LucieOsobní výzvaI. řada

Věnec s mandlemi

„Je většinou dobrým zvykem péct na Velikonoce mazanec. Aspoň u nás to tak bývá. Ale věnec je mnohem krásnější a dá se ozdobit naklíčenou pšenicí a malovanými vajíčky. Pro mě je to nová zkušenost a krásná výzva.”

Těsto

500 g polohrubé mouky
90 g cukru krystalu
30 g másla
20 g sádla
2 vejce
30 g droždí
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
půl lžičky soli
hrozinky

Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dáme na teplé místo. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a přidáme žloutky. Máslo a sádlo dáme do mléka a mírně je ohřejeme. Vzešlý kvásek přidáme do mouky, přilijeme vlažné mléko s máslem, přisypeme hrozinky a dobře vypracujeme těsto, které necháme kynout.

Ořechová náplň

100 ml mléka
100 g mletých ořechů (lískové, vlašské)
50 g drcených piškotů
50 g cukru
rum

Uvedeme do varu mléko, přidáme mleté ořechy, drcené piškoty, cukr a odstavíme. Poté dochutíme rumem.

Dokončení

máslo
skořice
krystalový cukr

vejce na potření
plátky mandlí na posyp

Těsto potřeme máslem a posypeme skořicí s cukrem. Těsto rozválíme na tři válečky, které naplníme nádivkou, stočíme a spleteme do copu. Konce k sobě pevně přimáčkneme a necháme ještě nakynout. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě (zhruba asi 30 až 40 minut).

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.