51 minut

6. září 2020

Část: Útok v Tunisku

Obsah dílu

Zmrazení platů státních zaměstnanců — Platy ve veřejném sektoru od ledna — Zmrazení platů státních zaměstnanců — Průměrný výdělek — Neutichající protesty v Bělorusku — Rozpolcená společnost v USA — Bude mimořádná schůze sněmovny? — Kompenzace pro hoteliéry — Útok v Tunisku — Hackeři pod vlajkou KLDR — Preference před podzimními volbami — Koncert Police Symphony Orchestra — Oprava unikátní podobizny císaře — Spor o cestu na Tchaj-wan — Rozsudek ve sporu českých miliardářů — Pocta českému géniovi — Vážná nehoda horských záchranářů — Finty falešných advokátů — Posily pro trasování kontaktů — Šíření infekce v ohniscích — Covid-19 v ČR — Pravidla pro případ nákazy ve školách — Tlak Berlína na Moskvu kvůli Navalnému — Výročí pogromu v Istanbulu — Útočník pobodal v Birminghamu několik lidí — Škody kvůli pozastavení těžby v lomu Vršany — Akreditace nemocnic pro atestace lékařů — Rekonstrukce nádraží v Pardubicích — Zaplavené domy na Olomoucku — Zatýkání v Hongkongu — Den otevřených dveří v sídle Hany a Edvarda Benešových — Zkoumání ničitele českých lesů — Dražba filmových klapek

Části dílu

00:38
Zmrazení platů státních zaměstnanců
    Nižší daně a zároveň s tím i zmrazení hrubých platů státních zaměstnanců plánuje pro příští rok ministryně financí Alena Schillerová.
    01:49
    Platy ve veřejném sektoru od ledna
      Ministryně financí s 15procentní daní počítá. Zároveň předpokládá, že kvůli snížení odvodů se příští rok až na výjimky nebudou zvyšovat platy ve veřejném sektoru.
      02:25
      Zmrazení platů státních zaměstnanců
        Kromě úředníků navrhuje ministryně pro příští rok zmrazit hrubé platy i policistům nebo hasičům. Návrh se ale netýká učitelů.
        05:37
        Průměrný výdělek
          Ze srovnání výdělků vyplývá, že státní zaměstnanci mají vyšší průměrný plat, než je celostátní průměrná mzda. Podle posledních dat Českého statistického úřadu činila průměrná mzda v celé ekonomice 34 tisíc korun měsíčně.
          06:21
          Neutichající protesty v Bělorusku
            Desítky tisíc Bělorusů znovu vyšly do ulic Minsku na protest proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Demonstrovalo se i v dalších městech.
            06:49
            Rozpolcená společnost v USA
              Do amerických prezidentských voleb zbývají necelé dva měsíce a země je nebývale rozdělená. Tábory prezidentských kandidátů se střetávají v ulicích mnoha měst Spojených států. Sváry vyvolávají i policejní zásahy proti Afroameričanům.
              09:20
              Bude mimořádná schůze sněmovny?
                Kvůli rekordním nárůstům počtu nakažených koronavirem navrhují opoziční Piráti prosadit mimořádný bod na jednání sněmovny. Zařadit ho chtějí na řádné schůzi, která začíná 15. září.
                10:40
                Kompenzace pro hoteliéry
                  Od příštího týdne budou moci majitelé ubytovacích zařízení žádat o peníze z programu Covid ubytování. Podle ministryně Dostálové si rozdělí téměř 3 a půl miliardy korun.
                  13:38
                  Útok v Tunisku
                    Islamisté pobodali dva policisty v tuniském letovisku Súsá. Jeden z nich zraněním podlehl. Tři teroristy následně policie dopadla a v přestřelce zabila. Incident se stal blízko pláže, na které v roce 2015 tuniský mladík postřílel 38 lidí.
                    14:02
                    Hackeři pod vlajkou KLDR
                      Severní Korea má 6 tisíc hackerů, většina pracuje ze zahraničí. Vyplývá to z čerstvé zprávy americké armády, která mapuje severokorejské vojenské taktiky. Hackery Pchjongjang využívá k získávání peněz a vytváření chaosu v sítích nepřítele.
                      16:25
                      Preference před podzimními volbami
                        Příští týden Česká televize odstartuje sérii předvolebních debat se zástupci stran a hnutí z jednotlivých regionů. Pozvání dostane vždy devět uskupení – a to na základě odhadu jejich volebního potenciálu.
                        18:15
                        Koncert Police Symphony Orchestra
                          Šest desítek amatérských hudebníků z Police Symphony Orchestra koncertuje na náměstí v Polici nad Metují. Orchestr má za sebou sérii koncertů na podporu onkologických pacientů.
                          18:47
                          Oprava unikátní podobizny císaře
                            Nezvykle velkou grafiku s portrétem císaře Karla VI., který byl otcem Marie Terezie, právě restaurují v Národním archivu. Jako jediná se dochovala na území bývalé habsburské monarchie.
                            21:41
                            Spor o cestu na Tchaj-wan
                              Prezident Miloš Zeman nebude zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila na setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Zeman to oznámil v televizi Prima, když kritizoval cestu druhého nejvyššího ústavního činitele na Tchaj-Wan.
                              24:12
                              Rozsudek ve sporu českých miliardářů
                                První soudní verdikt ve sporu českých miliardářů. Tribunál v New Yorku zamítl žalobu společnosti Kingstown a Marka Čmejly na společnost CPI Property Group druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka.
                                24:42
                                Pocta českému géniovi
                                  Jára Cimrman má ve Svatém Kříži na Havlíčkobrodsku sousoší. Dnes ho tam odhalili taky herci Žižkovského divadla Járy Cimrmana – včetně Zdeňka Svěráka.
                                  26:18
                                  Vážná nehoda horských záchranářů
                                    Vážná nehoda ve slovenském pohoří Malá Fatra – včera odpoledne se tam převrátilo auto s horskými záchranáři, kteří směřovali k zásahu. Vozidlo se nekontrolovaně sunulo po svahu desítky metrů.
                                    26:40
                                    Finty falešných advokátů
                                      Česká advokátní komora varuje před telefonáty falešných advokátů, kteří cílí na živnostníky a lékaře. Vymáhají od nich desetitisícové částky za nikdy neobjednané a neuskutečněné služby. Někdy využívají i jména zemřelých právníků.
                                      29:12
                                      Posily pro trasování kontaktů
                                        Možné změny v pravidlech pro trasování. Odborníci řeší, jak je upravit, aby stihli dohledat podstatné kontakty nakažených lidí. V pátek ředitelka pražské hygienické stanice řekla, že nedotrasují 30 procent případů.
                                        30:56
                                        Šíření infekce v ohniscích
                                          V Praze, která je jediným regionem v takzvané oranžové zóně, přibylo za posledních 24 hodin X nových nakažených. Největší počet lidí s pozitivními testy, přepočtený na sto tisíc obyvatel, zůstává na Hodonínsku.
                                          33:37
                                          Covid-19 v ČR
                                            Roste počet případů, ale také počet provedených testů. Zásadní je tak jejich poměr. Ten se v posledních týdnech pohybuje mezi dvěmi a půl a sedmi procenty. Jednotlivé denní výkyvy nejsou podstatné.
                                            35:07
                                            Pravidla pro případ nákazy ve školách
                                              Otázku zdraví řeší aktuálně i třeba ředitelé škol a to nejen u pedagogů, ale také u studentů. Podle hlavní hygieničky muselo první týden výuky v novém školním roce už zhruba 40 škol upravit svůj provoz.
                                              38:10
                                              Tlak Berlína na Moskvu kvůli Navalnému
                                                Berlín stupňuje tlak na Moskvu kvůli otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Pokud Rusko nevysvětlí, jak mohl Navalný příjít do kontaktu se sovětským jedem Novičok, zváží Německo se svými partnery reakci.
                                                38:32
                                                Výročí pogromu v Istanbulu
                                                  Dnes uplynulo pětašedesát let od pogromu v Istanbulu. Terčem násilností zorganizovaných tajnou službou a tehdejším vedením Turecka byly menšiny ve městě – především ta řecká.
                                                  40:51
                                                  Útočník pobodal v Birminghamu několik lidí
                                                    Policie v Birminghamu vyšetřuje pobodání několika lidí nožem. Neznámý útočník v noci jednoho člověka zabil a dalším sedm zranil. Úřady vyloučily spojitost s terorismem, i tak ale nabádají obyvatele k opatrnosti.
                                                    41:14
                                                    Škody kvůli pozastavení těžby v lomu Vršany
                                                      Těžba po včerejší akci aktivistů v lomu Vršany na Mostecku pořád stojí. Podle vlastníka – skupiny Sev.en Energy - se ji podaří obnovit nejdřív zítra.
                                                      41:54
                                                      Akreditace nemocnic pro atestace lékařů
                                                        Získat atestaci je pro mladé lékaře stále komplikované. Řadě nemocnic, ve kterých pracují a získávají zkušenosti, chybí potřebná akreditace. Ministerstvo zdravotnictví teď proto slibuje vyhlášku, která má podmínky pro zdravotnická zařízení zjednodušit.
                                                        43:55
                                                        Rekonstrukce nádraží v Pardubicích
                                                          Živý vstup redaktorky Veroniky Skřivanové.
                                                          45:23
                                                          Zaplavené domy na Olomoucku
                                                            Silné bouřky a vydatný déšť na Olomoucku - hasiči museli řešit desítky událostí. Kvůli silnému větru popadaly stromy, v některých případech i na auta.
                                                            45:43
                                                            Zatýkání v Hongkongu
                                                              Na 300 lidí zadržela policie v Hongkongu během demonstrací proti novému kontroverznímu bezpečnostnímu zákonu a odkladu parlamentních voleb. Konat se měly dnes. A prodemokratická opozice doufala ve svůj historický úspěch.
                                                              46:02
                                                              Den otevřených dveří v sídle Hany a Edvarda Benešových
                                                                Úřad vlády letos poprvé otevřel veřejnosti vilu Hany a Edvarda Benešových. Na jaře o tuhle příležitost turisté přišli kvůli opatřením proti koronaviru. Sídlo můžou v Sezimově Ústí navštívit zdarma.
                                                                46:54
                                                                Zkoumání ničitele českých lesů
                                                                  Až 30 milionů metrů krychlových smrkového lesa loni napadl kůrovec. Tento brouk, kterého u nás žije přes 100 druhů, má ale ještě radši stromy listnaté – nejvíc teď kůrovci škodí jilmům.
                                                                  48:34
                                                                  Dražba filmových klapek
                                                                    Vydražit filmové klapky, za získané peníze zaplatit natáčení studentských snímků. Tato tradice trvá na dětském filmovém festivalu ve Zlíně už 23 let.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž53 minut
                                                                    Další díl
                                                                    7. září 2020

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    24. dubna

                                                                    Headlines — Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajštví — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                    24. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    24. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    24. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    23. dubna

                                                                    Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                    23. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    23. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    23. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    22. dubna

                                                                    Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                    22. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    22. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    22. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    21. dubna

                                                                    Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                    21. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    21. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    21. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    20. dubna

                                                                    Hospodaření obcí a krajů — Jednání o rozpočtovém určení daní — Rozpočty samospráv v rekordním přebytku — Zákon o zhraniční pomoci v americkém Kongresu — Ceny bytů i nájmů opět rostou — Trh s nemovitostmi — Počasí komplikuje dopravu — Silničáři drží zimní pohotovost — Istanbulská úmluva — Úklid odpadků — Česká kultura v Belgii — Převody nepotřebného majetku — České dráhy vyřazují staré vlaky — Výcvik nových strojvedoucích — Paliativní péče o nemocné — Personál pro obsluhu nových stíhacích letounů — Modernizace letectva — Opravy starých objektů armády — Administrativa ve školách — Napětí na Blízkém východě — Setkání Erdogana s vedením hnutí Hamás — Výstup skautů na Lysou horu — Nízké odměny za právní pomoc zranitelným — Půl století od rozehnání koncertu Plastic People — Británie odmítla jednání s EU — Česká pomoc Ukrajině — Mefisto v Národním divadle

                                                                    20. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    20. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    20. 4. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám