55 minut

28. března 2022

Část: Pohonné hmoty znovu zdražují

Obsah dílu

Headlines — 33. den bojů na Ukrajině — Uzavřené humanitární cesty — Boje na Ukrajině — Mapa bojů na Ukrajině — Jak mění technologie válku — Fotografie z obléhaných míst — Zajatí a zranění Rusové — G7 o plynu v rublech — Koordinace zemí EU při přijímání uprchlíků — Heineken končí v Rusku — Ukrajinci z USA o válce ve vlasti — Hackři se nabourali do serverů ruské státní televize — Odstavení Rusů od majetku — Ubytování v provizoriu — Ukrajinští běženci v Česku — Ukrajinské děti v českých školách — Studenti z Ruska a Běloruska proti válce — Uprchlíci v protiimigračně naladěném Maďarsku — Hrozí nedostatek železné rudy? — Palivo pro jaderné elektrárny — Pohonné hmoty znovu zdražují — Spor o ulice s ruským odkazem — Ukrajinský farář slouží pro krajany — Večer pro oděské divadlo — Vyšší výdaje můžou zvýšit deficit — Dny před smrtí Borise Němcova — Okolnosti skartace vrbětické zprávy — Sucho komplikuje obnovu lesů — Program milostivý k dlužníkům — Plán reorganizace ČSA — Výročí operace Out Distance — Vítězové a poražení Oscarů

Části dílu

00:01
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:42
    33. den bojů na Ukrajině
      Ukrajinská vojska hlásí úspěch. Získala zpátky plnou kontrolu nad městem Irpiň. Na jiných místech se ale bojuje dál. Země je podle Volodymyra Zelenského připravena jednat o své neutralitě, bezjaderném postavení i budoucnosti Donbasu.
      01:43
      Uzavřené humanitární cesty
        Země dnes neotevřela humanitární koridory z měst obléhaných ruskou armádou. Podle Kyjeva by to bylo příliš riskantní, obává se ostřelování. Starosta Mariupolu tvrdí, že přístavní město je na pokraji katastrofy a volá po kompletní evakuaci 160 tisíc lidí.
        02:36
        Boje na Ukrajině
          Živý vstup zpravodaje Michala Kubala.
          08:13
          Mapa bojů na Ukrajině
            Silnému ostřelování čelí okolí Charkova. Těžké boje pokračují také u Izjumu. Rusové tam útočí na okolní vesnice. Kyjev tvrdí, že v oblasti sestřelil ruskou stíhačku. Dál se válčí u separatistických regionů. A samozřejmě na jihu v Mariupolu.
            09:52
            Jak mění technologie válku
              Důležitou zbraní se ve válce na Ukrajině stávají i mobilní telefony. Mohou včas varovat civilisty, ale také prozradit nepříteli pohyby vojsk nebo reálné následky útoků.
              12:16
              Fotografie z obléhaných míst
                Ani dnes nechybí válka očima fotografů. Jednou z moderních technologií je vybavený i tento ukrajinský voják. Stojí před zničeným ruským tankem nedaleko Kyjeva. Ten se Ukrajincům daří úspěšně bránit.
                13:06
                Zajatí a zranění Rusové
                  Moskva už přiznala, že za měsíc války, kterou nazývá speciální operací, zemřelo přes třináct set jejích vojáků a zranění utržily téměř 4 tisíce dalších. Severoatlantická aliance odhaduje počet padlých Rusů na sedm až patnáct tisíc.
                  16:15
                  G7 o plynu v rublech
                    Země skupiny G7 odmítly platit za ruský plyn v rublech, jak po nich požaduje Moskva. Lídři nejvyspělejších ekonomik světa tvrdí, že by šlo o porušení smluv. Ruský prezident Vladimir Putin změnu plateb pro Gazprom oznámil minulý týden.
                    16:35
                    Koordinace zemí EU při přijímání uprchlíků
                      Živý vstup zpravodaje Lukáše Dolanského.
                      18:15
                      Heineken končí v Rusku
                        Nizozemský pivovarnický gigant Heineken úplně ukončí své podnikání v Rusku. Firmu chce převést na nového vlastníka. Původně přitom společnost měla úmyslu pouze zastavit nové investice a vývoz do Ruska.
                        18:36
                        Ukrajinci z USA o válce ve vlasti
                          Předpověď Joea Bidena, podle které válka na Ukrajině neskončí brzy a potáhne se možná i roky, nepotěšila Ukrajince žijící ve Spojených státech. Americký prezident o tomto vývoji mluvil během návštěvy Evropy v minulých dnech.
                          20:22
                          Hackři se nabourali do serverů ruské státní televize
                            Další kybernetický úder hackerů ze skupiny Anonymous proti Rusku – na Twitteru oznámili, že mají stovky gigabajtů dat ze serverů ruské státní televizní a rozhlasové společnosti VGTRK.
                            20:51
                            Odstavení Rusů od majetku
                              Zmrazování majetků ruských oligarchů v Česku. Téma by mohla vláda otevřít už na schůzi tento týden. Aby stát efektivně opatření zacílil na všechny ze sankčních seznamů, připravují politici změny zákonů. Podle premiéra jsou potřeba co nejrychleji.
                              23:56
                              Ubytování v provizoriu
                                Stovky uprchlíků z Ukrajiny stále přebývají v takzvaném nouzovém přístřeší - třeba v tělocvičnách nebo kulturních domech. Pražský magistrát chce ještě do Velikonoc přemístit stovky lidí do bytů, hotelů nebo penzionů.
                                26:09
                                Ukrajinští běženci v Česku
                                  V Česku je podle odhadů asi 300 tisíc ukrajinských běženců. Dočasná víza udělilo ministerstvo vnitra skoro 237 tisícům z nich, jen za včerejšek jich vydalo 3167. Na cizinecké policii se registrovalo 128 tisíc Ukrajinců.
                                  26:41
                                  Ukrajinské děti v českých školách
                                    Ministerstvo školství začalo sbírat údaje o počtu ukrajinských žáků. Do škol poslalo dotazník s otázkami kolik dětí uprchlíků aktuálně přijaly, pro kolik by jich ještě měly místo a jak by případně od září mohly navýšit svoji kapacitu.
                                    29:15
                                    Studenti z Ruska a Běloruska proti válce
                                      Víc než desítka studentů Masarykovy univerzity z Ruska a Běloruska odsoudila válku na Ukrajině. Ve společném videu se ohradili proti vládám svých států a vyjádřili solidaritu s lidmi v okupované zemi.
                                      29:37
                                      Uprchlíci v protiimigračně naladěném Maďarsku
                                        Uprchlíky z Ukrajiny přijímá také Maďarsko. Tamní hranici už podle OSN překročilo 350 tisíc lidí. Velká část z nich pokračuje do dalších zemí. Vláda upravila předpisy, aby měli nárok na zdravotní péči, sociální dávky nebo práci.
                                        32:04
                                        Hrozí nedostatek železné rudy?
                                          České firmy se chystají na možné výpadky dodávek železné rudy. Z Ukrajiny jí přichází méně, než by bylo potřeba. Ocelárny zkoumají, jak surovinu co nejrychleji dopravit z Austrálie nebo Brazílie.
                                          34:25
                                          Palivo pro jaderné elektrárny
                                            Letadlo ruské společnosti Volga-Dněpr Airlines s nákladem paliva pro české jaderné elektrárny přistálo v noci ze čtvrtka na pátek na letišti v Brně-Tuřanech. Podle informací Reportérů ČT to bylo během války na Ukrajině už podruhé. Letadla z Ruska teď v Evropě přistávat nesmějí.
                                            35:23
                                            Pohonné hmoty znovu zdražují
                                              Pohonné hmoty v Česku opět zdražují. Cena benzinu za minulý týden vzrostla o padesát haléřů, nafta dokonce o víc než korunu - litr teď v průměru stojí čtyřicet sedm korun a šest haléřů.
                                              35:40
                                              Spor o ulice s ruským odkazem
                                                Ukrajinských hrdinů se nově jmenuje část Korunovační ulice v Praze, kde sídlí ruská ambasáda. Rada hlavního města potvrdila rozhodnutí zastupitelstva z minulého čtvrtka.
                                                37:52
                                                Ukrajinský farář slouží pro krajany
                                                  Ukrajinský duchovní Marian Kurylo pomáhá v Pardubicích uprchlíkům ze své domoviny. Společně s manželkou organizují sbírky a přinášejí i duchovní podporu. Na jeho mše teď míří desítky utečenců.
                                                  39:34
                                                  Večer pro oděské divadlo
                                                    Bílý akát je ukrajinská opereta a také název pořadu, který plzeňské divadlo Josefa Kajetána Tyla přichystalo na podporu kolegů z Oděsy. Kromě ukrajinské hymny zahraje orchestr Dvořákovy Slovanské tance, část opery Nabucco Giuseppa Verdiho nebo písně z filmu Kdyby tisíc klarinetů.
                                                    40:26
                                                    Vyšší výdaje můžou zvýšit deficit
                                                      Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro ČT poprvé připustil, že vláda nemusí tento rok dodržet schválený schodek státního rozpočtu - tedy 280 miliard korun. Důvodem jsou uprchlická krize, stoupající výdaje na obranu i růst některých sociálních dávek kvůli drahým energiím.
                                                      43:03
                                                      Dny před smrtí Borise Němcova
                                                        Zastřeleného ruského opozičního politika Borise Němcova podle investigativních novinářů skoro rok před smrtí sledoval agent ruské tajné služby FSB. Vyplývá to z informací serverů Bellingcat, BBC a The Insider.
                                                        43:30
                                                        Okolnosti skartace vrbětické zprávy
                                                          Zprávu o zapojení ruských agentů do výbuchů vrbětických muničních skladů nařídil podle Radiožurnálu skartovat kancléř Mynář. Národní bezpečnostní úřad uvedl, že dokument prezidentovi spolupracovníci zničili omylem.
                                                          45:32
                                                          Sucho komplikuje obnovu lesů
                                                            Například na Dačicku mají zalesnit zhruba 300 hektarů holin po kůrovcové kalamitě. Kvůli suchu ale část prací už teď museli odložit na podzim.
                                                            46:27
                                                            Program milostivý k dlužníkům
                                                              Až tři sta tisíc lidí má šanci zbavit se dluhů. Příští týden začíná tříměsíční akce s názvem Milostivé léto. Tato mimořádná možnost je součástí novely zákona o exekucích. Netýká se ale každého.
                                                              48:38
                                                              Plán reorganizace ČSA
                                                                Věřitelé Českých aerolinií schválili plán reorganizace. Podle něj by se investorem v ČSA měla stát firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings. Zadluženým ČSA by měla společnost poskytnout úvěr 125 milionů korun na vyplacení věřitelů a zároveň 15 milionů na provoz.
                                                                49:24
                                                                Výročí operace Out Distance
                                                                  Přesně před osmdesáti lety seskočil na české území výsadek s názvem Out Distance. Sabotážní operaci připravilo Ministerstvo národní obrany exilové československé vlády v Londýně.
                                                                  51:23
                                                                  Vítězové a poražení Oscarů
                                                                    Předávání letošních filmových Oscarů mělo nečekaný průběh. Zatímco Válka na Ukrajině zůstala okrajovým tématem, pozornost na sebe strhl vítěz ceny za hlavní roli Will Smith, který během večera fyzicky napadl moderátora.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž55 minut
                                                                    Další díl
                                                                    29. března 2022

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    19. dubna

                                                                    Headlines — Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem Policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd Čejky chocholaté

                                                                    19. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    19. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    19. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž56 minut

                                                                    18. dubna

                                                                    Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                                    18. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž56 minut

                                                                    18. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    18. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    17. dubna

                                                                    Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                    17. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    17. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    17. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    16. dubna

                                                                    Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                    16. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    16. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    16. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    15. dubna

                                                                    Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                    15. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    15. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    15. 4. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám