55 minut

9. června 2023

Část: Hospodaření systému důchodového pojištění

Obsah dílu

Headlines — Sněmovna schválila v prvním čtení zpomalení valorizace penzí — Noční jednání o penzích — Hospodaření systému důchodového pojištění — Změny penzijního systému — Boje na Ukrajině — Zničení Kachovské přehrady — Pomoc Ukrajině — Olomoucký vrchní státní zástupce rezignoval — Pošta nekoupí První novinovou společnost — Migrační reforma — Mimořádná schůze kvůli migrační politice — Kontroly na hranicích — Snímky Andrese Serrana v DOXu — Nehoda autobusu v Litvínově — Čína hrozí kvůli tchajwanské návštěvě — Příjmy z emisních povolenek — Cena emisní povolenky — Obvinění Donalda Trumpa — Vykolejený vlak na Kutnohorsku — Nelegální prodej pyrotechniky ve Hřensku — Značení turistických tras — Klub českých turistů — Dovolená v karavanu — Nová identita pro děti bez jména — Útok ve Francii — Nové policejní radary v Českém Krumlově — Čínská převýchova mladých v Hong Kongu — Vytopené domy na Opavsku — Pomoc s dluhy vůči institucím — Požáry v Kanadě — Rekonstrukce zámku v Litomyšli — Nová lávka v Ostravě — Zločiny nacismu v Oradour sur Glane — Prenatální operace vícerčat

Části dílu

00:04
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:44
    Sněmovna schválila v prvním čtení zpomalení valorizace penzí
      První krok k důchodové reformě. Úvodním kolem jednání sněmovny prošla vládní novela, která zpomaluje pravidelné valorizace penzí - a ty mimořádné nahrazuje dočasným příspěvkem.
      01:40
      Noční jednání o penzích
        K závěru prvního čtení se poslanci dostali krátce před půl druhou ráno - po zhruba pětihodinové debatě o samotném návrhu. Původně se ale očekávalo, že projednávání přes noc zabere víc času a bude pokračovat až do pátku.
        03:04
        Hospodaření systému důchodového pojištění
          A teď proč vlastně ta zmiňovaná novela. Koncem dubna, ze kdy jsou poslední data, atakoval deficit letošního důchodového účtu 28 miliard.
          04:37
          Změny penzijního systému
            Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň připravuje další části důchodové reformy. Hlavní parametry představilo společně s konsolidačním balíčkem v polovině května.
            06:17
            Boje na Ukrajině
              Rusko hlásí těžké boje z fronty na jižní Ukrajině. Podle jeho ministerstva obrany invazní vojska zničila dvacítku tanků Leopard západní výroby.
              08:43
              Zničení Kachovské přehrady
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Umaně.
                10:48
                Pomoc Ukrajině
                  Na Ukrajinu vyrazily hasičské konvoje se humanitární a materiální pomocí pro Chersonskou a Záporožskou oblast, které postihla záplavová vlna ze zničené přehrady Kachovka. Ze skladů hmotných rezerv stát na mimořádnou pomoc - poskytl materiál za 10 milionů korun.
                  11:55
                  Olomoucký vrchní státní zástupce rezignoval
                    Živý vstup redaktorky Anny Hovorkové.
                    13:24
                    Pošta nekoupí První novinovou společnost
                      Česká pošta nesmí koupit největšího distributora tisku v zemi - První novinovou společnost. Rozhodl o tom nepravomocně antimonopolní úřad. Spojení by podle něj narušilo hospodářskou soutěž. Možné sloučení úřad posuzoval skoro dva roky.
                      14:07
                      Migrační reforma
                        Státy Evropské unie se shodly na podobě klíčových částí migrační reformy. Ta počítá s pomocí přetíženým zemím na vnější hranici, například Itálii. Přerozdělování migrantů nebude povinné, země ale budou muset přispět jinak - poslat finanční příspěvek 20 tisíc eur na osobu nebo třeba policejní hlídky.
                        15:18
                        Mimořádná schůze kvůli migrační politice
                          Kvůli úpravě migračních pravidel se ve středu odpoledne mimořádně sejde sněmovna. Schůzi iniciovalo hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš uvedl, že schválená úprava je v rozporu s českými zájmy. Podobný názor má i šéf hnutí SPD Tomio Okamura.
                          15:41
                          Kontroly na hranicích
                            S teplým počasím znovu přibývá ilegálních migrantů zachycených na hranici mezi Českem a Slovenskem. Jen v Jihomoravském kraji odhalily namátkové policejní kontroly za uplynulý týden přes pět desítek lidí z blízkého východu - zhruba stejně jako za celý květen. Hlídky zadržely i sedm převaděčů.
                            17:15
                            Snímky Andrese Serrana v DOXu
                              Společenská tabu, která rozdělují Spojené státy. DOX zahajuje výstavu Infamous Beauty světoznámého amerického fotografa Andrese Serrana. Jeho kontroverzní snímek spustil v devadesátých letech jednu z kulturních válek v USA.
                              19:37
                              Nehoda autobusu v Litvínově
                                Živý vstup redaktora Milana Dandy.
                                20:38
                                Čína hrozí kvůli tchajwanské návštěvě
                                  Zástupci evropských zemí by se podle Pekingu neměli setkávat s oficiálními tchajwanskými činiteli. Čína Evropu před podporou nezávislosti ostrova varovala krátce před tím, než na starý kontinent zavítá tchajwanský ministr zahraničí. Příští týden promluví v Praze na bezpečnostní konferenci.
                                  21:03
                                  Příjmy z emisních povolenek
                                    Víc peněz na proměnu české energetiky. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o emisním obchodování. Veškeré výnosy z prodeje povolenek mají jít podle ní na opatření spojená s útlumem uhlí a s ochranou klimatu.
                                    23:03
                                    Cena emisní povolenky
                                      Cena emisní povolenky se pohybuje poslední rok mezi 65 a 100 eury. Dlouho se ale držela pod deseti a podle kritiků nemotivovala k přechodu na čistší energii. Nárůst přišel předloni a s ním výtky, že prodražuje fungování domácností i firem.
                                      23:33
                                      Obvinění Donalda Trumpa
                                        Právník Donalda Trumpa oznámil, že ministerstvo spravedlnosti obvinilo bývalého amerického prezidenta z neoprávněného nakládání s tajnými dokumenty. Stal se první hlavou Spojených států, která čelí obvinění ze spáchání federálních zločinů a které za to hrozí vězení.
                                        25:58
                                        Vykolejený vlak na Kutnohorsku
                                          Škodu za dva milióny korun způsobila nehoda nákladního vlaku na Kutnohorsku. Vykolejily při ní čtyři vagóny a poškodily železniční infrastrukturu. Na trati je kvůli tomu celý den omezený provoz. Jezdí se pouze po jedné koleji. Některé vlaky z Prahy do Brna jsou vedeny po trase prvního koridoru, přes Pardubice.
                                          26:34
                                          Nelegální prodej pyrotechniky ve Hřensku
                                            Nelegálně prodávanou pyrotechniku našli inspektoři odpoledne ve stáncích v Hřensku. Na rozsáhlé kontrolní akci se podíleli i desítky policistů nebo hasičů. Reagovali tak na poslední požár v Českém Švýcarsku, kde před třemi týdny turista zapálil kus lesa petardou.
                                            28:41
                                            Značení turistických tras
                                              Přes 44 tisíc kilometrů značených turistických tras v Česku. A jen o něco míň cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stála jen loni skoro 17 milionů korun.
                                              31:30
                                              Klub českých turistů
                                                Klub českých turistů vznikl před 135 lety. Zpočátku měl jen něco přes dvě-stě členů. A jejich prvním počinem byla výprava na Světovou výstavu do Paříže.
                                                33:40
                                                Dovolená v karavanu
                                                  Stále oblíbenější je v Česku cestování za turistickými cíli v karavanech. V poslední době začaly kraje na budování míst, kde mohou parkovat, dávat dotace. Před pěti lety bylo v Česku 12 karavanových stání, teď je to už trojásobek - a přibývají další.
                                                  35:52
                                                  Nová identita pro děti bez jména
                                                    Zcela výjimečný případ dnes rozhodoval Okresní soud v Náchodě. Dvěma dětem úředně přidělil křestní jména. Dívky ve věku 4 a 2 a půl roku dosud žily beze jmen, bez rodných listů, bez rodných čísel, bez dokladů.
                                                    37:47
                                                    Útok ve Francii
                                                      Francouzský prezident Emmanuel Macron navštívil trojici zraněných dětí ze včerejšího útoku ve městě Annecy. Jednatřicetiletý Syřan při něm pobodal celkem 6 lidí, z toho čtyři mladistvé.
                                                      38:14
                                                      Nové policejní radary v Českém Krumlově
                                                        Český Krumlov po osmi měsících znovu zavede úsekové měření rychlosti. Město ho chce spustit do konce června - těsně před začátkem hlavní turistické sezóny. Radary budou měřit rychlost řidičů ve třech vybraných úsecích.
                                                        40:07
                                                        Čínská převýchova mladých v Hong Kongu
                                                          Hongkongské věznice se snaží přimět mladé aktivisty k loajalitě vůči Číně. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení deradikalizační program, jehož cílem je potlačit politické ideály a přiznat se k extrémním názorům.
                                                          42:47
                                                          Vytopené domy na Opavsku
                                                            Živý vstup redaktorky Petry Klimkové.
                                                            43:53
                                                            Pomoc s dluhy vůči institucím
                                                              Další možnost pro lidi v exekuci, jak snížit své dluhy. Od prvního července do konce listopadu se budou moct zbavit úroků a penále k neuhrazeným daním nebo sociálnímu pojištění. Jen v případě, že splatí původní dlužnou částku. Návrhy zákonů tento týden podepsal prezident.
                                                              45:55
                                                              Požáry v Kanadě
                                                                Kouř ze stovek lesních požárů v Kanadě dorazil přes Grónsko na Island a do Norska. Podle expertů ho ale nebude v ovzduší tolik, aby ohrožoval zdraví – méně škodlivin je už nad severovýchodem Spojených států.
                                                                46:24
                                                                Rekonstrukce zámku v Litomyšli
                                                                  Jedna z momentálně nejrozsáhlejších rekonstrukcí historických památek. V Litomyšli řemeslníci za více než půl miliardy opravují renesanční zámek zapsaný na seznamu UNESCO. Byl v havarijním stavu.
                                                                  48:15
                                                                  Nová lávka v Ostravě
                                                                    Ostrava má novou významnou lávku pro cyklisty a pěší. Navrhl ji architekt Josef Pleskot. Stavba překlenula pravý a levý břeh řeky Ostravice a stala se důležitým spojením mezi areálem Národní kulturní památky Dolních Vítkovic a centrem města. +
                                                                    49:04
                                                                    Zločiny nacismu v Oradour sur Glane
                                                                      Francouzská vesnice Oradour sur Glane měla podobný osud jako naše Lidice. 10. června 1944 ji obklíčilo německé komando a během několika hodin vyvraždilo 643 lidí. Na místě tragédie je dnes památník a samotná vesnice zůstala tak, jak ji před devětasedmdesáti lety nacisté opustili.
                                                                      51:21
                                                                      Prenatální operace vícerčat
                                                                        Zázrak v děloze - tak popisují rodiče jednovaječných vícerčat zákrok, který jejich dětem zachránil život. Lékaři ho provádějí během těhotenství. A řeší jím problémy spojené se společnou placentou. V pražském Ústavu pro matku a dítě jich každý rok provedou zhruba čtyřicet.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž49 minut
                                                                        Další díl
                                                                        10. června 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        31. května

                                                                        31. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        31. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        31. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        30. května

                                                                        Ministři zemí NATO v Praze — Blinken ocenil českou muniční iniciativu — Přípravy na summit NATO ve Washingtonu — Vojenská pomoc Ukrajině — Fond na pomoc Ukrajině — Reforma penzí prošla sněmovnou — Reforma penzí ve Sněmovně — Izrael kontroluje nárazníkovou zónu mezi Egyptem a Gazou — Odsouzení aktivisté v Hongkongu — Nová zelená úsporám Light — Nové silnice a obchvaty na Vysočině — Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka — Trestní proces s exprezidentem Trumpem — Na sídlišti v Chomutově hořel byt — Prezident přijal hokejisty na Hradě — Varování před dešti — Praha mění pravidla parkování — Zdražování parkovného v Praze — Problémy s parkováním v Praze — Města se potýkají s nedostatkem parkovacích míst — Kokain ve Sněmovně — Nejčastější jména — Výbuchy sopky na Islandu — Boj o nejsledovanější televizi na Slovensku — Redefinice znásilnění v Senátu — Německo zruší kontroverzní poplatek za plyn — Debaty ČT před eurovolbami — Peníze na záchranu pevností Terezín a Josefov — V Praze začal veletrh vědy — Amnestie pro katalánské separatisty — Britský parlament se formálně rozpustil — Sečení trávy u silnic — Začal filmový festival ve Zlíně

                                                                        30. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        30. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        30. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        29. května

                                                                        Stávka zaměstnanců soudů — Stávka zaměstnanců soudů — Průměrný plat zaměstnanců soudů — Vývoj bojů v Pásmu Gazy — Prezident Pavel v Ammánu — Převozy nelegálních migrantů — Příspěvky na péči — Brno má vlastní stavební pravidla — Foltýn bude vládním koordinátorem strategické komunikace — Problémy s nelegální migrací v Polsku — KLDR vyslala do Jižní Koreje balony s odpadky — Divadelní představení Forman — Ministři NATO v Praze — Důchodová reforma ve Sněmovně — Vlci na Vysočině zaútočili na stádo ovcí — Ocenění českých hokejistů — Na Islandu opět vybuchla sopka — Pacientů s roztroušenou sklerózou přibývá — Povinný sběr textilu — Třídění odpadu — Většina textilu končí na skládce — Nový projekt nemocnice v Českých Budějovicích — Křetínský může převzít britskou poštu — Parlamentní volby v JAR — Soud s Trumpem spěje ke konci — Větší ochrana obětí domácího násilí — V mostecké nemocnici hořela trafostanice — Agrovoltaika v Litomyšli — Nová bezpečnostní opatření na Slovensku — Dopady sesuvu půdy na Papui-Nové Guineji — Přípravy na 80. výročí vylodění a bitvy o Normandii — Případ bývalých příslušníků StB — Útlum těžby na lomu ČSA — Pekelný závod v Chrudimi — Počítačová hra Vivat Slovakia — Vykolejený vlak — Včelí úly na radniční věži v Ostravě

                                                                        29. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        29. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        29. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        28. května

                                                                        Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Silné bouřky na severovýchodě Čech — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                                        28. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        28. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        28. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. května

                                                                        Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                                        27. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        27. 5. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám