55 minut

24. listopadu 2022

Část: Headlines

Obsah dílu

Headlines — Mimořádné příjmy do rozpočtu — Debaty o zastropování cen energií — Daň z mimořádných zisků — Evropská spolupráce kolem plynu — Válka na Ukrajině — Ruské ostřelování Chersonské oblasti — Summit V4 o podpoře Ukrajině — Summit Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti — Pokles cen pohonných hmot — Ministři vnitra o migraci — Pašování peněz za hranice — Závádné šarže očkovacích vakcín pro děti — Praha po volbách bez primátora i koalice — Dům pro rodiny těžce nemocných dětí — Důvěra v českou ekonomiku — Trest pro zastupitele za schvalování ruského útoku — Odstavené vozy před dokončením — Zima na horách — Předpověď počasí na nejbližší dny — Jak bude na Vánoce — Nominace Petra Hladíka — Kandidát na prezidenta Marek Hilšer — Bičování v Afhgánistánu — Protesty v čínské továrně — Péče o pacienty s mrtvicí — Zdražení služeb České pošty — Nehoda kamionu s pivem — Část Prahy bez tepla — Obžaloba Zdeňka Sováka — Výročí uprchlické tragédie — Opravy zámku v Červené Řečici — Revoluční český přípravek pro zeměldělce — Noc s lidmi bez domova — Festival francouzského filmu

Části dílu

00:07
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:46
    Mimořádné příjmy do rozpočtu
      Senát schválil dva klíčové zákony, které mají v době energetické krize mimořádně posílit státní rozpočet. Jde o daň z neočekávaných zisků a o odvod z nadměrných příjmů pro výrobce elekřiny.
      01:27
      Debaty o zastropování cen energií
        Dnes schválené normy taky dávají vládě možnost omezit ceny energií formou takzvaného stropu i velkým podnikům. Jestli tento nástroj nakonec vláda využije nebo ne, rozhodnou ještě výsledky jednání o podobném opatření na unijní úrovni.
        04:35
        Daň z mimořádných zisků
          Daň z mimořádných zisků se má týkat společností z oblasti energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Pokud mají vysoké příjmy, stát na ně uvalí 60procentní daňovou přirážku.
          05:22
          Evropská spolupráce kolem plynu
            Živý vstup zpravodaje Petra Obrovského z Bruselu.
            07:26
            Válka na Ukrajině
              Zhruba 70 procent ukrajinského hlavního města bylo po středečních ruských náletech bez elektřiny - a technici opravují i dodávky vody. Na 70 ruských raket ničilo sítě po celé zemi, podle prezidenta už mají nyní elektřinu aspoň částečně všechny regiony.
              10:25
              Ruské ostřelování Chersonské oblasti
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Chersonu.
                12:05
                Summit V4 o podpoře Ukrajině
                  Státy V4 budou dál podporovat Ukrajinu - vojensky, penězi i humanitárně. Shodli se na tom předsedové vlád na summitu v Košicích. Byla to jejich první schůzka od března. Premiéři taky označili Rusko za hrozbu pro bezpečnost kontinentu.
                  14:39
                  Summit Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti
                    Arménský premiér Nikol Pašinjan označil při jednání své vlády včerejší summit Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti za úspěšný. A to navzdory tomu, že odmítl podepsat závěrečný dokument. Jeho reakce podle videa na sociálních sítí zaskočila ostatní státníky.
                    15:07
                    Pokles cen pohonných hmot
                      Další nejistota na trhu s ropou. Dodávky suroviny ropovodem Družba přes Ukrajinu přerušily tamní výpadky proudu. Česko ropu čerpá z operativních zásob. V poslední době pohonné hmoty zlevňovaly - litr benzínu se v průměru blíží ke čtyřiceti korunám.
                      17:24
                      Ministři vnitra o migraci
                        Ministr vnitra navrhne další prodloužení kontrol na hranici se Slovenskem i po dvanáctém prosinci. Důvodem je pokračující migrace. Vít Rakušan to řekl po schůzce se svými protějšky z Bratislavy, Vídně a Budapešti. Zároveň dodal, že Slovensko je jen obětí.
                        18:22
                        Pašování peněz za hranice
                          Celní správa na pražském letišti čím dál častěji odhaluje případy lidí, kteří se snaží o nelegální převoz peněz. Praxe je takové, že cestující musí vždy celní správě oznámit, že má u sebe víc než 10 tisíc eur, doložit musí i původ a účel jejich užití.
                          20:41
                          Závádné šarže očkovacích vakcín pro děti
                            Státní ústav pro kontrolu léčiv prověřuje možné závady v kvalitě šarží vakcín pro děti. Konkrétně jde o hexavakcínu Infanrix HEXA a sérum proti pneumokoku PREVENAR 13. Pediatři prozatím pozastavili očkování dětí těmito látkami. Ročně je dostane až sto tisíc z nich, typicky ve věku do několika týdnů.
                            21:47
                            Praha po volbách bez primátora i koalice
                              Ani po dnešním jednání pražských zastupitelů nemá hlavní město nové vedení. Na koalici lidé v metropoli čekají rekordně dlouho - 60 dnů po volbách stále není jasné, kdo ji vytvoří.
                              23:07
                              Dům pro rodiny těžce nemocných dětí
                                První dům určený rodinám dlouhodobě hospitalizovaných dětí se dnes otevřel v areálu největší české nemocnice - motolské v Praze. Náklady na stavbu a vybavení přesáhly 100 milionů korun - vybraly se ve veřejné sbírce i od dárců.
                                25:18
                                Důvěra v českou ekonomiku
                                  Drahé energie a obavy z recese jsou důvodem velmi nízké důvěry v českou ekonomiku. V listopadu sice mírně vzrostla na 90 bodů, říjnový údaj byl ale historicky vůbec nejhorším.
                                  25:44
                                  Trest pro zastupitele za schvalování ruského útoku
                                    Pokuta 45 tisíc za schvalování ruského útoku na Ukrajinu. Krajský soud v Ostravě potvrdil trest bývalému bruntálskému zastupiteli za SPD Danielu Makayovi. Ten na facebooku zveřejnil několik příspěvků, ve kterých agresi hájil.
                                    26:09
                                    Odstavené vozy před dokončením
                                      Automobilce Škoda chybí díly na výrobu nových vozů. Tisíce nedokončených aut už téměř zaplnily odstavné plochy v Přerově nebo část letiště v Hradci Králové. Další vozy teď začal koncern ukládat i na Masarykově okruhu v Brně, kde se dřív jezdila motocyklová Velká cena.
                                      28:17
                                      Zima na horách
                                        Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                        29:05
                                        Předpověď počasí na nejbližší dny
                                          Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                          32:56
                                          Jak bude na Vánoce
                                            Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                            35:56
                                            Nominace Petra Hladíka
                                              Živý vstup redaktora Vítězslava Komendy.
                                              37:27
                                              Kandidát na prezidenta Marek Hilšer
                                                Třetím kandidátem na prezidenta, který se dnes představil v Interview ČT24 byl Marek Hilšer. Svými podpisy ho podpořilo 14 senátorů. V horní komoře je místopředsedou výboru pro sociální politiku, působí v klubu Starostů. Přednáší také na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.
                                                38:12
                                                Bičování v Afhgánistánu
                                                  Vládnoucí radikální hnutí Taliban veřejně mučilo na fotbalovém stadionu na východě Afghánistánu čtrnáct lidí. Potvrdil to tamní Nejvyšší soud. Šlo o bičování, jemuž přihlížely davy lidí, kteří nesměli fotografovat ani natáčet.
                                                  38:39
                                                  Protesty v čínské továrně
                                                    Tchajwanská firma Foxconn se omluvila za chybu týkající se odměn zaměstnanců největší továrny na telefony iPhone v čínském Čeng-čou. Reagovala tak na nepokoje dělníků, které násilím rozehnala policie. Společnost tvrdí, že největší protesty utichly a se zaměstnanci komunikuje ohledně těch menších.
                                                    40:54
                                                    Péče o pacienty s mrtvicí
                                                      Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, že projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty.
                                                      43:08
                                                      Zdražení služeb České pošty
                                                        Česká pošta od února znovu zdraží. Odeslání obyčejného dopisu bude stát 23 korun, o dvě víc. Cena doporučeného dopisu se zvedne na 62 korun. Víc lidé zaplatí třeba i za poštovní poukázky.
                                                        43:35
                                                        Nehoda kamionu s pivem
                                                          Desítky beden piva ráno skončily v poli mezi Pardubicemi a Holicemi. Nákladní vůz, který je vezl, vjel na nezpevněnou krajnici u Horních Ředic a převrátil se na bok. Škoda odhadem přesáhla půl milionu korun, řidiči se nic nestalo.
                                                          43:57
                                                          Část Prahy bez tepla
                                                            Víc než dvacet tisíc domácností v Praze bylo po noční havárii horkovodu bez tepla. Kvůli prasklému potrubí musela společnost Pražská teplárenská odstavit od dodávek třeba Jižní Město, Krč, Chodov nebo Vršovice.
                                                            45:41
                                                            Obžaloba Zdeňka Sováka
                                                              Státní zástupce obžaloval bývalého soudce pražské vrchní instance Zdeňka Sováka a čtyři další lidi. Důvodem je podezření z ovlivňování odvolacích řízení. Podle vyšetřovatelů chtěl někdejší soudce mimo jiné úplatek 50 milionů za mírnější trest pro stavební společnost Metrostav.
                                                              46:02
                                                              Výročí uprchlické tragédie
                                                                Rok od jednoho z největších neštěstí ve vodách Lamanšského průlivu. Sedmadvacet migrantů utonulo, když se s nimi převrátil člun, kterým se chtěli dostat z Francie do Británie. Pokusy běženců přeplout kanál ale neskončily.
                                                                48:06
                                                                Opravy zámku v Červené Řečici
                                                                  Končí oprava jedné z nejohroženějších památek na Vysočině. Zámek v Červené Řečici byl od 17. století palácem pražských arcibiskupů. Po únoru 1948 ale chátral. Následně první soukromý vlastník skončil v likvidaci a na rekonstrukci neměl peníze.
                                                                  48:55
                                                                  Revoluční český přípravek pro zeměldělce
                                                                    Lepší výnosy a méně dusíkatých hnojiv. Nová látka českých vědců pomůže zemědělcům i v podmínkách měnícího se klimatu. Rostliny budou odolnější proti suchu i horku. Přípravek se už prodává ve Velké Británii.
                                                                    50:48
                                                                    Noc s lidmi bez domova
                                                                      Dvůr Králové, Znojmo, Beroun, Šumperk, Moravská Třebová a Ostrava - tam se právě díváme živě. Na všech těchto místech probíhá desátý ročník akce "Noc venku". Má upozornit na problematiku lidí bez domova.
                                                                      51:15
                                                                      Festival francouzského filmu
                                                                        Začíná pětadvacátý ročník Festivalu francouzského filmu. V pěti městech uvede klasické i ty nejnovější snímky. Mezi nimi například Modrý kaftan nebo Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        25. listopadu 2022

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        23. dubna

                                                                        Headlines — Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                        23. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        23. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        23. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                        22. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        22. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                        21. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        21. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        20. dubna

                                                                        Hospodaření obcí a krajů — Jednání o rozpočtovém určení daní — Rozpočty samospráv v rekordním přebytku — Zákon o zhraniční pomoci v americkém Kongresu — Ceny bytů i nájmů opět rostou — Trh s nemovitostmi — Počasí komplikuje dopravu — Silničáři drží zimní pohotovost — Istanbulská úmluva — Úklid odpadků — Česká kultura v Belgii — Převody nepotřebného majetku — České dráhy vyřazují staré vlaky — Výcvik nových strojvedoucích — Paliativní péče o nemocné — Personál pro obsluhu nových stíhacích letounů — Modernizace letectva — Opravy starých objektů armády — Administrativa ve školách — Napětí na Blízkém východě — Setkání Erdogana s vedením hnutí Hamás — Výstup skautů na Lysou horu — Nízké odměny za právní pomoc zranitelným — Půl století od rozehnání koncertu Plastic People — Británie odmítla jednání s EU — Česká pomoc Ukrajině — Mefisto v Národním divadle

                                                                        20. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        20. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        20. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        19. dubna

                                                                        Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd čejky chocholaté — Soud s Donaldem Trumpem — Analýza odpadních vod

                                                                        19. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        19. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        19. 4. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám