55 minut

9. června 2023

Část: Prenatální operace vícerčat

Obsah dílu

Headlines — Sněmovna schválila v prvním čtení zpomalení valorizace penzí — Noční jednání o penzích — Hospodaření systému důchodového pojištění — Změny penzijního systému — Boje na Ukrajině — Zničení Kachovské přehrady — Pomoc Ukrajině — Olomoucký vrchní státní zástupce rezignoval — Pošta nekoupí První novinovou společnost — Migrační reforma — Mimořádná schůze kvůli migrační politice — Kontroly na hranicích — Snímky Andrese Serrana v DOXu — Nehoda autobusu v Litvínově — Čína hrozí kvůli tchajwanské návštěvě — Příjmy z emisních povolenek — Cena emisní povolenky — Obvinění Donalda Trumpa — Vykolejený vlak na Kutnohorsku — Nelegální prodej pyrotechniky ve Hřensku — Značení turistických tras — Klub českých turistů — Dovolená v karavanu — Nová identita pro děti bez jména — Útok ve Francii — Nové policejní radary v Českém Krumlově — Čínská převýchova mladých v Hong Kongu — Vytopené domy na Opavsku — Pomoc s dluhy vůči institucím — Požáry v Kanadě — Rekonstrukce zámku v Litomyšli — Nová lávka v Ostravě — Zločiny nacismu v Oradour sur Glane — Prenatální operace vícerčat

Části dílu

00:04
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:44
    Sněmovna schválila v prvním čtení zpomalení valorizace penzí
      První krok k důchodové reformě. Úvodním kolem jednání sněmovny prošla vládní novela, která zpomaluje pravidelné valorizace penzí - a ty mimořádné nahrazuje dočasným příspěvkem.
      01:40
      Noční jednání o penzích
        K závěru prvního čtení se poslanci dostali krátce před půl druhou ráno - po zhruba pětihodinové debatě o samotném návrhu. Původně se ale očekávalo, že projednávání přes noc zabere víc času a bude pokračovat až do pátku.
        03:04
        Hospodaření systému důchodového pojištění
          A teď proč vlastně ta zmiňovaná novela. Koncem dubna, ze kdy jsou poslední data, atakoval deficit letošního důchodového účtu 28 miliard.
          04:37
          Změny penzijního systému
            Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň připravuje další části důchodové reformy. Hlavní parametry představilo společně s konsolidačním balíčkem v polovině května.
            06:17
            Boje na Ukrajině
              Rusko hlásí těžké boje z fronty na jižní Ukrajině. Podle jeho ministerstva obrany invazní vojska zničila dvacítku tanků Leopard západní výroby.
              08:43
              Zničení Kachovské přehrady
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Umaně.
                10:48
                Pomoc Ukrajině
                  Na Ukrajinu vyrazily hasičské konvoje se humanitární a materiální pomocí pro Chersonskou a Záporožskou oblast, které postihla záplavová vlna ze zničené přehrady Kachovka. Ze skladů hmotných rezerv stát na mimořádnou pomoc - poskytl materiál za 10 milionů korun.
                  11:55
                  Olomoucký vrchní státní zástupce rezignoval
                    Živý vstup redaktorky Anny Hovorkové.
                    13:24
                    Pošta nekoupí První novinovou společnost
                      Česká pošta nesmí koupit největšího distributora tisku v zemi - První novinovou společnost. Rozhodl o tom nepravomocně antimonopolní úřad. Spojení by podle něj narušilo hospodářskou soutěž. Možné sloučení úřad posuzoval skoro dva roky.
                      14:07
                      Migrační reforma
                        Státy Evropské unie se shodly na podobě klíčových částí migrační reformy. Ta počítá s pomocí přetíženým zemím na vnější hranici, například Itálii. Přerozdělování migrantů nebude povinné, země ale budou muset přispět jinak - poslat finanční příspěvek 20 tisíc eur na osobu nebo třeba policejní hlídky.
                        15:18
                        Mimořádná schůze kvůli migrační politice
                          Kvůli úpravě migračních pravidel se ve středu odpoledne mimořádně sejde sněmovna. Schůzi iniciovalo hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš uvedl, že schválená úprava je v rozporu s českými zájmy. Podobný názor má i šéf hnutí SPD Tomio Okamura.
                          15:41
                          Kontroly na hranicích
                            S teplým počasím znovu přibývá ilegálních migrantů zachycených na hranici mezi Českem a Slovenskem. Jen v Jihomoravském kraji odhalily namátkové policejní kontroly za uplynulý týden přes pět desítek lidí z blízkého východu - zhruba stejně jako za celý květen. Hlídky zadržely i sedm převaděčů.
                            17:15
                            Snímky Andrese Serrana v DOXu
                              Společenská tabu, která rozdělují Spojené státy. DOX zahajuje výstavu Infamous Beauty světoznámého amerického fotografa Andrese Serrana. Jeho kontroverzní snímek spustil v devadesátých letech jednu z kulturních válek v USA.
                              19:37
                              Nehoda autobusu v Litvínově
                                Živý vstup redaktora Milana Dandy.
                                20:38
                                Čína hrozí kvůli tchajwanské návštěvě
                                  Zástupci evropských zemí by se podle Pekingu neměli setkávat s oficiálními tchajwanskými činiteli. Čína Evropu před podporou nezávislosti ostrova varovala krátce před tím, než na starý kontinent zavítá tchajwanský ministr zahraničí. Příští týden promluví v Praze na bezpečnostní konferenci.
                                  21:03
                                  Příjmy z emisních povolenek
                                    Víc peněz na proměnu české energetiky. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o emisním obchodování. Veškeré výnosy z prodeje povolenek mají jít podle ní na opatření spojená s útlumem uhlí a s ochranou klimatu.
                                    23:03
                                    Cena emisní povolenky
                                      Cena emisní povolenky se pohybuje poslední rok mezi 65 a 100 eury. Dlouho se ale držela pod deseti a podle kritiků nemotivovala k přechodu na čistší energii. Nárůst přišel předloni a s ním výtky, že prodražuje fungování domácností i firem.
                                      23:33
                                      Obvinění Donalda Trumpa
                                        Právník Donalda Trumpa oznámil, že ministerstvo spravedlnosti obvinilo bývalého amerického prezidenta z neoprávněného nakládání s tajnými dokumenty. Stal se první hlavou Spojených států, která čelí obvinění ze spáchání federálních zločinů a které za to hrozí vězení.
                                        25:58
                                        Vykolejený vlak na Kutnohorsku
                                          Škodu za dva milióny korun způsobila nehoda nákladního vlaku na Kutnohorsku. Vykolejily při ní čtyři vagóny a poškodily železniční infrastrukturu. Na trati je kvůli tomu celý den omezený provoz. Jezdí se pouze po jedné koleji. Některé vlaky z Prahy do Brna jsou vedeny po trase prvního koridoru, přes Pardubice.
                                          26:34
                                          Nelegální prodej pyrotechniky ve Hřensku
                                            Nelegálně prodávanou pyrotechniku našli inspektoři odpoledne ve stáncích v Hřensku. Na rozsáhlé kontrolní akci se podíleli i desítky policistů nebo hasičů. Reagovali tak na poslední požár v Českém Švýcarsku, kde před třemi týdny turista zapálil kus lesa petardou.
