bebarová. Režie J. Fronc
00:00:07 Ach, jaro je tady! A s ním spojené
00:00:10 pro mnohé nejkrásnější svátky v roce - Velikonoce.
00:00:14 -Přesně tak. Období hojnosti, prohýbajících se stolů-
00:00:17 pečený beránek, mazanec, vajíčka, no prostě boží hodování.
00:00:21 -Ale pozor! Velikonoce přicházejí po období půstu,
00:00:24 takže s jídlem by se mělo začínat pozvolna.
00:00:27 Například na Zelený čtvrtek by se měla jíst výhradně zelená jídla.
00:00:32 -To já můžu jíst zelená jídla prakticky kdykoliv,
00:00:35 třeba ve středu nebo v sobotu. Nedáš si stehýnko?
00:00:38 -Ne.
-A co vajíčko?
00:00:41 -Děkuji.
-Prosím.
00:00:45 Je tady další díl pořadu Peče celá země.
00:00:49 *Minule jsme si připomněli atmosféru starých mléčných barů,
00:00:52 ochutnali nekonečnou škálu barevného želé ovocných dortů,*
00:00:55 -Mně se nepovedlo asi těsto.
00:00:57 Tekutá!
00:00:59 *griliáš poctivých laskonek*
00:01:02 -Ty seš, ty jo, šikulka!
-Ty jedeš!
00:01:04 *A potěšili se čerstvým piškotem modelovaného ovoce.*
00:01:08 -To se tak trhá!
00:01:09 -Hrozně brutální čas.
00:01:11 -To ze 3 metrů nevypadá vůbec jako modelovaný cukrářský ovoce.
00:01:14 *Pekaře týdne si zasloužila Petra
00:01:15 a soutěžící se rozloučili s Marcelou.*
00:01:19 *Dnes se vydáme po starých i nových tradicích
00:01:21 sváteční velikonoční kuchyně.*
00:01:23 -Bude trochu folklóru.
00:01:25 -Ono se to k Velikonocům hodí.
00:01:27 -Dneska to kyne, ale zase jako až moc.
00:01:30 -Pořád nic, nic, a najednou vžžž. Frnk!
00:01:32 *Připomeneme si symbol věnců i malovaných kraslic.*
00:01:36 -Kraslice maj zdobit holky a ne pánové!
00:01:40 -Jen jestli neočekávají klasickou kraslici. To by mohli být zklamaní.
00:01:44 *A konečně okusíme i něco jiného, než sladkosti.*
00:01:47 -Pláču!
00:01:49 -Jau!
00:02:10 -Zámecký park přikryly mraky a na to, že je jaro,
00:02:13 upozorňují jen rozkvetlé truhlíky.
00:02:16 -Myslím, že doma jsou hodně překvapený,
00:02:19 zároveň si myslím, že mi věřej mnohem víc, než si věřím já.
00:02:23 -Čeká nás velikonoční díl. Já mám Velikonoce moc ráda.
00:02:27 Je to jaro, sluníčko. I když dneska teda moc ne.
00:02:31 -No na Velikonoce mám jiný zájmy a aktivity, než pečení,
00:02:34 to je spíš na holkách.
00:02:36 -Cokoliv se může slavit, tak jako to je moje,
00:02:38 a na to se teda těším,
00:02:39 že bude takovej jako echt díl pro mě.
00:02:43 -Protože předpokládám, že se bude zdobit bílkovou polevou,
00:02:46 tak jsem se naučil vlnku a čárku.
00:02:57 -Dobré ráno!
00:02:59 -Dobré ráno.
-Dobrý den!
00:03:01 -Jako správní a zkušení pekaři jistě víte,
00:03:04 že období kolem Velikonoc
00:03:05 může někdy znamenat i několikadenní pečící maraton.
00:03:09 -Vaše velikonočně laděná osobní výzva, která na vás dnes čeká,
00:03:12 by se dala skrýt do takového jednoduchého symbolu.
00:03:16 -Ano. Někdo ho dává na stůl, někdo ho věší na dveře
00:03:19 a někdo ho prostě peče.
00:03:21 -Chrání před vším zlým
00:03:22 a také má symbolizovat koloběh života.
00:03:24 -Úkolem osobní výzvy bude upéct sladký velikonoční věnec,
00:03:29 upletený minimálně z 3 pramenů těsta,
00:03:31 chuťově zaměřený na jaro a Velikonoce.
00:03:35 Na výrobu máte 2,5 hodiny.
00:03:37 Startujeme!
-Pečte teď!
00:03:41 *Takže ve stanu si hrajeme na Velikonoce.
00:03:43 Tyto nejvýznamnější křesťanské svátky v roce
00:03:45 bývaly pro naše hospodyňky časem plným spěchu,
00:03:48 aby stihly všechno připravit,
00:03:50 stejně jako teď pro naše soutěžící.*
00:03:54 -Já chystám věnec z tradičního receptu na jidáše,
00:03:59 protože u nás věnec nepečeme,
00:04:01 ale pečeme jidáše, který jsou poměrně oblíbený.*
00:04:03 -Připravila jsem si spíš takový jako klasický věnec,
00:04:06 co děláme doma. Dělám to z těsta,
00:04:09 z kterýho vlastně doma připravujeme většinou vánočky, mazance,
00:04:13 takže pojedu dneska takovou klasiku.
00:04:16 -A já miluju folklór a miluju folklórní věci,
00:04:18 takže se tam pokusím dneska tu symboliku do toho dostat, no.
00:04:22 -Dnešní osobní výzvou je velikonoční věnec,
00:04:25 který soutěžící mohou upéct
00:04:26 z libovolného těsta s libovolnou náplní
00:04:28 a samozřejmě i s libovolnou dekorací.
00:04:31 -Velikonoční věnec je tak trochu znovuobnovená tradice,
00:04:35 proto jsme ho zvolili.
00:04:37 -Osobně jsem zvědav,
00:04:38 kolik z nich si vybere těsto naplnit či nenaplnit.
00:04:42 -Já možná oproti svým kolegům mám takový malinký fígl,
00:04:47 že já ten věnec mám plněný. Je to klasický kynutý těsto,
00:04:50 ale plněný ořechovou nádivkou a skořicovou.
00:05:03 -Hrozně se mi prostě líbí takový to tradiční český zdobení,
00:05:07 prostě kytičky a různý vzory voskem.
00:05:11 -No a jedem růčo teďka.
00:05:15 -V mém receptu jsou uvařené brambory, do těsta se dávají.
00:05:18 Je to recept mé babičky, která ho zase má od své maminky,
00:05:24 a ty brambory tomu těstu dodávají takovou vláčnost.
00:05:30 *I Veronika chce zkusit svůj věnec naplnit.
00:05:32 Použije k tomu skořici, máslo a cukr.*
00:05:36 -To sis dělala sama?
00:05:37 -To je kukuřičný šustí z našeho pole, no.
00:05:39 -Ty jo, to je paráda! Jsi strašně šikovná.
00:05:44 -My jsme si podobný s Moranou.
00:05:46 Mám tady kamarádku. Sladily jsme šat.
00:05:49 Máme outfit stejný, ano.
00:05:51 *Předjarní a jarní období u nás
00:05:53 odjakživa provázelo množství obyčejů a tradic,
00:05:56 původem už z pohanských dob.
00:05:58 A zdá se, že na ni naši soutěžící nezapomínají.*
00:06:03 -Přece holky barvěj vajíčka a my kluci pletem.
00:06:14 -Pavlínko, dobré ráno. Copak tady hněteme?
00:06:17 -Dala jsem tam kandované ovoce, rozinky v rumu, mandličky.
00:06:20 -Kandované ovoce je taky namočené v něčem?
00:06:22 -Ne, ne, ale rumík jsem dala i do těsta,
00:06:24 takže ono se to tak jako prolne.
00:06:25 -Je tam cítit.
-Je tam.
00:06:27 -Trošku citrónový kůry jsem tam dala do toho.
00:06:30 *Ano, je to tak. I o svátcích jara se Pavlína bude držet
00:06:33 své nejoblíbenější ingredience- rumu.*
00:06:40 -A jdem kynout!
00:06:43 Já jsem tady, jo?
00:06:45 -Já si to dám takhle dozadu a stopnu si 15 minut, jo?
00:06:48 -Já tady barvím vajíčka takovou...
00:06:49 Snažím se přírodnější metodou, takže modrý budou z červenýho zelí.
00:06:54 V tom si vylouhuju pár vajíček
00:06:55 a uvidíme, jestli to nějak jako dá nějakou barvu.
00:06:58 -A teď půjdeme zpátky k pečení.
00:07:01 *Daniela ctí staré zvyky
00:07:03 a svůj věnec připravuje z tradičního těsta na jidáše.*
00:07:07 -Normálně jsem viděla používat klasický čerstvý zelí,
00:07:12 ale červený čerstvý zelí jsem nesehnala,
00:07:14 tak jsem použila tady to sterilizovaný,
00:07:17 a funguje to úplně stejně.
00:07:22 -To se musí nastrouhat piškoty,
00:07:24 aby se ta ořechová nádivka trošičku zahustila,
00:07:26 aby mi nevytekla, protože je trošičku řidší.
00:07:29 -Vlastně ty skořápky jsou vysušený a vysolený,
00:07:33 to znamená, že jsou jako desinfikovaný.
00:07:35 A já je budu používat jakoby na ozdobu,
00:07:38 ale budu v nich péct jiný druh těsta a použiju je jako formičky.
00:07:43 A to bude takový moje překvapení.
00:07:45 *Jenom jestli není větší překvapení
00:07:47 použít na velikonoční věnec vánočkové těsto!*
00:07:51 -Kde nic, tu nic, Pepo!
-Teď zrovna kynu.
00:07:53 -Kynu?
-Kynu.
00:07:56 -Co nás čeká, Josefe, dneska?
-Vlastně úplně obyčejné těsto.
00:08:00 Nemám to ani nijak plněný, není to nějak extra zdobený.
00:08:02 Tady mám citrónovej tymián z naší zahrádky, ze skleníku,
00:08:05 dneska ráno jsem ho naškubal.
00:08:07 -Můžu?
-No jasně!
00:08:09 -To chutná jako tymián, ale voní jako citrón. Dva v jednom.
00:08:11 -Takový svěží to je.
-To neznám!-Je to dobrý na králíka.
00:08:15 *Josef plánuje svůj věnec dochutit především kořením.
00:08:20 Kromě tymiánu i hřebíčkem a muškátem.*
00:08:24 -Popravdě jsem docela překvapenej,
00:08:25 každej to má nějak různě plněný nebo něčím zdobený a tak.
00:08:30 A mně to chutná takhle samo o sobě.
00:08:33 *Stará známá pravda, Josefe. V jednoduchosti je krása.*
00:08:37 -A tady už se plete!
-No, tady už je to celý popletený.
00:08:40 -Dobré ráno, Petro.
-Dobré ráno.
00:08:42 Vidím tady Morenu...
-Ano, bude trochu folklóru.
00:08:45 -Ono se to k Velikonocím
-i hodí, že? -vyloženě hodí.
00:08:48 Pleteme ze čtyř?
00:08:50 -Tady to je jenom vršek té celé pyramidy,
00:08:52 spodek bude klasicky ten věnec teda, a úplná klasika.
00:08:55 Protože oni ti předci toho taky moc neměli,
00:08:57 tak já se držím aj toho těsta takového jednoduššího.
00:09:00 *Jednoduššího? Petro, tvůj zamýšlený výrobek je všechno,
00:09:04 jen ne jednoduchý!*
00:09:06 -Ono to trošku připomíná vúdú panenku,
00:09:08 tak jsem si říkal, jestli třeba...
-No, tady to připomínalo Verunku.
00:09:11 -I sladěný. Stejný zástěry, stejný vrch.
00:09:14 -Jestli to není nějakej nelegální pokus o likvidaci soupeře, víte?
00:09:17 Takhle jsem to myslel.
-Anebo poroty.
00:09:19 Takže já jsem zvyklá prostě, aby toho bylo vždycky dost.
00:09:22 Radši víc, než míň, jo? Aby si vždycky mohli lidi přidat.
00:09:26 Když to nesnědí jako doma,
00:09:27 tak prostě slepičky taky potřebujou něco, že jo, zobat.
00:09:32 -Ty máš teda chobotnici!
00:09:34 -Bude trošku větší asi, no.
00:09:36 Ale jenom trošku.
00:09:39 Když pořádnej věnec, tak...
-Má pořádnýho macana, no.
00:09:42 -Od čeho máte ty palce barevný?
00:09:44 -Palce mám tady od barvení vajíček.
-K čemu je budete používat?
00:09:48 -Vajíčka budu dávat do toho věnce, vlastně s nima budu dělat důlky.
00:09:52 A ty kraslice potom budu dávat do toho upečenýho věnce.
00:09:58 *Ani Anička není z chudého kraje.
00:10:00 Její věnec má hýřit barvami a poctivým máslem.*
00:10:05 -Tady ta stříbrná věc, to slouží k čemu?
00:10:08 -To mám vlastně obalenou skleničku alobalem a nechám to uprostředka,
00:10:13 aby mi to nakynulo,
00:10:15 aby vevnitř vzniknul ten otvor toho věnce.
00:10:18 *Věnec v pohanských dobách
00:10:20 většinou symbolizoval střídání ročních období.
00:10:23 Staří Egypťané v něm viděli slunce
00:10:25 a spojovali s ním říši mrtvých.
00:10:27 Také Řekové a Germáni jej často spojovali se smrtí člověka.
00:10:31 Křesťanství však věnec povýšilo na symbol věčného života.*
00:10:38 -Zatím to vypadá moc pěkně.
00:10:39 Trošku se roztrhlo to pletení, ale jako vypadá to pěkně.
00:10:43 -Já jsem úplně vlastně věnec zapomněl pomazat žloutkem s mlíkem,
00:10:46 aby byl krásně lesklej.
00:10:47 Díky bohu to bylo v prvních vteřinách,
00:10:49 takže ještě by to neměl být takový průšvih.
00:10:54 -Jeden půjde ven
00:10:56 a jeden půjde dovnitř.
00:11:05 -Přátelé, nerada se vám pletu do vašeho zaplétání,
00:11:08 ale máte hodinu do konce.
00:11:11 Zbývá hodina! Hodina!
00:11:19 -A nechceš vyfouknutý?
-Ty máš?
00:11:21 -Řekni Honzovi, já jsem mu dávala,
00:11:23 ale 5 vyfouknutejch bílejch vajíček mu zbylo. -Mně stačí 3.
00:11:27 -Tady vařím jako Meltu.
-Meltu?
00:11:29 -Kdyby to bylo suchý, aby to měli čím zapít, jak vždycky choděj...
00:11:32 -Ježíš! Mirka jak chce vždycky Meltu? -Chce Meltu.
00:11:35 -Já myslel, že to říkala ironicky. Opravdu jste si tím jistý?
00:11:38 -Dneska to kyne, ale zase jako až moc. Mně se úplně ten...
00:11:41 Pořád nic, nic, a najednou vžžž, frnk!
00:11:43 -Teď se peče?
00:11:45 -Teď se peče, barvíme vajíčka, aby to bylo fakt jakože hezký.
00:11:48 A tyhle jsou vyfouknutý.
00:11:49 Ty mi dala Peťa Burianová, takže tímto já jí mockrát děkuju.
00:11:52 -Peťa tady rozdává vajíčka?
00:11:54 -Peťa prostě rozdává nejenom vajíčka, ale hlavně cenný rady
00:11:56 a za to já jsem jí strašně vděčná.
00:12:00 *Lucie svůj věnec naplnila vlašskými ořechy.
00:12:02 Barevná vajíčka pak mají symbolizovat
00:12:04 hojnost a rozmanitost.*
00:12:08 *Venku pořád leje jako z konve,
00:12:09 ale Jenda si velikonoční náladu vzít nenechá.*
00:12:13 -Dáš mi tam taky mašličku? Já tě vykoleduju takhle, víš?
00:12:16 Hody, hody, doprovody, a musíš mně tam dát mašličku.
00:12:19 -Tuhle dáme.
-Tak tu tam ještě nemám.
00:12:28 -Milí soutěžící,
-půl hodiny zbývá!
00:12:31 *Výrobky mají mít podle zadání minimálně 28 centimetrů v průměru
00:12:36 a kynuté těsto chce svůj čas.
00:12:38 Začíná jít do tuhého!*
00:12:40 -Pojď se podívat, jestli už to mám upečený! -Už jsem se dívala.
00:12:42 To musíš jako... Já to fakt nevím, jak to tam máš dlouho.
00:12:44 Já to neodhadnu.
00:12:45 Zkoušel jsi špejli?
-Ta už je suchá.
00:12:47 Ale mně to přijde měkký strašně.
00:12:49 -No ale to je! To přece ztvrdne až když to vyndáš.
00:12:51 Toto bylo úplně durch měkký, jo?
-Á, bacha! Cha-chá!
00:12:54 -Už jste hotovej?
-No za chviličku už budu, no.
00:12:57 Za 3 minuty 25 vteřin by to mohlo bejt hotový.
00:12:59 -Už je to hotový?
-Hm.
00:13:01 *Teď se teprve začíná ukazovat,
00:13:03 jak plány našich soutěžících korespondují s realitou.*
00:13:12 -Já to vytáhnu, kdyžtak to je nedopečený.
00:13:14 -Já si taky půjčím ten, dešťňajs.
00:13:18 -Ale moc to nepomáhá.
-No...
00:13:20 No, heleďte, zkouška, jo?
00:13:22 Nelepí... Nelepí...
00:13:26 Já si myslím, že už prostě potřebuje vyndat.
00:13:29 -To bude trvat dlouho!
00:13:31 Pepa už mě jde zachránit.
00:13:33 Á, pomož mně, no, prosím tě! Děkuju!
00:13:36 -Dobrý. Už je to tam.
-Děkuju. Uf!
00:13:41 -Trošku jsem nešťastnej,
00:13:43 protože mi tady vytekly ty vajíčka trošku.
00:13:45 -Doufala jsem, že to ještě vykyne,
00:13:47 ale že to vykyne až takhle, to jsem opravdu nějak neplánovala.
00:13:52 -Posledních 10 minut do konce!
00:14:02 -Taky bych to úplně zakrojila!
00:14:05 -Jak to dopadlo s tím překvapením, který jste plánoval?
00:14:07 -Tady v tom to bude v pohodě.
00:14:08 Tady když to rozklepnou, tak tam bude prostě piškot.
00:14:11 Takže musí rozklepnout todle!
00:14:15 -Už to necháme. Já vždycky to... A pak mi to spadne a... Ne!
00:14:19 Takhle už je to hotový, připravený na ochutnání.
00:14:26 -Poslední minuta!
00:14:39 -A je tady konec! Je dopečeno!
-Prosím, ukončete veškerou činnost
00:14:43 a odstupte od svých pracovních desek!
00:14:59 -Josefe, všechno bylo v pořádku?
00:15:01 -Zezačátku se mi zdálo, že to kyne špatně,
00:15:04 jak tady byl průvan a zima, ale nakonec to snad dopadlo dobře.
00:15:07 -Je to úplně
-jasně. Tady máme 32 centimetrů.
00:15:11 -Tady jsme splnili.
-Je to sladší...
00:15:13 -Luxusně nakynutý, protože mně se strašně moc líbí,
00:15:16 když vidím tohleto na těstě.
00:15:17 To vidím, že dlouho pracovalo, že mělo svůj čas. Barva je krásná.
00:15:24 -Není to těsto ani slané, ani sladké. -Ano.
00:15:26 -Je tady použití nějakých bylinek,
00:15:28 ale já si nemyslím, že tomu jakoby přidávají.
00:15:31 Nedoženou tu chuť, ten fakt,
00:15:32 že tam prostě chybí základní ingredience.
00:15:42 -Tady vidím, že to je v míře, ale to mě jenom zajímá, v jaké.
00:15:46 No, tady je to bezmála 40 centimetrů.
00:15:49 -Vizuálně to máte velmi rustikální.
-Ano.
00:15:51 -To byl záměr?
-Ano.
00:15:55 Nádherně se krájí!
00:15:56 Ale na první pohled vidíme, že jsme mohli ještě kynout.
00:16:01 Myslím, že jste měla problémy s pečením, že jo?
00:16:03 Chytalo to hodně barvy...
-Protože byl velkej.
00:16:05 -Byl velkej, ale hlavně nebyl nakynutý.
00:16:08 Chuťově výborný! Za mě balanc mezi cukrem a solí v těstě,
00:16:12 výborná náplň, křupavé mandle,
00:16:14 na těch jste nešetřila, to je dobře,
00:16:16 ale kynutí ještě aspoň půl hodiny.
00:16:23 -Peťo, tohleto je vizuelně absolutně špičková práce,
00:16:29 ale obávám se...-Hrnec má 28!
-že jsme podměrečný.
00:16:34 -Tady možná, kdyby se to vzalo takhle...-Ok, tak jo.
00:16:38 -Změníme úhlopříčku a pak ho zakrojíme.
00:16:40 -Zkusíme jinak.
-Vizuálně nádherná práce!
00:16:42 -Tak jak? Jo, ok, 28.
-No prosím!
00:16:45 -Poprosím vás, abyste mně zakrojila.
00:16:49 Tohle je opravdu škoda krájet.
00:16:55 -Rozhodně bych přisolil.
00:16:58 -Ano, milostivá, sůl nám chybí, sůl! -Dám víc příště.
00:17:02 -A určitě bych kynul déle, Petro.
-Ale cukru je tam akorát.
00:17:07 -Děkuju.
-Děkujeme.
00:17:15 -Záměr byl to mít tady tenčí a tady tlustší, jo?
00:17:18 -Úplně záměr to nebyl, ale vyšlo mi to tak.
00:17:21 Musela jsem to trošku natáhnout, abych splnila míru.
00:17:24 -Úplně na škodu to není, protože vizuelně je to krásný.
00:17:29 Moc pěkně vypadá!
00:17:31 -Krásně se tady rozležela vůně skořice.
00:17:35 Ale určitě bych se na první pohled nebál více kynutí zase, jo? -Hm.
00:17:41 -Opět jsme mohli více přisolit.
00:17:44 -I toho skořicového cukru tam mohlo být víc,
00:17:46 aby to dohnalo chuť i toho cukru.
00:17:51 -Paradoxně kynutí a sůl pomáhá tomu, aby ty výrobky nebyly dusivé.
00:17:56 Tak příště snad to bude lepší.
00:18:04 -Já vám odstraním tady to zelený takhle.
00:18:06 Takový dekorace my doma děláme.
00:18:08 -Krásný! Co tady máme za kafíčko?
00:18:10 -Tady máte kafíčko - Meltu.
-SMÍCH. Bůh nás vyslyšel!
00:18:13 -Tohle jsou marmelády. Tohle je malinová marmeláda
00:18:17 a tady jsem udělala pomeranč s mátou.
00:18:20 Ono to vypadá jak kremžská hořčice.
00:18:22 -A to jíte s tímhletím věncem, jo?
00:18:23 -To jsem si myslela jako kdybyste si chtěli máznout.
00:18:25 -Vizuálně je to hodně rustikální
00:18:27 a já se marně snažím najít ty 3 prameny.
00:18:29 -No ty jsou takhle pod tím, no. Ony tam... Jako jsou tam.
00:18:33 -Ale už podle zakrojení se zdá, že to je dobře vykynuté.
00:18:36 -A krásně to tady provonělo.
00:18:38 To bylo s tím sádlem?
-Ano.
00:18:40 -Hmmm.
00:18:46 -Pavlínko, já vám mockrát děkuju,
00:18:47 protože jste i mně připomněla moje dětství.
00:18:50 -Úplně!
-Děkuju.
00:18:51 -To se zabavuje. Děkuji moc.
-Ano. Děkuju.
00:19:03 -Počkej, já to vezmu tadyhle v tý...
00:19:04 -Tak tam už jo.
-Jo, tam už jo!
00:19:06 -Překvapení je v tomto vajíčku.
00:19:08 Já jsem vám tam připravil lžičku, ale dobře, dobře.
00:19:12 A je tam!
-Čokoládová pěna, jo?
00:19:14 -Ne, je to piškot kakaový.
-To vás napadlo jak?
00:19:17 -Na internetu.
-A chutnal jste to někdy? -Ne.
00:19:19 -To je docela hutný, ne?
-To je jako brownies.
00:19:22 -Nápad dobrý a k realizaci nám chybí asi 50 procent.
00:19:25 -To nevadí, to není předmětem hodnocení.
00:19:27 -Jdeme na vánočku!
00:19:31 Rozhodně bych déle kynul, jo? Určitě další půl hodiny.
00:19:36 To se k tomu vyloženě hodí.
00:19:38 -Není suchý, jenom by chtěl trošku víc dokynout,
00:19:41 to ano, s tím souhlasím. Výborný! Mně to chutná.
00:19:50 -Tak tady máme ten věnec s červeným zelím.
00:19:52 -Ano. To se teda týká jenom vajíček.
00:19:56 -Jste spokojená, Danielo?
-Nejsem spokojená. -Jak to?
00:19:58 -Nevypadá to vizuelně tak, jak jsem si přála. -Jak to?
00:20:01 -Byla bych radši, kdyby byl vyšší, kdyby náplň míň utíkala.
00:20:06 -Co myslíte, chtěl to ještě kynout?
-Chtělo to určitě kynout.
00:20:08 Chtělo to i tam trošku ještě píct, to chtělo.
00:20:13 -Výborné těsto, výborná náplň.
00:20:16 Škoda toho kynutí.
00:20:19 -Máte ho vynikající!
-Děkuju moc. Děkuju.
00:20:22 -Děkujeme.
-To jsem ráda.
00:20:30 -28. Tip ťop! Tip ťop!
00:20:33 -Máte nejkrásněji nazdobená vajíčka. -Ano.
00:20:35 -Což je samozřejmě důležité při tom dekorování,
00:20:37 ale nikdy to nezakryje nedostatky toho samotného výrobku.
00:20:40 -Já už to cítím na tom výkroji, že by chtěl rozhodně kynout.
00:20:44 -No, ale voní to tady nádherně.
00:20:47 -Hm, tady to chce dopéct, tady už to začíná být vysušené.
00:20:52 Myslím si, že to rozhodně chtělo přidat cukr a sůl.
00:20:54 -Chutnala jste?
-Nechutnala.
00:20:56 -Nechutnala? Určitě ochutnejte!
00:21:00 *Jak už víme z minulého dílu,
00:21:01 Anička to s ochutnáváním vůbec nemá jednoduché.*
00:21:04 -Dneska jsem neochutnávala,
00:21:06 jelikož bych musela chutnat syrový těsto
00:21:08 a to by asi nebylo moc dobrý.
00:21:09 -Já mám fakt obrovskou radost,
00:21:12 protože jsem si upekla poctu předkům,
00:21:13 a já jsem si tady chtěla do nějakýho úkolu vpasovat
00:21:16 něco toho folklórního. A to su já!
00:21:18 -Já dneska obecně mám nějakej asi špatnej den.
00:21:21 Nejenom že jsem nervózní, ale všechno vidím černě a špatně.
00:21:24 Nějak si to jako málo užívám dneska.
00:21:26 -Jako jsem ráda. Je to takový to moje domácí, tohle.
00:21:28 Nedokonalosti zakreju mašlí nebo vajíčkama,
00:21:31 nebo zeleným prostě. Hlavně že to chutná.
00:21:39 -Když se řekne pečení,
00:21:41 tak se vám nejspíš vybaví nějaká ta buchta nebo koláč,
00:21:45 ale pravdou je, že dříve,
00:21:46 než pravěký oheň spatřil obilnou placku,
00:21:50 tak se na něm stoprocentně pekl pěkný kus masa.
00:21:54 -Ano, i Velikonoce jsou spojené s pečením masa.
00:21:59 Dnešní masitou technickou výzvu si pro vás připravil Josef
00:22:03 a já se ho tedy ptám,
00:22:04 zdali by neměl pro naše soutěžící nějakou dobrou radu.
00:22:08 -K jaru patří bylinky ze zahrady, a to i ty plané,
00:22:11 takže do následujícího receptu jich použijte hodně.
00:22:15 A nezapomeňte dobře dochutit!
00:22:17 -Děkuji, Pepo.
00:22:19 Zde ode mě přijmi tuto nezbytnou součást české velikonoční tradice.
00:22:23 Určitě víš, jak se s ní zachází
00:22:25 a kolegyně Mirka určitě ví, co ji čeká.
00:22:29 Tak, Pepo, splň svou občanskou povinnost!
00:22:34 -Ano, porota nám odskotačila a tady je recept!
00:22:37 Vaším úkolem bude upéct velikonoční sekanou
00:22:41 zabalenou v křehkém těstě a plněnou vařenými vejci.
00:22:46 Čas, který vám dáváme na výrobu, je 2 hodiny
00:22:48 a já myslím, že už není třeba nic dodávat.
00:22:51 Snad už jen to, že startujeme!
-Pečte teď!
00:22:58 *Zdálo by se, že sekaná je obyčejné jídlo,
00:23:01 ze surovin ve správném poměru
00:23:03 se z ní však dá vykouzlit pochoutka deluxe.*
00:23:14 -Sekaná, vajíčko, krásně zapečené v těstě...
00:23:18 -To víš, jsme v půlce, chtělo to nějakou změnu
00:23:21 a určitě to chtělo něco slaného.
00:23:22 Tak tady máme sekanou ze 3 druhů masa,
00:23:25 s vajíčkem v celé délce, zabalenou a zapečenou v těstíčku.
00:23:28 -Pepo, řekni mi, jsou tam nějaká úskalí při přípravě?
00:23:31 -No to víš, že je jich tam mnoho!
00:23:33 Správně utažená sekaná bez vzduchových bublin,
00:23:35 vajíčko tak, aby bylo na každém jednom řezu,
00:23:37 křehké těsto dotenka vyválené, odekorováno, upečeno dozlatova,
00:23:41 to chce hodně kumštu!
00:23:43 -No a teď mi řekni, proč křehké těsto?
00:23:46 -Já si osobně myslím, že křehké těsto upgraduje tak obyčejnou věc,
00:23:50 jakou sekaná se může zdát.
00:23:53 -Na zdraví!
-Na zdraví!
00:23:57 -Ty kráso!
00:24:00 -Řízla ses?
-Ne, pláču!
00:24:11 -To je asi obráceně, že? Jo!
00:24:16 -To je řeznický nůž.
00:24:19 -Tak z té sekané moc nadšená nejsem,
00:24:21 jelikož jsem ji teda v životě nedělala.
00:24:23 Sekanou ani nejím teda.
00:24:25 -Jo, tak sekanou mám rozhodně rád,
00:24:27 ale nikdy jsem ji teda nedělal v tom těstě,
00:24:29 jak tady je podle zadání.
00:24:31 Tak jsem na to sám zvědav, jak to bude chutnat.
00:24:39 -Je to prostě maso, maso.
00:24:41 Já si myslím, že to oceníme tady všichni.
00:24:44 -Nevím co. Nevím, co mám dělat. Jsem trochu zmatená.
00:24:46 Toho se trochu bojím, že to jako nestihnu,
00:24:49 protože prostě furt si čtu.
00:24:56 -A budu to mít všude. Na tuhle sekanou dlouho nezapomenu.
00:24:59 -Čekala jsem kremrole dneska.
00:25:01 Nebo koblihy, když jsou ty Velikonoce jako, jo? Dvanáct...
00:25:06 -Musím se přiznat, že mletý maso mám rád jenom v jedný podobě
00:25:08 a to jsou boloňský špagety.
00:25:11 A úplně co nenávidím, je sekaná, čevabčiči.
00:25:20 -To je tymián, co?
-Tymián, no. Ten tam bude dobrej.
00:25:22 -Já měl hezčí teda.
00:25:26 -Pájo, dávaj se tam jenom ty lístečky nebo i stonky?
00:25:29 -Od čeho?
-Kopřivy.
00:25:31 -Já bych dala jenom listy, tady jsou takový dřevnatý už.
00:25:35 *Soutěžící správně zařadili kopřivu mezi tradiční velikonoční bylinky.*
00:25:40 -Kopřiva. A dobrýho nepálí a zlej se nedá.
00:25:45 -Jau!
-Je to zdravý! Nebudeš mít revma.
00:25:53 -Spoustu velikonočních zvyků dodržujeme jenom proto,
00:25:55 že to děláme takhle celá léta,
00:25:57 ale jejich skutečný význam vlastně ani neznáme.
00:26:00 -V tom případě nezbývá, než abychom se zajeli zeptat odborníků,
00:26:03 nejlépe do skanzenu v Kouřimi.
00:26:13 -O velikonočním svatém týdnu vrcholí doba postní.
00:26:19 Všechny ty závěrečné dny svatého týdne
00:26:20 jsou ve znamení postního období
00:26:22 a k tomu se vážou i jednotlivé pokrmy.
00:26:25 -Tak, do těsta na velikonoční jidáše
00:26:27 jsme dali půl kila hladký mouky, 8 deka cukru, 7 deka másla,
00:26:32 25 gramů droždí, 3 deci mlíka, špetku soli,
00:26:36 špetku muškátového květu a 2 žloutky.
00:26:42 -Na Zelený čtvrtek bývalo zvykem péct Jidáše.
00:26:44 Je to pečivo z kynutého těsta, které se pojídalo s medem,
00:26:48 a tvar toho pečiva ve tvaru zamotaného provazu
00:26:51 má připomínat sebevraždu Jidáše,
00:26:54 který zradil Ježíše Krista a poté se oběsil na stromě.
00:27:08 No a na Bílou sobotu je tradičním pokrmem nádivka.
00:27:13 Nádivka má obsahovat devatero bylin,
00:27:15 které mají zajistit prosperitu a zdraví pro nadcházející rok.
00:27:19 Na Boží hod velikonoční bývalo zvykem
00:27:21 nosit do kostela k posvěcení pokrmy.
00:27:23 Jedná se o obřadní pokrmy, jednak mazanec,
00:27:26 který je svátečním velikonočním sladkým chlebem,
00:27:29 a obarvená vajíčka.
00:27:31 Posvěcené pokrmy se pak doma obřadně pojídaly.
00:27:34 K Velikonocům se podobně
00:27:35 jako k ostatním velkým církevním svátkům váže tradice koledování.
00:27:46 Bylo zvykem, že chlapci obcházeli po vesnicích s řehtačkami
00:27:49 a hlukem těch řehtaček nahrazovali vyzvánění kostelních zvonů.
00:28:01 Chlapci při této koledě dostávali užitečné pokrmy,
00:28:05 jako různé pečivo, vejce na vaření a podobně.
00:28:09 Druhou velikonoční koledou je pomlázka,
00:28:12 která se váže k Velikonočnímu pondělí.
00:28:15 To je zvyk, který se do dnešní doby zachoval a je poměrně stále živý.
00:28:20 Chlapci obcházeli jednotlivá stavení s pomlázkou
00:28:23 a šlehali jimi ženy a dívky,
00:28:26 které je potom obdarovávaly velikonočními obarvenými vajíčky.
00:28:36 *V soutěžním stanu dodnes voněla především skořice a vanilka,
00:28:39 teď je vystřídala majoránka a česnek.
00:28:42 A vůbec to není špatné!
00:28:44 -Hele, je to jedlý?
-Je to jedlý! To víš, že jo!
00:28:48 -No, trošku mně ujela ruka s pepřem, ale počkejte...
00:28:51 Ale dobrý!
00:28:53 Fuj!
00:28:58 Je to macan. Nevím, jestli to má 2 kila, ale je to macan jako bejk.
00:29:11 Ony by se měly nějak nařezat, aby prej navazovaly na sebe.
00:29:15 Tomu úplně taky nerozumím, ale...
00:29:19 -Já si z toho dělám takovej vláček trochu.
00:29:21 Aby mi to drželo pěkně u sebe,
00:29:23 aby to byla taková jakoby fakt kompaktní vevnitř mozaika,
00:29:26 když se to nakrojí.
00:29:29 -Ty vajíčka jsem tam, myslím,
00:29:30 dala úplně jinak, než všichni ostatní, nebo většina ostatních.
00:29:33 Já jsem uřízla předek a zadek a takhle jsem je spojila,
00:29:36 takže v řezu, v každém řezu, bude celé vejce.
00:29:39 -Jé, ale no tak to je bonus, ne?
00:29:41 -Odborníci to nazývají vaječným tubusem.
00:29:47 -Josefe, já jsem si všimla, že vy děláte takzvané lodičky,
00:29:50 teda tak aspoň tomu říkáme.
00:29:52 -Já jsem to takhle rozdělil kvůli tomu, aby to potom...
00:29:54 Když se řízne kdekoli, ta sekaná,
00:29:56 tak potom vždycky v tom každým místě byl aspoň kus toho vejce.
00:30:03 -Nedala jste majoránku?
-Nedala!
00:30:05 Úplně normálně jak to tady nevidím ve skleničce prostě,
00:30:08 doma to mám taky ve skleničce, že jo...
00:30:10 -A to musíte úplně celý takhle zničit, proboha, kvůli trošce...
00:30:13 -No, majoránka musí bejt v sekaný. To jako nejde! Fakt nejde!
00:30:16 Bez majoránky ne.
00:30:18 A ještě říkám Jendovi: "Majoránku, česnek...", bla, bla.
00:30:20 Ještě mu tady radím a pak ji tam sama nedám!
00:30:23 *Jo, i mistr řezník se někdy utne, Pavlíno!*
00:30:27 -Vašku?
-No?
00:30:28 -Ty víš, co znamenají ty číslíčka na těch vajíčkách?
00:30:30 -Věděl jsem to, a pokud se nepletu, tak vím,
00:30:33 že 0 znamená, že to vejce je od nosnic z bio chovu.
00:30:36 1, to jsou slepičky, který maj volný výběh.
00:30:40 2, to už jsou nosnice, které jsou chované na podestýlce
00:30:44 a 3, to jsou vajíčka od nosnic,
00:30:46 které jsou z takového toho klecového chovu.
00:30:51 -No a ten zbytek tady toho?
-Ten zbytek?
00:30:53 Hele, tak to je jednoduchý.
00:30:54 CZ, to je že to jsou vajíčka od nás, z České republiky.
00:30:57 Kdyby tam bylo, já nevím, třeba SK, slovenský vajíčko.
00:31:00 A tohle je důležitý!
-No?
00:31:02 -Registrační číslo toho hospodářství,
00:31:04 abys mohla dohledat u každýho vejce, odkud k tobě doputovalo.
00:31:08 -Jo? Hodně prověřené vajíčko tedy!
00:31:23 -Přátelé, máte hodinu do konce pečení. Zbývá 1 hodina!
00:31:28 -Tak, takhle to vypadá krásně.
00:31:30 A jestli to nebude stejně krásně vypadat, až to budu vyndávat,
00:31:32 tak budu moc smutná.
00:31:35 -Vypadá to, že je spokojenost, jak vidím.
00:31:36 -Já si čtu, jestli jsem tam dala všechno, ale teď už...
00:31:38 -Je tam majoránka?
-Je tam. Je tam.
00:31:44 -No, začalo se trošku trhat těsto,
00:31:47 ale zakreju to tady tou dekorací trošku.
00:31:52 -Přehlédnul jsem podtrženou větu!
00:31:55 Tak na tom bude asi porota trvat, když to je podtržený.
00:31:58 Píšou, že má být ten výtvor ozdobený
00:32:01 nějakým velikonočním tématem.
00:32:03 Já tam mám toho čuníka, no. Ale on je taky jarní, že jo,
00:32:06 on je takovej celoroční,
00:32:08 ale tak jsem tady Lucce sebral ovečku a ještě tam přihodím ovečku.
00:32:12 Aspoň si budou moct spolu povídat.
00:32:14 -Hele, Péťo, to je krušpánek?
00:32:15 -No to je prostě zimostráz a to je jedovatý,
00:32:18 nebo aspoň mírně jedovatý.
00:32:19 Rozhodně bych to nedávala do jídla jako, jo?
00:32:22 -Takže to jsem tam samozřejmě vůbec neměla,
00:32:24 nikdy to na mém stole nebylo...
00:32:28 *Pokrmy z mletého nebo sekaného masa
00:32:29 se na český a moravský venkov dostaly
00:32:31 až někdy v meziválečném období, ve 30. letech 20. století.
00:32:37 Byly brány za velkou pochoutku.
00:32:39 Rodiny si vytvářely vlastní receptury,
00:32:41 které se tradují až dodnes.
00:32:44 -Proč to utíráš?
-Protože mi to rozmočí to těsto!
00:32:48 -Vždyť to těsto se ti upeče, drahá!
00:32:50 -Ale rozmočený těsto se ti nikdy neupeče.
00:32:52 Bude to vypadat, že to je nedopečený.
00:32:54 -No prosím tě, Verunko, nestraš mě takhle!
00:32:57 -Co já tam vykoukám?
00:33:03 -Pavlínko, jak dlouho se to může píct?
00:33:05 -Jeníku, peč normálně pocitově.
-Já k tomu necejtím.
00:33:08 -Líbí se ti to? Vyndal bys to? Jed bys to?
00:33:10 Nejed! Tak to tam ještě nech, hele!
00:33:15 -Máte čtvrt hodiny do konce.
00:33:17 -No, to moc není!
-15 minut?
00:33:18 -Ještě jí dám 10 minut, no, jestli je máme.
00:33:22 Ještě nikdo nevyndal. Totiž každej se bojí být první. SMÍCH.
00:33:28 -Bojím se to vyndat, aby se mi to třeba nezlomilo.
00:33:34 Ale tak vypadá to, že to jako dopečený je.
00:33:40 -To z toho teče!
00:33:43 -Ty to nemáš totiž potřený celý vajíčkem, víš?
00:33:46 -To nebude dobrý!
00:33:56 -Pavlínko, myslíš, že to je dostatečně vypečené?
00:33:58 -Jo, jo, je! Je, Jendo, je!
00:34:01 -Zbývá vám minuta do konce. Pospěšte si!
00:34:16 -Hele, mně to úplně vyteklo, ale úplně!
00:34:20 -Neprasklo ti to zespodu?
-Je to možný.
00:34:24 Taky ti to teče?
00:34:26 -To musí bejt úplně syrový vevnitř.
00:34:32 -Přátelé, je dopečeno! Konec!
00:34:34 -Odstupte do pracovní desky! Děkujeme vám.
00:34:50 -Já už se nemůžu dočkat, protože to tady nádherně voní masem.
00:34:52 -Konečně něco slaného!
00:34:55 -Já bych byl býval očekával,
00:34:56 že sekaná bude zabalená celá v těstě.
00:34:59 Tady došlo k nějakému nakrátí a propletení,
00:35:02 jako mimino v povijanu.
00:35:04 Nadekorovaná není špatně.
00:35:08 A kde je to vajíčko?
00:35:11 -Ale!
-No, tady už je to lepší.
00:35:13 -Objevilo se!
-Vajíčko mělo být po celé délce.
00:35:16 Jinak je krásně propečená, i když jen svrchu.
00:35:20 Bohužel tady je to dost nedopečený. Silný těsto.
00:35:28 Příliš mnoho soli. Očekával bych více bylinek,
00:35:32 líbí se mi ta mozaika z těch rohlíků.
00:35:34 A těsto je příliš silné, za mě syrové.
00:35:38 -Tady jsme si vyhráli. Takhle přesně bych ji byl býval očekával-
00:35:40 dozlatova opečenou, kompaktně zabalenou v těstě.
00:35:43 Je tady nějaký pokus o dekoraci, 2 oveček a 1 prasete.
00:35:46 -Vypadá moc pěkně, pěkně vypečená,
00:35:48 dobře zabalená.
00:35:50 -Tak tady nám vyteklo 4,5 litru něčeho.
00:35:53 A těsto je jako na knedlíky,
00:35:55 hodně tlustý.
00:35:57 Vajíčko rozkrájet na čtvrtky, to vůbec nebylo nutný!
00:36:00 To je tak tlustý, že nikdy nemohl být propečený!
00:36:07 Výborně ochucená sekaná,
00:36:09 příjemný balanc chuti, i když zase málo bylinek.
00:36:11 Každá sekaná je jinak velká
00:36:13 a tahle je skoro nejmenší, bych řekl.
00:36:19 Tady je spousta vzduchových bublin, kolem vajíčka a kolem toho masa.
00:36:24 A opět vidíme nedopečené těsto.
00:36:28 -Já bych řekla, že v tomto případě vychucené je to výborně,
00:36:31 nicméně nedosolené.
00:36:33 -Škoda toho těsta, jinak dobrá práce.
00:36:35 Zase stejný nešvar, jako v tom prvním případě,
00:36:38 kdy to těsto bylo nařezané na nějaké proužky,
00:36:40 což vůbec nebylo nutné. My jsme chtěli kompaktní 1 těsto
00:36:43 a do toho zabalenou sekanou. Takové bylo očekávání.
00:36:47 -Nicméně mně připadá, že je to mírně nedopečené.
00:36:50 -To je určitě nedopečené. A přilepené.
00:36:55 A tady není žádné vejce.
00:36:56 -Ále, tady se těma vajíčkama sakra šetřilo!
00:36:58 To byla nějaká mizerná pomlázka, co?
00:37:04 -Výborně vychucené maso.
-Ano.
00:37:06 -Chuťově výborná, škoda toho vajíčka tady ke konci
00:37:08 a rozhodně potřebovala dopéct.
00:37:10 -Tak, opět máme nakrájené těsto,
00:37:12 máme na něm nějaké velikonoční zajíčky.
00:37:15 Tady je vidět, že jste si více pohráli
00:37:16 s tou dekorací i v těch bylinkách.
00:37:19 Celé jste nám to posypali kmínem, děkujeme!
00:37:21 A opět určitě chtěla déle péct.
00:37:23 Krásná mozaika na řezu!
00:37:25 -Docela hodně bylinek, to se mi líbí.
00:37:28 -Neuvěřitelné množství soli.
00:37:30 Je fakt hodně slaná.
00:37:32 Tím, jak jste se rozhodli to nařezat,
00:37:34 tak vám vlastně vznikla dvojitá vrstva těsta,
00:37:36 které je samozřejmě nedopečené,
00:37:38 takže i spodní část toho těsta by byla bývala dobrá,
00:37:40 ale ta vrchní je nedopečená.
00:37:43 Krásná práce vizuálně!
00:37:45 Je to čisté, jednoduché.
-Vajíčka máme?
00:37:48 -Máme celé vajíčko!
-Báječné!
00:37:51 -Máme ho všude, tak to je výborný!
00:37:53 -Těsto je tenké, jeví se to propečené.
00:37:57 -Tady se nešetřilo česnekem.
00:37:59 Výborně vychucená, krásná mozaika na řezu,
00:38:02 dostatečné množství bylinek a první zcela upečené těsto.
00:38:06 -Výborné!
00:38:08 -Tady to určitě chtělo aspoň 5 nebo 10 minut ještě v troubě.
00:38:10 Ta barva je maličko mdlá, to vidíme hned,
00:38:12 když si srovnáme tyhle 2 kousky vedle sebe.
00:38:14 Je vidět, že tady vytekla nějaká šťáva z trouby při pečení.
00:38:18 Zase, je to úplně přilepené k té desce,
00:38:21 tak přilepené, že to nejde ani nabrat.
00:38:24 Hodně nedopečené.
00:38:30 Ubral bych soli v tomhle případě.
00:38:32 Opět ta vajíčka.
00:38:34 -Já bych řekla, že je tam všeho dostatek, ale soli je přespříliš.
00:38:39 -A máme tady poslední, s malými bonusy.
00:38:42 -To je celá králičí rodina.
00:38:44 -Ono to svrchu vypadá skoro jako jablečný závin. -To je pravda.
00:38:46 -Rozhodně bych si pohrál více s vajíčkem, jo?
00:38:49 Tady jsou kousky, které vůbec nejsou potřené.
00:38:51 Opět vidíme polovinu vajíčka, i když krásně tenké těsto!
00:38:55 Tady má někdo rád libeček, toho je tam hodně.
00:38:59 -Těsto je nejlepší.
00:39:01 -Těsto je nejlepší.
-Jednoznačně.
00:39:03 -A i přes ten libeček chuť výborná.
00:39:05 Dalších 10 minut v troubě na dopečení
00:39:07 a lepší práce s vajíčkem... A bylo by to skoro 1A!
00:39:12 *Říká se, že 100 lidí, 100 chutí,
00:39:14 a u kořeněného masa to platí dvojnásob.
00:39:16 Škoda, že se nedá porotcům nahlédnout do hlavy!*
00:39:22 -Rozhodování nebylo jednoduchý,
00:39:23 nicméně na 8. místě se umístila tato sekaná,
00:39:26 která byla nedopečená, neuvěřitelné množství soli.
00:39:30 Posypáním kmínem jsme to v žádném případě nezachránili.
00:39:34 -Já bych chtěla vědět, čí je tahle sekaná.
00:39:37 Je to 7. místo.
00:39:39 Tahle sekaná sice má nádhernou zlatou barvu,
00:39:42 nicméně má velmi tlusté těsto. Vyteklo nám z toho kvanta vody.
00:39:47 Trošku bych viděla ráda celé vejce.
00:39:50 *6. příčku obsadila Anička, 5. Petra a 4. má Veronika.*
00:39:55 -3. místo?
00:39:57 Zde sice těsto nemáme úplně dotažené do konce,
00:40:01 ale již tam máme celé vejce.
-A je celá krásně zabalená.
00:40:04 No a na 2. místě máme tuto sekanou. Ta patří?
00:40:07 -Výborně, Jendo! Zase máme krásně udělanou mozaiku,
00:40:09 tenké těsto, dobrou barvu.
00:40:11 Škoda toho, že jste nedotáhl vajíčko do všech okrajů.
00:40:15 -A čí je tahleta?
00:40:17 Lucie, gratuluju, tohleto je 1.místo,
00:40:19 protože ta splňuje všechny předpoklady.
00:40:22 Dopečené těsto, dochucené těsto, nepřesolená, výborně vychucená.
00:40:28 Děkuji.
00:40:33 -Hodnocení mě teda hrozně zklamalo.
00:40:34 Ten kmín mi přijde úplně naprosto jakoby normální,
00:40:37 sypat takhle záviny kmínem.
00:40:39 -Maso bylo ochucený tak nějak asi dobře, těsto relativně taky,
00:40:42 barvu to taky mělo, akorát to nebylo k jídlu.
00:40:47 -Přes ten odpor k tomu masu mletýmu
00:40:49 jsem to za toho syrova fakt ochutnal dvakrát
00:40:51 a to se asi vyplatilo.
00:40:53 -Sekaná mi sedla. A mně to celkově dneska sedlo,
00:40:55 mě to strašně bavilo.
00:40:56 Já jsem si to dneska strašně užívala,
00:40:58 jako by to mělo bejt naposled.
00:41:08 -Absolutně vyrovnaně, až neuvěřitelně vyrovnaně.
00:41:11 Čili jak na smilování čekám na dnešní den.
00:41:15 -Určité rovnostářství nastalo po tom včerejšku,
00:41:17 ale přeci jenom směrem dolů někdo vybočil, ne, k těm mínusům.
00:41:20 -Tak za mě osobně zklamání byla Pavlína.
00:41:23 Ta měla nejlepší věnec
00:41:24 a potom jako jediná řeznice z celého týmu
00:41:26 nám nejvíc vysolila sekanou, která skončila poslední.
00:41:30 -No a co Jenda? Jenda docela překvapil teda.
00:41:35 a potom samozřejmě klučina, kterej v životě nedělal sekanou,
00:41:37 tak nám vytočil druhou nejlepší,
00:41:38 stejně, jako Petra zabodovala se svýma laskonkama.
00:41:42 -Jenda vlastně nesnáší takový druh jídla, jako je sekaná,
00:41:46 takže pro něj to bylo utrpení.
00:41:47 -Jenda byl v podstatě skokan dne, přeskočil sám sebe,
00:41:50 protože sekanou nesnáší.
00:41:52 -No, dal tam hodně libečku, který miluje...-Ano.
00:41:59 -A co by to bylo za Velikonoce bez vajíček?
00:42:02 -Upečte a vyrobte korpus ve tvaru velkého slepičího vejce,
00:42:07 naplňte jej krémem dle vlastní chuti
00:42:10 a ozdobte jako kraslici bílkovou polevou.
00:42:13 -Podstatné je, aby vaše kraslice prostě ohromila.
00:42:17 V průměru musí mít minimálně 10 centimetrů
00:42:20 a na výšku alespoň 20 cm.
00:42:22 Na výrobu máte 4 hodiny.
-Pečte teď!
00:42:27 *Nejstarší zdobená vejce pocházejí už z roku 320 našeho letopočtu
00:42:31 a byla nalezena v hrobce v jihozápadním Německu,
00:42:33 je to tudíž velmi stará tradice.
00:42:36 Pečení dortu ve tvaru kraslice je zvyk mnohem mladší.*
00:42:40 -Pustila jsem se do perníkovýho vejce.
00:42:42 Myslím, že to bude asi takový trošku jiný, než maj ostatní,
00:42:45 ale nevím, jestli s tím bude porota spokojená.
00:42:48 Bojím se hlavně toho sestavování tý kraslice.
00:42:51 -No doufám, že to bude vypadat jako vejce, jak je v zadání.
00:42:55 A zhruba tak představu mám.
00:42:57 Jsem zvědavej, jestli se k ní přiblížím.
00:43:00 -3D kraslice, to je opravdu velmi těžká výzva,
00:43:03 protože my chceme dort ve tvaru vejcete,
00:43:06 stojícího na té širší plošce.
00:43:09 -Postavit vejce na špičku
00:43:11 byla obrovská výzva i pro Kryštofa Kolomba.
00:43:13 V té naší mají soutěžící na výběr z korpusů, z náplní
00:43:16 i z toho, jak jej dokončí.
00:43:18 -Pakliže není dobrý komponent,
00:43:20 na slepení se jim to vejce může nakrásně rozpadnout.
00:43:25 -Hodnotit budeme to, jak chutná, jak ladí se zvolenou náplní
00:43:28 a samozřejmě to, jak vypadá,
00:43:30 protože to ke kreativní výzvě patří nejvíc.
00:43:37 -Dneska jsem svoji kreativní výzvu
00:43:39 opravdu pojala jako kreativní výzvu.
00:43:42 Mám to tady, to je ala Danielky styl,
00:43:45 jako že to máš připravený v hlavě, ale uvidíme, co z toho bude, no.
00:43:49 -Já mám strašně ráda mrkev.
00:43:51 Ta mrkev dodá tý buchtě prostě takovou vláčnost, jo,
00:43:55 a i ty, co třeba nemaj rádi mrkev, jako třeba můj manžel,
00:43:57 tak prostě tenhle mrkvovej dort když dělám, tak jim to chutná.
00:44:02 -Chci udělat dovnitř žloutek,
00:44:05 takže doufám, že jako bude i žloutek, že to bude i překvapení.
00:44:10 -Myslím si, že pekař týdne tentokrát nehrozí.
00:44:19 -Dobré ráno, Petro.
-Dobrý den.
00:44:21 -Jak to dneska jde?
-No už se trošku zklidňuju,
00:44:23 ale dneska jsem teda měla zatím největší trému.
00:44:26 -Jak je to možný?
-Já nevím.
00:44:27 Když jsem si u něčeho fakt jako jistá, že by to mohlo vyjít,
00:44:30 tak mám čím dál větší trému. Takže já nevím.
00:44:33 -Dekorovat budeme čím?
00:44:35 -Bílkovou polevou a zkusím zase trošku ten folklórek.
00:44:38 -Budeme barvit?
-Ne.
00:44:43 *Petra plánuje oslnit porotu mangovým želé,
00:44:45 představujícím žloutek.*
00:44:51 -Korpus bude z mandlové mouky s kokosovým krémem.
00:44:56 -Co tam ještě přijde?
00:44:57 -Tvaroh, šlehačka, mascarpone, cukr.
00:45:00 -Tvaroh, šlehačka, mascarpone a možná kokos.
00:45:05 *Ne možná. Lucie skutečně chce přidat do svého krému
00:45:08 kokosové mléko.*
00:45:14 -Co tam ty kroužky?
00:45:15 -Prostě si vykrájím kroužky, který udělám jakoby dutý, a uvidím.
00:45:20 Mám mrkvový těsto, no.
00:45:22 -A proč jste tak smutná z toho mrkvového těsta?
00:45:24 -Protože já jsem strašně špatně pochopila zadání.
00:45:26 Já jsem myslela vejce, že si udělám jako dort jakoby,
00:45:29 že vykrojím vejce, a až pak jsem zjistila, že je to 3D.
00:45:35 *Je to jen jeden rozměr navíc!
00:45:36 Krém a poleva Pavlíně určitě pomohou.*
00:45:49 -Mám tady úžasnej pudink s oříškovou pastou
00:45:55 a nemám nic, že?
00:45:56 Můžu to vyhodit VYPÍPNUTO támhle z okna!
00:46:01 Ne, já jsem klidná. Já jsem klidná a vyrovnaná.
00:46:05 *Modrá je prý barva klidu a souladu.
00:46:07 Snad to Veronice pomůže.*
00:46:12 -Myslíš, že to je nepoužitelný, jo? Ne. Já bych do toho nešla.
00:46:15 -Nedávej to tam! Určitě běž do novýho.
00:46:17 Vem si Maizenu, udělej to úplně stejně s pudinkem,
00:46:19 jako když děláš pudink...
00:46:21 -Je to stres! Je to VYPÍPNUTO stres!
00:46:28 -Mám už v troubě konečně čokoládový korpus,
00:46:30 to můžete klidně ochutnat,
00:46:32 který je postavený na sedmdesátiprocentní čokoládě.
00:46:35 -Takže je to takový spíš brownies, jo?
00:46:37 -To si nemyslím, protože tady je víc vyšlehaný máslo s cukrem,
00:46:41 9 vajec.
00:46:42 -A 9 vajec? No tak to samozřejmě nemůže být brownies!
00:46:46 *Počet vajec sice nic neříká o typu těsta,
00:46:48 ale Jendův plánek vypadá víc než sympaticky.*
00:46:52 -Čím to budeme slepovat?
-Výborný!
00:46:53 -Pomůžu si trošku jenom pro chuť
00:46:55 marmeládovým rozvarem, mým oblíbeným,
00:46:57 s rumem, abych si vás uplatil.
00:46:59 A pak mám v lednici rozetřenou ganáž
00:47:01 ze sedmdesátiprocentní čokolády.
-Rozetřenou?
00:47:03 -Aby mně hezky uschla, vyzrála rychlejc,
00:47:05 ale je dochucená karamelem.
00:47:08 -Mělas na půllitra pudink předtím?
00:47:10 -Já jsme měla půllitra pudink...
00:47:11 půllitra mlíka a 3 pudinky.
00:47:13 -To je blbost úplná! Já dávám na půllitra 1 pudink!
00:47:16 Možná bych dala 1,5 jako, jestli to chceš mít trošku hustší,
00:47:19 ale to bylo moc, tohle.
-Mě VYPÍPNUTO tady z toho!
00:47:22 -Budu to prořezávat vlastně na 2 půlky.
00:47:24 Jednu si naplním krémem, to mám ještě náplň,
00:47:27 vlastně dušený jablka se skořicí a s vanilkou.
00:47:30 -Máme tam někde nějaký med?
-Nemáme. -Nemáme nikde med?
00:47:34 *Pochyby porotců jsou namístě.
00:47:36 Aniččin plán je tvarem sice velikonoční, ale chutí vánoční.*
00:47:48 -Na mém glóbu došlo k zemětřesení.
00:47:52 -Čtyři...
00:47:57 -Jako je to fakt úplně jako pro dítě, ale mně to je jedno.
00:48:00 Já se na to můžu vyprdnout prostě,
00:48:01 abych to měla fakt jako že takhle přehledně.
00:48:06 -No musela jsem si uvařit novej pudink a dělám novej krém.
00:48:10 Ten se mi jako snad třeba možná povede.
00:48:14 -Mojí silnou stránkou není preciznost a dokonalost.
00:48:18 Já budu mít takovýho jako šišoida,
00:48:21 ale ony ty vajíčka taky nejsou úplně jako přesný.
00:48:25 *Co nezvládne precizností, chce Daniela vyvážit barvami.*
00:48:30 -Bojím se, protože jsem do žloutku dala o 1 plátek želatiny míň,
00:48:33 aby nebyl takovej úplně pingpongovej míček,
00:48:36 a teď ho mám takovej jako křehkej.
00:48:38 Takže se bojím, aby se mi nerozpadl nebo něco.
00:48:41 No snad to pan Maršálek, až to bude krájet, trefí, no.
00:48:46 -Přiznám se, teď jsem se otočila k Peťě Burianový,
00:48:49 která to prostě točí do rolády.
00:48:50 Já jsem to zkoušela sestavit z těch koleček,
00:48:52 ale mně to prostě spadlo.
00:48:56 Ale tohle myslím, že dobrý. Dobrý! Díky bohu.
00:49:00 -Všichni už maj svoje vajíčka vykrojený, slepený
00:49:02 a já tady mám zase všechno bordel.
00:49:07 -To je špatně zase!
00:49:10 -Už to začíná! Už to začíná!
00:49:13 Takže to budu dělat plný.
00:49:15 -Zbytečně to mám moc velký. Pak by mi to zase nedrželo, padalo,
00:49:18 takže fakt to udělám, aby dobře bylo.
00:49:23 -Tak dobrý den.
00:49:25 Ale v pohodě!
00:49:26 Já jsem si to musel trošku vypodložit,
00:49:28 protože ta ganáž potřebuje ještě trošku jako zatuhnout,
00:49:30 ale s tím nám pomůže kamarád šokr.
00:49:33 -Našikmo to teď už... Teď už to vlastně schválně je,
00:49:36 i když to mělo bejt původně svislý.
00:49:38 *Josefova číslice 42 odkazuje
00:49:40 na univerzální odpověď Stopařova průvodce po Galaxii.
00:49:44 Tak snad jej porotci četli!*
00:49:46 -Hele, Peťo, vydrží mi to takhle?
00:49:48 -To je máslovej, ten krém?
-No.
00:49:50 -Tak určitě zatuhne.
-Bomba! Děkuju.
00:49:56 -A kam to jako mám dát?
-Já si to dám dolů takhle.
00:50:01 -Prosím tě, někomu tady padá vejce.
00:50:02 -Pepo, vejce trošku spadlo!
00:50:05 Teď to tam bude napínavý!
00:50:07 -Ale já jsem to nebyl, jo?
-Ale vždyť v pohodě!
00:50:13 Hele, ještě trošku stojí, za chvilku spadne.
00:50:17 Došlo k zemětřesení.
00:50:20 Asi klimatická změna.
00:50:22 -Jako teď, jak jsem dala krém, tak to vypadá jako vajíčko.
00:50:25 Já bych to takhle klidně nechala jako.
00:50:27 -Jako teď už ti to fakt nespadne.
00:50:30 -Protože tam mám kilo dřeva v tom.
00:50:35 -Tys to měl dát nadvakrát.
-Aha.
00:50:37 -Nechat si ztuhnout ty půlky a pak si ty půlky přilepit k sobě.
00:50:40 Pojď, zavřem to, ať nevětráme. Pojď, Honzi!
00:50:42 -A ještě to tam nechám?
00:50:44 -Rozhodně. Teď úplně bych nevyměkla.
00:50:45 Dělej si polevu, dělej si jiný věci.
00:50:47 -To byl původně můj střed vejce a to se mi celý zhroutilo.
00:50:51 Dneska nic neodevzdám, dneska končím.
00:50:54 -Jde ti to už? Drží ti to?
00:50:56 Mně zbyde bílkovo-máslovej krém.
00:50:59 Ten máslovej krém ti ztuhne jako na beton.
00:51:01 Aspoň třeba mezipatro si tím udělat, víš, nebo něco,
00:51:03 kdyby ti to nešlo.
00:51:06 *I když má Petra plné ruce práce, vždy ráda ostatním poradí.*
00:51:11 -Prosím tě, Peťo, co myslíš? Ještě mám míchat, viď?
00:51:13 -Já si myslím, že to vypadá dobře.
00:51:15 Malinko se roztýká, akorát se ti bude tahat.
00:51:16 -Malinko...
-Je, já bych si ji nechala!
00:51:17 Bude se ti dobře zdobit s ní.
00:51:19 -Takhle mi radila Petra.
00:51:21 Ona to z toho pozná, jestli to je, já ne.
00:51:25 -Tam budeš mít kousíčky a bude ti to zacpávat ten pytlík.
00:51:27 -Jé! -Honem rychle přes cedník anebo novou.
00:51:31 -Dobré?
-Já bych malinko, 2 kapky citrónu.
00:51:34 -2 kapky?
-Aby se ti to dobře...
00:51:41 -Já nevím, jak to ty cukráři dělaj, že to maj takový hladký až dolů.
00:51:45 Já nevím, já to nechápu.
00:51:46 Mně se z toho udělá prostě jak když tam hodíte hadr.
00:51:49 -Hele, má přes 20! Dobrý! Aspoň něco.
00:51:55 -Milí naši soutěžící,
-máte hodinu do konce!
00:51:59 -Ježíšmarja!
-Ne!
00:52:01 -Nikdy jsem vajíčko nepotahovala. Už vím proč.
00:52:03 Už to asi nikdy taky dělat nebudu.
00:52:06 -Kraslice maj zdobit holky a ne pánové.
00:52:09 -Udělám takový kroucánky prostě jenom, no.
00:52:12 Víc jako já asi dneska ze sebe už nedám.
00:52:15 -To je prostě pro nějaký šikovný ruce a ne pro mě, no.
00:52:18 Já jsem sladká všude prostě.
00:52:21 -No mně už docházely nápady,
00:52:22 protože folklór tak neznám, a ty vzory.
00:52:25 -To je vidět.
-Tak už mě nic nenapadlo.
00:52:27 Tak jsem si říkal: "42, to je univerzální odpověď na všechno."
00:52:30 -Ano. Kdyby s Mirka na cokoli zeptala, tak 42. Mně se to líbí.
00:52:34 -Mně taky. No ale Mirka asi prodělá srdeční zástavu.
00:52:39 -To jsou vitráže vysloveně.
00:52:41 -To vypadá jako epidemie, že se to malinko... Pardon!
00:52:45 Né, je to pěkný!
-Děkuju.
00:52:46 -To je ale zatraceně pěknej kousek!
00:52:49 -Vašku, zkus si to někdy dělat!
00:52:50 -Je to strašně těžký. Tady to bylo super,
00:52:52 ale tady dole prostě, jak je to fakt...
00:52:55 *Na dobře namíchané polevě záleží celý výsledek.
00:52:58 Ušlehá se bílek s cukrem, kapkou citrónové šťávy nebo škrobu.
00:53:01 Poleva musí být tak akorát hustá, nesmí téct nebo kapat.*
00:53:06 -Ale!
-Vítejte v soutěži Co je to?!
00:53:09 -Já myslím, že dračí vejce.
00:53:11 -Aha!
-Dračí vejce?
00:53:13 -Ale ono to bude chuťově dobrý, na to jako spoléhám.
00:53:16 Jen jestli neočekávají klasickou kraslici,
00:53:19 to by mohli být zklamaní.
00:53:24 *Přes všechny potíže se v našem soutěžním stanu
00:53:26 konečně vylíhlo 8 krásně nazdobených kraslic.*
00:53:37 -Tak, přátelé, a máme dopečeno. Je konec!
00:53:40 -Je dobojováno.
-Fakt boj, no.
00:53:44 Ty jsi strašně šikovná!
-Hotovo...
00:54:03 -Ať dělám, co dělám, nenatáhnu to.
00:54:05 I kdybych měla tu dírku tadyhle dole,
00:54:08 tak je to maximálně centimetr navíc.
00:54:10 -Zdobení je krásný.
00:54:12 -Zdobení máte opravdu krásně udělané.
00:54:14 -Je to ta technika toho rozmazávání té polevy, že? -Hm.
00:54:17 -Vizuelně na řezu je to velmi pěkné.
00:54:20 -I když jednoduché.
00:54:21 Neměla jste tam hrudky, v tom pudinku?
00:54:23 -Původně jsem tam hrudky měla,
00:54:25 takže jsem ten krém musela dělat znovu.
00:54:27 -V tom druhém jsou taky hrudky.
00:54:28 -Jo?
-Hm.
00:54:30 Já bych rozhodně přisladil, oboje, i piškot, i krém.
00:54:38 To je vaše první vejce takhle zdobený? -Hm.
00:54:40 -I s touhle glazurou? První práce?
-Ano.
00:54:42 -Tak to teda klobouk dolů!
00:54:44 -Krásná práce. Máte to čistý, vybrala jste si příjemné barvy,
00:54:48 i přesto, že některé části tý dekorace jsou maličko dětinský.
00:54:52 -No...
-Má to přesně to, co to má být.
00:54:55 Krásná vizuální práce, máte překvapení vevnitř,
00:54:57 jak bych to u těchhle dortů očekával.
00:55:00 A za odvahu vám dávám 1 s hvězdou.
00:55:03 -Děkuju!
-Pavlínko, výborně!
00:55:18 -Mně se samozřejmě velmi líbí dekorace.
00:55:25 -Ale ne! To je nádhera!
-Pane bože!
00:55:28 -To chce potlesk!
00:55:31 -Spokojená?
-Jo.
00:55:32 -Výborná náplň, výborný korpus.
00:55:35 Je to všechno provlhlý, vláčný, příjemné želé.
00:55:39 -Výborný!
-Děkuju.
00:55:41 -1 s hvězdičkou.
-Děkuju. -Děkuju moc.
00:55:49 -Jak jste spokojený, Jendo?
-Jsem překvapený.
00:55:52 -Čím? -Tím vzhledem jsem překvapený, ale jsem si jistý,
00:55:56 že snad ta náplň a ten korpus bude dobrý.
00:55:59 -Vy jste doháněl výšku, ne? Nedoháněl?
00:56:01 -Nedoháněl. -Přiznejte se!
-Improvizoval jsem.
00:56:03 -Už jste někdy zdobil?
-Ani perníčky doma nedělám.
00:56:05 -Evidentně to je vidět.
00:56:07 -Já jsem rád, že jste použil 2 druhy potahovací hmoty
00:56:10 a to zdobení mi připomíná práci mého osmiletého synovce.
00:56:13 -Je šikovný!
-On to umí líp!
00:56:17 -Výborný čokoládový dort. Vynikající!
00:56:20 -Ta ganáž je výborná. Děkuju moc.
-Taky děkuju moc.
00:56:28 -Zdobíte perníčky? Děláte perníčky?
-Nikdy.
00:56:31 -To ale není dneska poprvé?
-Je to poprvé.
00:56:33 -Poprvé?
00:56:35 -Tak si myslím, že na to, že to je poprvé,
00:56:36 že jste to zvládla velmi dobře.
00:56:39 Proč jste se rozhodla tu spodní část dortu dávat svisle, ty vrstvy?
00:56:43 Nekopírovala jste náhodou Petru?
-Samozřejmě že jsem ji kopírovala.
00:56:47 Petra prostě byla v tomhle fakt moje záchrana dneska, veliká.
00:56:52 -Korpus vynikající.
-Děkuju.
00:56:55 -Krém za mě ne.
-Za mě ano.
00:56:58 Děkuju moc.
-Děkuju moc.
00:57:04 -Krásná práce, Danielo.
-Děkuji.
00:57:06 -Ale...
-Chybí nám centimetry.
00:57:09 -Je zajímavé, že jste všichni zvolili stejný koncept,
00:57:12 i toho překvapení i to, jak jste ho tam jakoby zasadili.
00:57:15 -Nějak mě to jinak nenapadlo.
00:57:17 -Ve vajíčku bývá žloutek uprostřed, pane porotče.
00:57:20 -Můžu vyzvědět tajemství, co máme v krému kromě tvarohu?
00:57:23 -Krém je tvaroh, šlehačka a bílá čokoláda.
00:57:26 -Ta čokoláda tam není úplně rozpuštěná, jo, to určitě ucítíte.
00:57:30 Náplň není moc vychucená. Konzistence dobrá, piškot výborný.
00:57:34 -Děkuji.
00:57:42 -Ta myšlenka čokolády a bílé glazury,
00:57:44 ta tady v té linii byla opičí nebo ne?
00:57:48 -Já myslím, že zcela náhodná.
00:57:51 Trošku vejš ten nůž!
-SMÍCH.
00:57:54 -Půl centimetru chybí.
00:57:55 Unikátně položené, to vajíčko.
-Trošku dynamiky v tom.
00:57:58 -Je tam překvapení?
-Já doufám, že ne.
00:58:01 SMÍCH OSTATNÍCH
-No to vypadá velmi dobře!
00:58:06 -Pistácie a ovocný chlebíček?
-Ano.
00:58:09 -Mně ovšem ta chuťová kombinace až fascinuje. Je to výborné!
00:58:13 -Děkuju.
00:58:14 -Mně taky, výborný! Maličko bych ho přisolil.
00:58:16 Pistácie mají rády sůl.
00:58:18 -Josefe, tohle je nejchutnější výrobek,
00:58:20 který jsem za celou dobu od vás ochutnala!
00:58:22 -Děkuju.
00:58:32 -Krásně zvolené barvy.
00:58:35 Je tam!
00:58:37 -Za mě to chtělo určitě pohrát si více s tím zdobením, jo?
00:58:39 To je jasný, tam je prostor pro obrovské zlepšení.
00:58:42 Něco nám tam křuplo.
-To budou asi ty jabka.
00:58:45 -To budou asi ty jabka.
-Hm.
00:58:47 -Tam to chtělo určitě zpevnit nějakou želatinou
00:58:48 nebo agarem nebo nějakým želé.
00:58:51 Taková novinka, do Velikonoc perník...
00:58:53 -Tenhle typ chuťově my cukráři máme jako zimní.
00:58:57 Perník, jablko, skořice, evokuje nám to co?
00:59:02 -Vánoce.
-Tak!
00:59:06 *Okamžiky před rozhodnutím poroty soutěžícím nikdo nemůže závidět.*
00:59:09 -V tomto kole je to tak, že ten, kdo neuspěl při 1. výzvě,
00:59:14 uspěl při 2. výzvě,
00:59:15 ten, kdo neuspěl při 2. výzvě, uspěl při třetí.
00:59:18 To rozhodování o tom, kdo je dneska nej a kdo je dneska nejhorší,
00:59:22 je tak neuvěřitelně těžký,
00:59:24 že si to nikdo neumí vůbec představit.
00:59:27 -Ale umí! A taky vám to nikdo nezávidí. Co, Pepo?
00:59:30 -Jenda byl včera druhý, i v osobní i v technické,
00:59:33 a dneska nám donesl takový hadí dračí vejce,
00:59:35 i když ze 2 druhů marcipánu, fondánu.
00:59:39 -A chuťově?
-Vynikající!
00:59:42 Mému čokoládovému srdéčku obrovské pohlazení,
00:59:45 protože je vynikající chuťově.
00:59:47 -A potom tady máme Pavlínu.
00:59:49 Od té jsme včera očekávali, že nám udělá nejlepší sekanou
00:59:51 a ta byla úplně nejhorší, ale zase nám udělala vajíčko,
00:59:54 ze kterého mi maličko vhrkly slzy do očí teda dneska.
00:59:58 Začíná jít do tuhého.
-Začíná jít do tuhého.
01:00:00 Pravda také je, že i naše nároky stoupají, to znamená,
01:00:03 to třeba dám tady příklad na Daniele,
01:00:05 kdy už bychom rádi opustili ten infantilní přístup
01:00:10 a viděl jsme víc tu lepší cukrařinu,
01:00:14 to dílo dospělácké, že jo.
01:00:18 -No, jak už jsem říkal na začátku naší rozpravy,
01:00:20 nikdo vám to tady dneska nezávidí.
01:00:24 *Pojďme si tedy společně poslechnout verdikt.*
01:00:28 -Mám radost, že dnes mám tu milou povinnost
01:00:30 vyhlásit pekaře týdne já.
01:00:35 A tím se stává soutěžící, který se nebojí zajít si pro radu,
01:00:41 který servíroval sekanou se zvířátky
01:00:44 a jeho nevejce se dotkl zlatý štětec. Gratuluju!
01:00:54 -Já jsem to nečekal!
01:01:01 -Já vám něco řeknu, ale upřímně.
01:01:03 Tak, jak vás mám všechny rád a jak je mi tu s vámi dobře,
01:01:07 tak zrovna tak bohužel se dostaví i okamžiky,
01:01:10 kdy bych tady opravdu radši nebyl, a tohle je jeden z nich,
01:01:14 protože já vám musím oznámit jméno soutěžícího,
01:01:17 který nás po kreativní výzvě opustí.
01:01:22 Bohužel dneska to bude Veronika.
01:01:28 -Já jsem vám to říkala!
-Je to tak.
01:01:29 Veroniko, moc děkujeme za trpělivost,
01:01:32 za váš úsměv, za snahu,
01:01:34 za optimismus, který z vás vyzařuje.
01:01:37 Mějte se krásně a děkujeme.
-Děkuju moc.
01:01:42 -Bohužel k vyřazení Veroniky muselo dojít,
01:01:44 protože vždycky tam něco bylo hůř na těch předchozích zadáních.
01:01:49 Ta sekaná byla nedopečená.
01:01:52 Definitivně si prostě sama sobě chudák podrazila nohy
01:01:56 velikostí toho vajíčka, což je mi líto.
01:02:00 Vy máte to největší vítězství doma!
01:02:04 -To, že vypadla Verunka, mě moc mrzí,
01:02:06 protože to je prostě človíček, kterej když tady byl zezačátku,
01:02:09 tak pomalu každou jakoby výtku probrečel,
01:02:13 byla taková hrozně citlivá,
01:02:14 ale pak prostě začala strašně bojovat, ale úplně hrozně.
01:02:17 -Do tý skupiny přinášela vždycky takovej dobrej duch.
01:02:20 -Hrozně šikovná. Mně se hrozně líbily
01:02:21 třeba všechny ty její dekorace,
01:02:23 prostě jako to měla všechno krásně načančaný.
01:02:25 A hrozně se mi líbil její styl pečení a je to fakt úžasná holka.
01:02:30 -Bylo to skvělý. Všichni byli úžasní, fakt jako.
01:02:35 Ta atmosféra, lidi, co se mnou pekli, lidi kolem,
01:02:38 všechny strašně moc mám ráda
01:02:41 a strašně moc jim děkuju za to, že jsem tady vůbec mohla být.
01:02:44 -Hip, hip, hurá!
01:02:48 -Jendovi se včera podařily obě výzvy.
01:02:50 V obou případech byl druhý nejlepší.
01:02:52 -Vůbec jsem to nečekal
01:02:53 a stejně bych to i přál tý Péťě, protože tu kraslici měla nádhernou.
01:02:57 Ale asi jsem ji rozsekal sekanou.
01:02:59 -Vidět Honzíka pekařem týdne, to je za sto bodou!
01:03:03 Prostě já si myslím, že on má takovou radost,
01:03:05 on z toho tak vykvete teď úplně, jo, to...
01:03:12 -Teď to teprve začne, ty jo!
01:03:14 *Od příštího dílu už začneme odkrajovat
01:03:16 2. polovinu našeho sladkého a voňavého pořadu.*
01:03:20 -Trošku průšvih, no.
01:03:23 -Do prčic!
01:03:25 *Zjistíme, jaký je rozdíl mezi formou a formičkou.*
01:03:30 -Takže dneska všechno nebo nic.
01:03:33 *Zasportujeme si s Petrou
01:03:34 a seznámíme se s novým cukrářským trendem sociálních sítí.*
01:03:36 Skryté titulky: Vlasta Malíková Česká televize 2019
Světoznámá a oceňovaná soutěž pro amatérské pekaře a cukráře se dostává do své poloviny. Páté kolo bude patřit folklóru, tradicím a symbolům svátků jara. A navíc, soutěžním stanem poprvé zavoní i něco jiného než jen čokoláda, skořice a vanilka. Peče celá země pokračuje!
Velikonoční kraslice
Kreativní výzvou tentokrát bylo připravit plněnou trojrozměrnou kraslici zdobenou barevnou bílkovou polevou.
Velikonoční věnec
V osobní výzvě měli naši soutěžící tentokrát připravit pečený velikonoční sladký nebo slaný věnec.