55 minut

24. listopadu 2022

Část: Ruské ostřelování Chersonské oblasti

Obsah dílu

Headlines — Mimořádné příjmy do rozpočtu — Debaty o zastropování cen energií — Daň z mimořádných zisků — Evropská spolupráce kolem plynu — Válka na Ukrajině — Ruské ostřelování Chersonské oblasti — Summit V4 o podpoře Ukrajině — Summit Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti — Pokles cen pohonných hmot — Ministři vnitra o migraci — Pašování peněz za hranice — Závádné šarže očkovacích vakcín pro děti — Praha po volbách bez primátora i koalice — Dům pro rodiny těžce nemocných dětí — Důvěra v českou ekonomiku — Trest pro zastupitele za schvalování ruského útoku — Odstavené vozy před dokončením — Zima na horách — Předpověď počasí na nejbližší dny — Jak bude na Vánoce — Nominace Petra Hladíka — Kandidát na prezidenta Marek Hilšer — Bičování v Afhgánistánu — Protesty v čínské továrně — Péče o pacienty s mrtvicí — Zdražení služeb České pošty — Nehoda kamionu s pivem — Část Prahy bez tepla — Obžaloba Zdeňka Sováka — Výročí uprchlické tragédie — Opravy zámku v Červené Řečici — Revoluční český přípravek pro zeměldělce — Noc s lidmi bez domova — Festival francouzského filmu

Části dílu

00:07
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:46
    Mimořádné příjmy do rozpočtu
      Senát schválil dva klíčové zákony, které mají v době energetické krize mimořádně posílit státní rozpočet. Jde o daň z neočekávaných zisků a o odvod z nadměrných příjmů pro výrobce elekřiny.
      01:27
      Debaty o zastropování cen energií
        Dnes schválené normy taky dávají vládě možnost omezit ceny energií formou takzvaného stropu i velkým podnikům. Jestli tento nástroj nakonec vláda využije nebo ne, rozhodnou ještě výsledky jednání o podobném opatření na unijní úrovni.
        04:35
        Daň z mimořádných zisků
          Daň z mimořádných zisků se má týkat společností z oblasti energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Pokud mají vysoké příjmy, stát na ně uvalí 60procentní daňovou přirážku.
          05:22
          Evropská spolupráce kolem plynu
            Živý vstup zpravodaje Petra Obrovského z Bruselu.
            07:26
            Válka na Ukrajině
              Zhruba 70 procent ukrajinského hlavního města bylo po středečních ruských náletech bez elektřiny - a technici opravují i dodávky vody. Na 70 ruských raket ničilo sítě po celé zemi, podle prezidenta už mají nyní elektřinu aspoň částečně všechny regiony.
              10:25
              Ruské ostřelování Chersonské oblasti
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Chersonu.
                12:05
                Summit V4 o podpoře Ukrajině
                  Státy V4 budou dál podporovat Ukrajinu - vojensky, penězi i humanitárně. Shodli se na tom předsedové vlád na summitu v Košicích. Byla to jejich první schůzka od března. Premiéři taky označili Rusko za hrozbu pro bezpečnost kontinentu.
                  14:39
                  Summit Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti
                    Arménský premiér Nikol Pašinjan označil při jednání své vlády včerejší summit Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti za úspěšný. A to navzdory tomu, že odmítl podepsat závěrečný dokument. Jeho reakce podle videa na sociálních sítí zaskočila ostatní státníky.
                    15:07
                    Pokles cen pohonných hmot
                      Další nejistota na trhu s ropou. Dodávky suroviny ropovodem Družba přes Ukrajinu přerušily tamní výpadky proudu. Česko ropu čerpá z operativních zásob. V poslední době pohonné hmoty zlevňovaly - litr benzínu se v průměru blíží ke čtyřiceti korunám.
                      17:24
                      Ministři vnitra o migraci
                        Ministr vnitra navrhne další prodloužení kontrol na hranici se Slovenskem i po dvanáctém prosinci. Důvodem je pokračující migrace. Vít Rakušan to řekl po schůzce se svými protějšky z Bratislavy, Vídně a Budapešti. Zároveň dodal, že Slovensko je jen obětí.
                        18:22
                        Pašování peněz za hranice
                          Celní správa na pražském letišti čím dál častěji odhaluje případy lidí, kteří se snaží o nelegální převoz peněz. Praxe je takové, že cestující musí vždy celní správě oznámit, že má u sebe víc než 10 tisíc eur, doložit musí i původ a účel jejich užití.
                          20:41
                          Závádné šarže očkovacích vakcín pro děti
                            Státní ústav pro kontrolu léčiv prověřuje možné závady v kvalitě šarží vakcín pro děti. Konkrétně jde o hexavakcínu Infanrix HEXA a sérum proti pneumokoku PREVENAR 13. Pediatři prozatím pozastavili očkování dětí těmito látkami. Ročně je dostane až sto tisíc z nich, typicky ve věku do několika týdnů.
                            21:47
                            Praha po volbách bez primátora i koalice
                              Ani po dnešním jednání pražských zastupitelů nemá hlavní město nové vedení. Na koalici lidé v metropoli čekají rekordně dlouho - 60 dnů po volbách stále není jasné, kdo ji vytvoří.
                              23:07
                              Dům pro rodiny těžce nemocných dětí
                                První dům určený rodinám dlouhodobě hospitalizovaných dětí se dnes otevřel v areálu největší české nemocnice - motolské v Praze. Náklady na stavbu a vybavení přesáhly 100 milionů korun - vybraly se ve veřejné sbírce i od dárců.
                                25:18
                                Důvěra v českou ekonomiku
                                  Drahé energie a obavy z recese jsou důvodem velmi nízké důvěry v českou ekonomiku. V listopadu sice mírně vzrostla na 90 bodů, říjnový údaj byl ale historicky vůbec nejhorším.
                                  25:44
                                  Trest pro zastupitele za schvalování ruského útoku
                                    Pokuta 45 tisíc za schvalování ruského útoku na Ukrajinu. Krajský soud v Ostravě potvrdil trest bývalému bruntálskému zastupiteli za SPD Danielu Makayovi. Ten na facebooku zveřejnil několik příspěvků, ve kterých agresi hájil.
                                    26:09
                                    Odstavené vozy před dokončením
                                      Automobilce Škoda chybí díly na výrobu nových vozů. Tisíce nedokončených aut už téměř zaplnily odstavné plochy v Přerově nebo část letiště v Hradci Králové. Další vozy teď začal koncern ukládat i na Masarykově okruhu v Brně, kde se dřív jezdila motocyklová Velká cena.
                                      28:17
                                      Zima na horách
                                        Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                        29:05
                                        Předpověď počasí na nejbližší dny
                                          Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                          32:56
                                          Jak bude na Vánoce
                                            Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                            35:56
                                            Nominace Petra Hladíka
                                              Živý vstup redaktora Vítězslava Komendy.
                                              37:27
                                              Kandidát na prezidenta Marek Hilšer
                                                Třetím kandidátem na prezidenta, který se dnes představil v Interview ČT24 byl Marek Hilšer. Svými podpisy ho podpořilo 14 senátorů. V horní komoře je místopředsedou výboru pro sociální politiku, působí v klubu Starostů. Přednáší také na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.
                                                38:12
                                                Bičování v Afhgánistánu
                                                  Vládnoucí radikální hnutí Taliban veřejně mučilo na fotbalovém stadionu na východě Afghánistánu čtrnáct lidí. Potvrdil to tamní Nejvyšší soud. Šlo o bičování, jemuž přihlížely davy lidí, kteří nesměli fotografovat ani natáčet.
                                                  38:39
                                                  Protesty v čínské továrně
                                                    Tchajwanská firma Foxconn se omluvila za chybu týkající se odměn zaměstnanců největší továrny na telefony iPhone v čínském Čeng-čou. Reagovala tak na nepokoje dělníků, které násilím rozehnala policie. Společnost tvrdí, že největší protesty utichly a se zaměstnanci komunikuje ohledně těch menších.
                                                    40:54
                                                    Péče o pacienty s mrtvicí
                                                      Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, že projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty.
                                                      43:08
                                                      Zdražení služeb České pošty
                                                        Česká pošta od února znovu zdraží. Odeslání obyčejného dopisu bude stát 23 korun, o dvě víc. Cena doporučeného dopisu se zvedne na 62 korun. Víc lidé zaplatí třeba i za poštovní poukázky.
                                                        43:35
                                                        Nehoda kamionu s pivem
                                                          Desítky beden piva ráno skončily v poli mezi Pardubicemi a Holicemi. Nákladní vůz, který je vezl, vjel na nezpevněnou krajnici u Horních Ředic a převrátil se na bok. Škoda odhadem přesáhla půl milionu korun, řidiči se nic nestalo.
                                                          43:57
                                                          Část Prahy bez tepla
                                                            Víc než dvacet tisíc domácností v Praze bylo po noční havárii horkovodu bez tepla. Kvůli prasklému potrubí musela společnost Pražská teplárenská odstavit od dodávek třeba Jižní Město, Krč, Chodov nebo Vršovice.
                                                            45:41
                                                            Obžaloba Zdeňka Sováka
                                                              Státní zástupce obžaloval bývalého soudce pražské vrchní instance Zdeňka Sováka a čtyři další lidi. Důvodem je podezření z ovlivňování odvolacích řízení. Podle vyšetřovatelů chtěl někdejší soudce mimo jiné úplatek 50 milionů za mírnější trest pro stavební společnost Metrostav.
                                                              46:02
                                                              Výročí uprchlické tragédie
                                                                Rok od jednoho z největších neštěstí ve vodách Lamanšského průlivu. Sedmadvacet migrantů utonulo, když se s nimi převrátil člun, kterým se chtěli dostat z Francie do Británie. Pokusy běženců přeplout kanál ale neskončily.
                                                                48:06
                                                                Opravy zámku v Červené Řečici
                                                                  Končí oprava jedné z nejohroženějších památek na Vysočině. Zámek v Červené Řečici byl od 17. století palácem pražských arcibiskupů. Po únoru 1948 ale chátral. Následně první soukromý vlastník skončil v likvidaci a na rekonstrukci neměl peníze.
                                                                  48:55
                                                                  Revoluční český přípravek pro zeměldělce
                                                                    Lepší výnosy a méně dusíkatých hnojiv. Nová látka českých vědců pomůže zemědělcům i v podmínkách měnícího se klimatu. Rostliny budou odolnější proti suchu i horku. Přípravek se už prodává ve Velké Británii.
                                                                    50:48
                                                                    Noc s lidmi bez domova
                                                                      Dvůr Králové, Znojmo, Beroun, Šumperk, Moravská Třebová a Ostrava - tam se právě díváme živě. Na všech těchto místech probíhá desátý ročník akce "Noc venku". Má upozornit na problematiku lidí bez domova.
                                                                      51:15
                                                                      Festival francouzského filmu
                                                                        Začíná pětadvacátý ročník Festivalu francouzského filmu. V pěti městech uvede klasické i ty nejnovější snímky. Mezi nimi například Modrý kaftan nebo Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        25. listopadu 2022

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        25. dubna

                                                                        25. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        25. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        25. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        24. dubna

                                                                        Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajství — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — KDU-ČSL odsuzuje výstupy Cyrila Svobody — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                        24. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        24. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        24. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        23. dubna

                                                                        Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                        23. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        23. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        23. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                        22. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        22. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                        21. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        21. 4. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám