Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Dozvíme se, jak to bylo s rajčaty
00:00:01 BOŽÍ DAR
00:00:15 -Boží dar. Rajčata.
00:00:21 "Proti všemu zdání zahradník se nerodí ze semene,
00:00:25 výhonku, cibule, hlízy ani štupru.
00:00:28 Nýbrž vzniká zkušeností, okolím a přírodními podmínkami."
00:00:36 Možná jste slyšeli,
00:00:38 že pečovat o rajčata může jenom zkušený zahradník.
00:00:41 Já vám dnes ale ukážu, že když na to půjdete šikovně,
00:00:45 budete brzy tato chutná a barevná jablíčka
00:00:51 vesele sklízet sami.
00:00:53 Pojďme se tedy podívat,
00:00:55 kde se vlastně rajská jablíčka vzala.
00:00:58 Asi vás překvapí, jak dlouho se jim lidé vyhýbali.
00:01:01 Mělo se totiž zato, že jsou jedovatá.
00:01:05 Předky dnešních rajčat bychom na Zemi našli
00:01:08 už před 52 miliony let.
00:01:13 Původ má tato rostlina zřejmě v Peru nebo v Mexiku.
00:01:19 Je známo, že Aztékové rajčata užívali jako afrodiziakum
00:01:24 nebo když si chtěli navodit halucinace.
00:01:29 Do Evropy se rajská jablíčka dostala zřejmě kolem roku 1521
00:01:34 se španělským dobyvatelem Hernánem Cortésem,
00:01:38 který je získal s dobytím aztéckého města Tenochtitlán.
00:01:46 První evropská zmínka o rajském jablku
00:01:49 je v herbáři jednoho italského botanika,
00:01:52 který ho nazývá zlatým jablkem.
00:01:55 Což svědčí o tom, že tehdejší rajčata měla žlutou barvu.
00:02:00 Afrodiziakální účinky rajčete zdůrazňovali Francouzi,
00:02:04 kteří ho nazvali pomme d'amour, tedy jablkem lásky.
00:02:13 Většina Evropanů ale považovala rajčata za jedovatá.
00:02:16 Na francouzském dvoře dokonce rajče používali místo vajec,
00:02:20 když chtěli dát někomu najevo,
00:02:22 že se jim nelíbí jeho umělecký výkon.
00:02:25 Ale no tak! To by snad stačilo už, ne?
00:02:30 A tak se traduje, že jako první ochutnal rajské jablíčko šašek
00:02:35 na dvoře krále Ludvíka XIV.,
00:02:37 po kterém rajčata házeli nespokojení dvořané.
00:02:42 Šašek už toho měl dost, jedno rajče chytil
00:02:46 a s chutí snědl, aby jim ukázal.
00:02:49 A když dvořané viděli, že šašek nejenže neumřel,
00:02:52 ale dokonce mu rajské jablíčko chutnalo,
00:02:54 prý si k večeři objednali rajská jablíčka sami.
00:02:59 O jedovatosti rajčat se mluvilo až do 18. století.
00:03:03 Je pravda, že aristokraté se jimi v několika případech
00:03:07 skutečně otrávili,
00:03:10 jenže na vině bylo ve skutečnosti cínové nádobí.
00:03:15 To totiž obsahovalo vysoký podíl olova,
00:03:18 které se po kontaktu s kyselým pH rajčat uvolnilo
00:03:22 a opravdu dokázalo způsobit otravu nebo i smrt.
00:03:28 Chudí lidé, kteří jedli z nádobí dřevěného,
00:03:31 se s tímto problémem nesetkali
00:03:33 a na rajčatech si vesele pochutnávali.
00:03:36 V Americe se ale špatná pověst rajčat rozšířila natolik,
00:03:40 že se používalo výhradně jako dekorace.
00:03:43 A dlouho se tu povídalo, že krev toho, kdo rajče pozře,
00:03:47 se promění v kyselinu.
00:03:52 Tak teď nevím, jestli po všech těch zkazkách
00:03:56 mám na nějaké to rajské jablíčko vůbec ještě chuť.
00:03:59 I když...
00:04:02 Tady něco voní.
00:04:06 A jistě, italské sugo.
00:04:10 Byli to právě Italové, kteří záhy zjistili,
00:04:14 že rajče vůbec jedovaté není.
00:04:16 I když k jeho pojídání je dohnal až hladomor.
00:04:19 Začali z rajčat vařit omáčku, jejíž sláva se šířila.
00:04:26 Nejdříve do Provence,
00:04:28 kde postupně pod vlivem italské renesance vznikaly
00:04:32 zeleninové zahrádky,
00:04:34 v nichž se zušlechťovaly nové a nové odrůdy rajčat.
00:04:38 A to navzdory místním apatykářům, kteří stále tvrdili,
00:04:42 že rajčata přináší smrt.
00:04:45 Sláva rajských jablek se nešířila příliš rychle.
00:04:49 S nástupem železnice to ovšem šlo ráz na ráz.
00:04:54 Díky ní se rajčata dostala do celého světa.
00:04:58 A jedna odrůda rajčat je dokonce pojmenována po vlaku,
00:05:02 který jezdíval mezi Paříží, Lyonem a Marseillí: PLM.
00:05:12 Pizza, právě ta pomohla rajčatům prorazit i v Americe.
00:05:17 Připravovat ji začali v italské Neapoli
00:05:19 a krátce na to ji Italové dovezli i na Nový kontinent.
00:05:23 Není divu, že s pizzou se sláva rajčat šířila tak rychle.
00:05:29 I díky pizze se rajské jablíčko
00:05:33 stalo jedním z nejpopulárnějších plodů na světě.
00:05:42 Nejdál to v oslavování rajčat ale dotáhli asi Španělé,
00:05:46 kteří v městečku Buňol každoročně pořádají rajčatovou bitvu.
00:05:51 Pokud se chcete zúčastnit, pořiďte si vstupenky v předstihu
00:05:55 a opatřete si potápěčské brýle, budete je potřebovat.
00:06:00 Ale jak si vlastně takové rajče vypěstovat
00:06:04 a jak se mu daří v české zahrádce?
00:06:13 Víte, že se vedly soudní spory o to,
00:06:16 zda je rajče ovoce či zelenina?
00:06:20 A výsledek je: nerozhodně.
00:06:23 Zahrádkáři a kulináři s ním pracují jako se zeleninou
00:06:27 a botanikové ho berou jako ovoce.
00:06:30 Prý se v lecčems blíží vinné révě.
00:06:33 Ostatně je to plod na keříku se semínky.
00:06:38 A abych vám to ještě trochu zamotal,
00:06:40 tak meloun je zelenina a paprika ovoce.
00:06:44 A já jsem z toho tykev.
00:06:46 Každopádně pro zahrádkáře,
00:06:49 za kterého se taky tak trochu považuju,
00:06:53 je to jedno, hlavně že se plodu daří.
00:07:00 Tak se půjdeme podívat, jak o taková rajčata pečovat,
00:07:04 a to od jejich samého prvopočátku.
00:07:06 No není to nádhera?
00:07:10 Dobré je vybrat si semínka od různých odrůd,
00:07:13 které uzrávají v jinou dobu.
00:07:16 Tím pádem budete moci sklízet rajčátka
00:07:18 od července až do konce září.
00:07:21 Se setím semínek začněte v březnu nebo v dubnu.
00:07:25 Nejdříve je však namočte do česnekového nálevu,
00:07:29 podrťte 100 gramů česneku a zalijte ho litrem studené vody.
00:07:33 Nechte hodinu luhovat, slijte
00:07:35 a do výluhu namočte semena rajčat přes noc.
00:07:39 Druhý den vysejte semínka do květináčů.
00:07:42 Vězte, že česnek je ochrání před plísní,
00:07:45 která rostlinky často napadá.
00:07:50 Do záhonu sazeničky přesaďte až po květnových mrazících.
00:07:54 Na každou sazeničku vykopejte tak půlmetrovou jámu,
00:07:58 zasypte kompostem a až na něj dejte sazeničku.
00:08:03 Uložte ji dost hluboko, klidně až po první lístečky.
00:08:07 Dosypte kompostem a přivažte k opoře.
00:08:10 A teď už jen čekat.
00:08:13 Á, ano, zalévat. Ale ne moc často.
00:08:18 Rajčatům svědčí, když kolem nich nastelete prý kapradí,
00:08:22 já dávám posekanou trávu,
00:08:24 zadržíte tak v zemi vláhu, a tudíž tolik vody nepotřebují.
00:08:30 V době dlouhotrvajícího sucha jim ale obden dopřejte
00:08:35 plnou konev odstáté dešťové vody.
00:08:40 Cítíte tu vůni?
00:08:42 To je bazalka. Rajčata ji milují.
00:08:45 Zkuste ji mezi ně zasadit a uvidíte,
00:08:48 jak budou odolávat škůdcům.
00:08:50 A navíc budou skvěle chutnat.
00:08:53 Rajčata opečovaná s takovou láskou,
00:08:58 budete sklízet po celé léto.
00:09:02 A teď se pojďme podívat, co je uvnitř.
00:09:07 Rajčata jsou velmi zdravá, čistí ledviny,
00:09:11 snižují cholesterol, působí jako prevence infarktu
00:09:14 nebo křečových žil.
00:09:16 Obsahují vitamíny B, provitamín A a také minerální látky:
00:09:21 vápník, fosfor, železo, jód, měď, draslík.
00:09:30 Rajčata celkově detoxikují tělo,
00:09:33 upravují trávení a zvyšují imunitu.
00:09:36 Málokdo ví, že čerstvá šťáva z rajčat je výborná při horečkách,
00:09:40 tělo ochladí a uleví od únavy.
00:09:46 Rajče se dá využít i jako první pomoc
00:09:49 na spáleniny či opařeniny.
00:09:51 Stačí si polovinu jablíčka přiložit na postižené místo.
00:09:55 A koupel z rajčatové nati snižuje krevní tlak
00:09:59 a osvěžuje unavené nohy.
00:10:03 Takže nejenže nejsou jedovatá,
00:10:06 rajčata jsou spíš zázračný elixír zdraví.
00:10:10 Hlavně ta, která uzrála v létě na skutečném slunci.
00:10:15 Je jasné, že ne každý si může dovolit
00:10:17 pěstovat rajče sám doma.
00:10:19 Pojďme se tedy podívat, jak se pěstují ve velkém.
00:10:32 -Naše rajčátka od vypěstování až po tu zralost,
00:10:36 tak jim to trvá nějakých dva a půl až tři měsíce,
00:10:43 v závislosti, kdy je vysazujeme.
00:10:48 Naše rajčátka berou vodu v podstatě dešťovou, venkovní.
00:10:52 Máme za skleníkem dvě obrovské laguny,
00:10:55 kde vlastně sbíráme veškerou dešťovou vodu.
00:10:59 Celý systém tady tohoto pěstování je hydroponický, což znamená,
00:11:03 že ty rostliny žijí nebo používají ke svému růstu živný roztok,
00:11:07 který my jim předáváme,
00:11:09 nebo dovádíme tou kapkovou závlahou.
00:11:12 Tyhle řádky mají 130 metrů na délku.
00:11:14 Kdybyste to chtěli zalévat konví, tak to trvá hodně dlouho.
00:11:22 Opylování je další velmi důležitou věcí, co tady ve skleníku máme.
00:11:27 Používáme čmeláky.
00:11:30 Ten nejdůležitější důvod je to,
00:11:32 že čmeláci zůstávají tady u nás ve skleníku.
00:11:35 Taky jejich sací ústrojí je uzpůsobeno
00:11:38 k velmi kvalitnímu opylení rajčatových květů.
00:11:46 Všechna rajčata u nás na skleníku sklízíme ručně.
00:11:49 Velká keříková sbíráme na trsech,
00:11:52 takže opravdu odstřihneme celý trs, když je krásně červený,
00:11:56 krásně zralý, a uložíme do bedýnky.
00:11:59 Malá cherry rajčátka sklízíme ručně,
00:12:02 takže bobulku po bobulce nebo rajče po rajčátku.
00:12:05 Spousta věcí u nás na farmě je mechanizovaná,
00:12:08 docela dost automatická,
00:12:10 ale největší procento je vlastně lidské práce.
00:12:14 Ty pracovní činnosti tady jsou náročné,
00:12:17 protože pracujete ve skleníku.
00:12:20 Spousta činností se vlastně dělá nahoře, na přímém sluníčku,
00:12:24 kde na vás prostě to sluníčko svítí
00:12:27 a je tam pocitová teplota poměrně vyšší,
00:12:30 i když my se tady snažíme držet velmi příjemnou teplotu
00:12:34 jak pro rostliny, tak pro lidi.
00:12:36 Je tady vyšší vlhkost.
00:12:38 Ale i dole ty činnosti jsou velmi časově a zručnostně náročné.
00:12:42 Takže některé věci se dají mechanizovat, pomáhají nám plošiny
00:12:46 a spousta věcí, nějaký sklad a tak dále.
00:12:49 Ale stejně se neobejdeme bez toho, aby nám někdo tu rostlinu vyvázal,
00:12:53 aby nám někdo zaštípal květy na přesný počet, který chceme,
00:12:57 a samozřejmě aby někdo ta rajčátka potom posbíral.
00:13:03 -A co teď s nimi?
00:13:07 Á, tady se připravuje recept,
00:13:10 který zmiňuje slavný český básník Jaroslav Seifert
00:13:14 ve své vzpomínkové knize Všechny krásy světa.
00:13:18 Seifert si jednou vyrazil za svým neméně slavným přítelem
00:13:22 malířem Janem Zrzavým a bavili se o rajčatech.
00:13:27 Seifert totiž ucítil v domě lahodnou vůni.
00:13:31 A vzápětí se dozvěděl, že Zrzavý připravuje rajčata
00:13:35 na způsob, jak to dělají v Provence.
00:13:38 Je to nesmírně jednoduché.
00:13:39 Vykrojte z rajčat stopku.
00:13:44 A dejte je na pánev dusit.
00:13:46 Přidejte k tomu dvě palice nakrájeného česneku.
00:13:49 Ano, Seifertovi se to také zdálo hodně, ale věřte, je to potřeba.
00:13:54 Jinak by to nebylo ono.
00:13:56 Když to všechno změkne, osolte, opepřete,
00:14:00 posypejte petrželkou, zakápněte olejem
00:14:03 a můžeme podávat.
00:14:05 Rajčata po provensálsku můžete jíst teplá nebo studená.
00:14:10 Jsou vhodná jako příloha k masu, ale můžete je jíst i jen tak,
00:14:15 s chlebem nebo s bagetou.
00:14:21 Dále tu máme salát,
00:14:23 ve kterém opravdu vynikne chuť čerstvých rajčat.
00:14:26 Pochází z italské Kampánie
00:14:28 a jeho název se odvozuje od města Capri, kde recept vznikl.
00:14:32 Stačí nakrájet rajčata a mozzarellu na plátky,
00:14:35 zakápnout olivovým olejem.
00:14:38 Tuto delikatesu můžete ozdobit lístky bazalky.
00:14:46 Rajčatový retro salát.
00:14:49 Hermelín, jarní cibulka. Děkuji.
00:14:53 Pažitka, vejce, majonéza,
00:14:57 pepř, sůl a spousta rajčat.
00:15:00 Tento salát možná nepatří k těm nejzdravějším,
00:15:03 ale ty vzpomínky, které se vynoří v paměti...
00:15:11 Je možné, že i když si z čerstvých rajčat připravíte
00:15:15 všemožné recepty, úroda bude tak bohatá,
00:15:18 že vám jich ještě spousta zbude.
00:15:21 A protože rajčata, která vyrostou ve sklenících v zimě,
00:15:24 ani zdaleka nemají takové účinky na zdraví jako ta letní,
00:15:28 je třeba si úrodu uchovat.
00:15:31 Zkuste ji třeba usušit.
00:15:36 Můžete to zkusit i na slunci. Bude to pár dní trvat.
00:15:40 A nezapomeňte je přes noc uklidit, aby nezvlhla.
00:15:47 Vynikající je i sušení v troubě.
00:15:49 Rozpalte ji na 180 stupňů, rajčata nakrájejte, posolte
00:15:54 a vyskládejte na plech na pečicí papír.
00:15:57 Nechte v troubě 30 minut.
00:15:59 Pak teplotu snižte na 140 stupňů a sušte další půl hodiny.
00:16:04 Posledních 30 minut stačí už jen 100 stupňů.
00:16:13 Spálená rajčata... Ne.
00:16:15 Usušená rajčata naskládejte do sklenice
00:16:18 spolu s česnekem nakrájeným na plátky.
00:16:22 Zalijte olivovým olejem a je hotovo.
00:16:30 Na zimu je třeba se také vybavit rajským protlakem.
00:16:34 Při jeho přípravě každá rodina používá nejrůznější metody.
00:16:38 Někdo zkrátka rajská pokrájí a vaří v hrnci tak dlouho,
00:16:42 dokud z nich není hustá pasta.
00:16:44 Jiné recepty doporučují
00:16:46 rajská jablíčka propasírovat přes sítko a péct v troubě.
00:16:51 Protlak je nezbytnou ingrediencí při přípravě boloňské omáčky
00:16:56 nebo mé milované české rajské.
00:17:07 Pokud vám stále ještě nějaká rajčata zbývají,
00:17:10 zkuste si připravit domácí kečup.
00:17:13 Jeho příprava bývá rovněž součástí rodinného tajemství.
00:17:17 Ale obvykle k tomu potřebujete spoustu přezrálých,
00:17:20 třeba i popraskaných rajčat,
00:17:22 jablka, cibuli, cukr, sůl, pepř, nové koření, skořici a ocet.
00:17:28 Rajčata s jablky a cibulí rozkrájíme
00:17:31 a spolu s kořením dáme do hrnce.
00:17:33 Za občasného míchání vaříme asi tak hodinu a půl, na kaši.
00:17:38 Pak pořádně rozmixujeme, pokud chcete, prolisujte.
00:17:42 Nakonec přidáme cukr, ocet a ještě tak 20 minut povaříme.
00:17:48 Horkou směs nalijeme do předehřátých sklenic,
00:17:51 zavřeme a sterilujeme.
00:17:59 Je vynikající.
00:18:03 -Mojí asi nejoblíbenější verzí rajčete je rajče utrhnuté
00:18:06 přímo na řádku ve skleníku.
00:18:08 Já si na něm asi pochutnám nejvíce v práci
00:18:11 a přímo na řádku, protože to rajče si vyberu,
00:18:14 přesně úplně to skvěle zralé, možná lehce přezrálé,
00:18:17 co už by lidi vzali a popřípadě dali pryč,
00:18:20 ale já si vezmu opravdu rajče ze skleníku nejradši.
00:18:28 -A je hotovo. Hm, přituhuje.
00:18:32 Rajčatům letos odzvonilo.
00:18:34 Ale jejich sladkou letní chuť
00:18:37 si uchováme alespoň v těchto lahvičkách.
00:18:40 A příští rok zasadíme rajská jablíčka znovu.
00:18:46 Doufám, že vy také. Na viděnou.
00:18:51 "My zahradníci žijeme jaksi do budoucnosti.
00:18:54 Kvetou-li nám růže, myslíme na to,
00:18:57 že příští rok nám pokvetou ještě líp.
00:19:00 A za nějakých 10 let bude z tohohle smrčku strom.
00:19:04 Jen kdyby už těch 10 let bylo za mnou.
00:19:07 To pravé, to nejlepší je před námi.
00:19:09 Každý další rok přidá vzrůstu a krásy.
00:19:12 Zaplať pánbůh, že už zase budeme o rok dál."
00:19:21 Skryté titulky: Alena Kardová, Česká televize 2020
Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Dozvíme se, jak to bylo s rajčaty
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 1