Technická výzvaI. řada

Velikonoční sekaná s vejcem v těstíčku

Svůj původ má sekaná již ve středověku, kdy se jednalo o velmi luxusní pokrm, který se objevoval pouze na prostřených tabulích šlechty. A nebylo to jen tím, že se sekaná připravovala z vybraných ingrediencí a lepších druhů masa, ale zejména i náročností přípravy. Tehdy se totiž maso na sekanou skutečně sekalo, nikoliv mlelo v masovém mlýnku, jako je tomu dnes.

Křehké máslové těsto

400 g hladké mouky
200 g másla
10 g cukru
70 g vajec
85 g vody
12 g soli

Na těsto si z mouky, soli, cukru a másla vypracujeme drobenku. Krátce vmícháme vejce a vodu. Těsto necháme v lednici 30 minut zakryté fólií odpočinout.

Sekaná

450 g mletého vepřového masa
150 g mletého hovězího masa
100 g mletého uzeného masa
50 g cibule
30 g česneku
2 ks rohlíku
1 vejce
100 g mléka
sůl na dochucení
koření (pepř, majoránka, kmín, bylinky nebo kopřivu na dochucení)
+ 5 až 7 ks natvrdo uvařených vajec

Sekanou začneme tím, že na kostky nakrájené rohlíky zvlhčíme mlékem. Všechny zbývající ingredience dobře vymícháme v kompaktní hmotu, přidáme koření a bylinky a nakonec provlhčené pečivo. Krátce a rázně zamícháme.

Vejce uvaříme ve vodě po dobu 9 minut natvrdo, po zchladnutí oloupeme. Sekanou hmotu rozprostřeme na lehce vodou navlhčené kuchyňské desce na obdélník, do jehož středu dáme rozkrojená vejce tak, aby navazovala jedno na druhé. Překryjeme z obou stran sekanou a dobře uhladíme. V sekané nesmí zůstat vzduchové bubliny.

Dokončení

vejce na potření

Vychlazené těsto rozválíme na pomoučené ploše na cca 3 až 4 mm a připravenou sekanou dáme na střed. Kraje potřeme vodou a sekanou do těsta ze všech stran zabalíme. Umístíme na plech spojem těsta dolů a potřeme vajíčkem. Zbylé těsto použijeme na ozdobení. Pečeme při 200 °C 20 minut dopékáme při 180 °C dozlatova. Vnitřní teplota pro zkoušku teploměrem bude 70 °C.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.