                                            28:41
                                            Značení turistických tras
                                              Přes 44 tisíc kilometrů značených turistických tras v Česku. A jen o něco míň cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stála jen loni skoro 17 milionů korun.
                                              31:30
                                              Klub českých turistů
                                                Klub českých turistů vznikl před 135 lety. Zpočátku měl jen něco přes dvě-stě členů. A jejich prvním počinem byla výprava na Světovou výstavu do Paříže.
                                                33:40
                                                Dovolená v karavanu
                                                  Stále oblíbenější je v Česku cestování za turistickými cíli v karavanech. V poslední době začaly kraje na budování míst, kde mohou parkovat, dávat dotace. Před pěti lety bylo v Česku 12 karavanových stání, teď je to už trojásobek - a přibývají další.
                                                  35:52
                                                  Nová identita pro děti bez jména
                                                    Zcela výjimečný případ dnes rozhodoval Okresní soud v Náchodě. Dvěma dětem úředně přidělil křestní jména. Dívky ve věku 4 a 2 a půl roku dosud žily beze jmen, bez rodných listů, bez rodných čísel, bez dokladů.
                                                    37:47
                                                    Útok ve Francii
                                                      Francouzský prezident Emmanuel Macron navštívil trojici zraněných dětí ze včerejšího útoku ve městě Annecy. Jednatřicetiletý Syřan při něm pobodal celkem 6 lidí, z toho čtyři mladistvé.
                                                      38:14
                                                      Nové policejní radary v Českém Krumlově
                                                        Český Krumlov po osmi měsících znovu zavede úsekové měření rychlosti. Město ho chce spustit do konce června - těsně před začátkem hlavní turistické sezóny. Radary budou měřit rychlost řidičů ve třech vybraných úsecích.
                                                        40:07
                                                        Čínská převýchova mladých v Hong Kongu
                                                          Hongkongské věznice se snaží přimět mladé aktivisty k loajalitě vůči Číně. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení deradikalizační program, jehož cílem je potlačit politické ideály a přiznat se k extrémním názorům.
                                                          42:47
                                                          Vytopené domy na Opavsku
                                                            Živý vstup redaktorky Petry Klimkové.
                                                            43:53
                                                            Pomoc s dluhy vůči institucím
                                                              Další možnost pro lidi v exekuci, jak snížit své dluhy. Od prvního července do konce listopadu se budou moct zbavit úroků a penále k neuhrazeným daním nebo sociálnímu pojištění. Jen v případě, že splatí původní dlužnou částku. Návrhy zákonů tento týden podepsal prezident.
                                                              45:55
                                                              Požáry v Kanadě
                                                                Kouř ze stovek lesních požárů v Kanadě dorazil přes Grónsko na Island a do Norska. Podle expertů ho ale nebude v ovzduší tolik, aby ohrožoval zdraví – méně škodlivin je už nad severovýchodem Spojených států.
                                                                46:24
                                                                Rekonstrukce zámku v Litomyšli
                                                                  Jedna z momentálně nejrozsáhlejších rekonstrukcí historických památek. V Litomyšli řemeslníci za více než půl miliardy opravují renesanční zámek zapsaný na seznamu UNESCO. Byl v havarijním stavu.
                                                                  48:15
                                                                  Nová lávka v Ostravě
                                                                    Ostrava má novou významnou lávku pro cyklisty a pěší. Navrhl ji architekt Josef Pleskot. Stavba překlenula pravý a levý břeh řeky Ostravice a stala se důležitým spojením mezi areálem Národní kulturní památky Dolních Vítkovic a centrem města. +
                                                                    49:04
                                                                    Zločiny nacismu v Oradour sur Glane
                                                                      Francouzská vesnice Oradour sur Glane měla podobný osud jako naše Lidice. 10. června 1944 ji obklíčilo německé komando a během několika hodin vyvraždilo 643 lidí. Na místě tragédie je dnes památník a samotná vesnice zůstala tak, jak ji před devětasedmdesáti lety nacisté opustili.
                                                                      51:21
                                                                      Prenatální operace vícerčat
                                                                        Zázrak v děloze - tak popisují rodiče jednovaječných vícerčat zákrok, který jejich dětem zachránil život. Lékaři ho provádějí během těhotenství. A řeší jím problémy spojené se společnou placentou. V pražském Ústavu pro matku a dítě jich každý rok provedou zhruba čtyřicet.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž49 minut
                                                                        Další díl
                                                                        10. června 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        15. května

                                                                        Headlines — Atentát na slovenského premiéra — Roberta Fica postřelili v Handlové — Co se stalo na náměstí v Handlové — Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica — Zasedání slovenské vlády v Handlové — Kde je Handlová — Policejní vyšetřování na náměstí v Handlové — Podezřelého policie zadržela na místě — Reakce od slovenských politiků — Reakce na atentát na Roberta Fica — Útok odsoudili politici z ČR — Reakce na střelbu ze zahraničí — Ruská ofenziva severně od Charkova — Trh s hypotékami — Zemřel Vlastimil Harapes — Výsledky přijímacích zkoušek na SŠ — Úspěšnost uchazečů — Problémy s přijámacími zkouškami — Výsledky přijímacích zkoušek — Pátrání po uprchlém vězni ve Francii — Prodej poštovní budovy v Jindřišské ulici — Soud v kauze kupčení s byty v Brně — Protesty v Gruzii — Bronzový úspěch českých parahokejistů — Zadržování vody v krajině — Problémy astmatiků — Návrh na růst koncesionářských poplatků — Nábor vojáků do armády — Prahou prošlo Svatojánské procesí — Stav slovenského premiéra Roberta Fica

                                                                        15. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        15. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        15. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        14. května

                                                                        Headlines — Schválení migračního paktu — Zapojení třetích zemí do řešení migrace — Detaily nové dohody — Spolupráce států EU v řešení migrace — Jmenování ministra pro vědu a výzkum — Úsporné spotřebiče — Ministr zahraničí USA na Ukrajině — Boje na Ukrajině — Pokus o odvolání dvou slovenských ministryň — Debaty o zavedení bankovní daně — Jednání o kolektivní smlouvě v huti Liberty — Zisky ČEZ v prvním čtvrtletí — Poslední rozloučení se Simonou Postlerovou — Protesty v Gruzii — Záměna pacientek v nemocnici na Bulovce — Vyhodnocení přijímacích zkoušek na SŠ — Odstřel mostu v Baltimoru — Pravidla paliativní péče — Letecké cvičení Lion Effort — Program cvičení Lion Effort — Místním vadí hluk z armádního letiště — Požár chlévu pro telata — Nový tunel v Českých Budějovicích — Samosběr jahod — USA a cla na čínská elektroauta — Předsedkyně sněmovny v Pobaltí — Útok na policisty na severu Francie — Průzkum podzemních vod v Karlových Varech — Příprava stavby tramvajové trati přes Václavské náměstí — Nová lůžka pro dětskou psychiatrickou péči — Přibývá zločinů z nenávisti — Nové soví voliéry v Borových lesech — Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků — Začíná filmový festival v Cannes

                                                                        14. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        14. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        14. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        13. května

                                                                        Rychlejší růst cen — Inflace v dubnu — Které zboží a služby nejvíce zdražily — Měnová politika ČNB — Ruský postup v okolí Charkova — Nový ruský ministr obrany — Protesty v Tbilisi — Příprava na stavbu nových jaderných bloků — Soud v kauze uplácení kolem rozdělování bytů v Brně — Izraelský postup v Pásmu Gazy — Zemřel Josef Michl — Festival Pražské jaro — Cvičení Lion Effort — Nominace za ČR do Evropské komise — Nehoda kamionu — Zápas hokejové reprezentace se Švýcarskem — Studie o intimním chováním Čechů — Sledování pornografie — Sexuální potíže — Historie seznamek a inzerátů — Premiér Fiala v Římě — Zveřejňování trestních rozsudků — Komplikace v přijimacích zkouškách na SŠ — Převod majetku na obce — Voda u Turowa — Změny ve vyšetřování korupce na Slovensku — Volby v Litvě — Šíření černého kašle — Ocenění webových portálů obcí a měst — Sledování německé strany AfD — Katalánští separatisté ztratili většinu v parlamentu — Betonování dna pod mostem u Pardubic — Natáčení vánoční pohádky

                                                                        13. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        13. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        13. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž48 minut

                                                                        12. května

                                                                        Nižší než plánované výdaje na obranu — Modernizace české armády — Výdaje na obranu — Válka na Ukrajině — Volby do Evropského parlamentu — Medvěd ve Zlíně — Vazby pro podvodníky — Otevření památníku v Letech pro veřejnost — Požár nákupního centra ve Varšavě — Zahradnictví plná zákazníků — Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro — Odložené přijetí eura — Debata o přijetí eura — Opravené testy v Dipsy — Vývoj inflace — Odhalení množírny psů na Olomoucku — Pokles spotřeby piva — Produkce piva v ČR — Potíže hospod na venkově — Vojenské dodávky pro Rusko — Kompenzace pěstitelům za mrazy — Dodržování zákazu kočárů — Operace dětí se vzácnou nemocí — Parlamentní volby v Katalásnku — 30 let od krachů bank — Traktor zastavil vlaky — Opravy katedrály Notre-Dame — Výsledky Eurovize

                                                                        12. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž48 minut

                                                                        12. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        12. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        11. května

                                                                        Končí Národní rozvojový fond — Fond nepodpořil ani jeden projekt — Nová bankovní daň na Slovensku — Boje v Gaze — Policejní dohled nad akcemi v hlavním městě — Němečtí Rammstein v Letňanech — Válka na Ukrajině — Protesty v gruzínském Tbilisi — Vykradené chaty a chalupy — Nehoda na Plzeňsku — Vyloučení z Eurovize — Adaptace románu Bílá Voda v Národním divadle — Peněžité tresty za zločiny — Systém nemocenského pojištění — Unikátní rekonstrukce obličeje mladé ženy — Varování před medvědem na Zlínsku — Polární záře nad Českem — Zahájení hlavní sezóny v českých lázních — Lázeňský pobyt — Zkušenosti s pobytem v českých lázních — Slatinné koupele v Třeboni — Český export na Ukrajinu — Záplavy v Afghánistánu — Zdržení na cestě do Krkonoš — Krádež části trakčního vedení — Úprava mysliveckého zákona — Gaia - jméno nejmladší gorily v pražské zoo — Rozloučení s mladým fotbalistou — Běh pro Paměť národa — 10. ročník stepařského festivalu v Plzni

                                                                        11. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        11. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        11. 5. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám