51 minut

6. září 2020

Část: Průměrný výdělek

Obsah dílu

Zmrazení platů státních zaměstnanců — Platy ve veřejném sektoru od ledna — Zmrazení platů státních zaměstnanců — Průměrný výdělek — Neutichající protesty v Bělorusku — Rozpolcená společnost v USA — Bude mimořádná schůze sněmovny? — Kompenzace pro hoteliéry — Útok v Tunisku — Hackeři pod vlajkou KLDR — Preference před podzimními volbami — Koncert Police Symphony Orchestra — Oprava unikátní podobizny císaře — Spor o cestu na Tchaj-wan — Rozsudek ve sporu českých miliardářů — Pocta českému géniovi — Vážná nehoda horských záchranářů — Finty falešných advokátů — Posily pro trasování kontaktů — Šíření infekce v ohniscích — Covid-19 v ČR — Pravidla pro případ nákazy ve školách — Tlak Berlína na Moskvu kvůli Navalnému — Výročí pogromu v Istanbulu — Útočník pobodal v Birminghamu několik lidí — Škody kvůli pozastavení těžby v lomu Vršany — Akreditace nemocnic pro atestace lékařů — Rekonstrukce nádraží v Pardubicích — Zaplavené domy na Olomoucku — Zatýkání v Hongkongu — Den otevřených dveří v sídle Hany a Edvarda Benešových — Zkoumání ničitele českých lesů — Dražba filmových klapek

Části dílu

00:38
Zmrazení platů státních zaměstnanců
    Nižší daně a zároveň s tím i zmrazení hrubých platů státních zaměstnanců plánuje pro příští rok ministryně financí Alena Schillerová.
    01:49
    Platy ve veřejném sektoru od ledna
      Ministryně financí s 15procentní daní počítá. Zároveň předpokládá, že kvůli snížení odvodů se příští rok až na výjimky nebudou zvyšovat platy ve veřejném sektoru.
      02:25
      Zmrazení platů státních zaměstnanců
        Kromě úředníků navrhuje ministryně pro příští rok zmrazit hrubé platy i policistům nebo hasičům. Návrh se ale netýká učitelů.
        05:37
        Průměrný výdělek
          Ze srovnání výdělků vyplývá, že státní zaměstnanci mají vyšší průměrný plat, než je celostátní průměrná mzda. Podle posledních dat Českého statistického úřadu činila průměrná mzda v celé ekonomice 34 tisíc korun měsíčně.
          06:21
          Neutichající protesty v Bělorusku
            Desítky tisíc Bělorusů znovu vyšly do ulic Minsku na protest proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Demonstrovalo se i v dalších městech.
            06:49
            Rozpolcená společnost v USA
              Do amerických prezidentských voleb zbývají necelé dva měsíce a země je nebývale rozdělená. Tábory prezidentských kandidátů se střetávají v ulicích mnoha měst Spojených států. Sváry vyvolávají i policejní zásahy proti Afroameričanům.
              09:20
              Bude mimořádná schůze sněmovny?
                Kvůli rekordním nárůstům počtu nakažených koronavirem navrhují opoziční Piráti prosadit mimořádný bod na jednání sněmovny. Zařadit ho chtějí na řádné schůzi, která začíná 15. září.
                10:40
                Kompenzace pro hoteliéry
                  Od příštího týdne budou moci majitelé ubytovacích zařízení žádat o peníze z programu Covid ubytování. Podle ministryně Dostálové si rozdělí téměř 3 a půl miliardy korun.
                  13:38
                  Útok v Tunisku
                    Islamisté pobodali dva policisty v tuniském letovisku Súsá. Jeden z nich zraněním podlehl. Tři teroristy následně policie dopadla a v přestřelce zabila. Incident se stal blízko pláže, na které v roce 2015 tuniský mladík postřílel 38 lidí.
                    14:02
                    Hackeři pod vlajkou KLDR
                      Severní Korea má 6 tisíc hackerů, většina pracuje ze zahraničí. Vyplývá to z čerstvé zprávy americké armády, která mapuje severokorejské vojenské taktiky. Hackery Pchjongjang využívá k získávání peněz a vytváření chaosu v sítích nepřítele.
                      16:25
                      Preference před podzimními volbami
                        Příští týden Česká televize odstartuje sérii předvolebních debat se zástupci stran a hnutí z jednotlivých regionů. Pozvání dostane vždy devět uskupení – a to na základě odhadu jejich volebního potenciálu.
                        18:15
                        Koncert Police Symphony Orchestra
                          Šest desítek amatérských hudebníků z Police Symphony Orchestra koncertuje na náměstí v Polici nad Metují. Orchestr má za sebou sérii koncertů na podporu onkologických pacientů.
                          18:47
                          Oprava unikátní podobizny císaře
                            Nezvykle velkou grafiku s portrétem císaře Karla VI., který byl otcem Marie Terezie, právě restaurují v Národním archivu. Jako jediná se dochovala na území bývalé habsburské monarchie.
                            21:41
                            Spor o cestu na Tchaj-wan
                              Prezident Miloš Zeman nebude zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila na setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Zeman to oznámil v televizi Prima, když kritizoval cestu druhého nejvyššího ústavního činitele na Tchaj-Wan.
                              24:12
                              Rozsudek ve sporu českých miliardářů
                                První soudní verdikt ve sporu českých miliardářů. Tribunál v New Yorku zamítl žalobu společnosti Kingstown a Marka Čmejly na společnost CPI Property Group druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka.
                                24:42
                                Pocta českému géniovi
                                  Jára Cimrman má ve Svatém Kříži na Havlíčkobrodsku sousoší. Dnes ho tam odhalili taky herci Žižkovského divadla Járy Cimrmana – včetně Zdeňka Svěráka.
                                  26:18
                                  Vážná nehoda horských záchranářů
                                    Vážná nehoda ve slovenském pohoří Malá Fatra – včera odpoledne se tam převrátilo auto s horskými záchranáři, kteří směřovali k zásahu. Vozidlo se nekontrolovaně sunulo po svahu desítky metrů.
                                    26:40
                                    Finty falešných advokátů
                                      Česká advokátní komora varuje před telefonáty falešných advokátů, kteří cílí na živnostníky a lékaře. Vymáhají od nich desetitisícové částky za nikdy neobjednané a neuskutečněné služby. Někdy využívají i jména zemřelých právníků.
                                      29:12
                                      Posily pro trasování kontaktů
                                        Možné změny v pravidlech pro trasování. Odborníci řeší, jak je upravit, aby stihli dohledat podstatné kontakty nakažených lidí. V pátek ředitelka pražské hygienické stanice řekla, že nedotrasují 30 procent případů.
                                        30:56
                                        Šíření infekce v ohniscích
                                          V Praze, která je jediným regionem v takzvané oranžové zóně, přibylo za posledních 24 hodin X nových nakažených. Největší počet lidí s pozitivními testy, přepočtený na sto tisíc obyvatel, zůstává na Hodonínsku.
                                          33:37
                                          Covid-19 v ČR
                                            Roste počet případů, ale také počet provedených testů. Zásadní je tak jejich poměr. Ten se v posledních týdnech pohybuje mezi dvěmi a půl a sedmi procenty. Jednotlivé denní výkyvy nejsou podstatné.
                                            35:07
                                            Pravidla pro případ nákazy ve školách
                                              Otázku zdraví řeší aktuálně i třeba ředitelé škol a to nejen u pedagogů, ale také u studentů. Podle hlavní hygieničky muselo první týden výuky v novém školním roce už zhruba 40 škol upravit svůj provoz.
                                              38:10
                                              Tlak Berlína na Moskvu kvůli Navalnému
                                                Berlín stupňuje tlak na Moskvu kvůli otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Pokud Rusko nevysvětlí, jak mohl Navalný příjít do kontaktu se sovětským jedem Novičok, zváží Německo se svými partnery reakci.
                                                38:32
                                                Výročí pogromu v Istanbulu
                                                  Dnes uplynulo pětašedesát let od pogromu v Istanbulu. Terčem násilností zorganizovaných tajnou službou a tehdejším vedením Turecka byly menšiny ve městě – především ta řecká.
                                                  40:51
                                                  Útočník pobodal v Birminghamu několik lidí
                                                    Policie v Birminghamu vyšetřuje pobodání několika lidí nožem. Neznámý útočník v noci jednoho člověka zabil a dalším sedm zranil. Úřady vyloučily spojitost s terorismem, i tak ale nabádají obyvatele k opatrnosti.
                                                    41:14
                                                    Škody kvůli pozastavení těžby v lomu Vršany
                                                      Těžba po včerejší akci aktivistů v lomu Vršany na Mostecku pořád stojí. Podle vlastníka – skupiny Sev.en Energy - se ji podaří obnovit nejdřív zítra.
                                                      41:54
                                                      Akreditace nemocnic pro atestace lékařů
                                                        Získat atestaci je pro mladé lékaře stále komplikované. Řadě nemocnic, ve kterých pracují a získávají zkušenosti, chybí potřebná akreditace. Ministerstvo zdravotnictví teď proto slibuje vyhlášku, která má podmínky pro zdravotnická zařízení zjednodušit.
                                                        43:55
                                                        Rekonstrukce nádraží v Pardubicích
                                                          Živý vstup redaktorky Veroniky Skřivanové.
                                                          45:23
                                                          Zaplavené domy na Olomoucku
                                                            Silné bouřky a vydatný déšť na Olomoucku - hasiči museli řešit desítky událostí. Kvůli silnému větru popadaly stromy, v některých případech i na auta.
                                                            45:43
                                                            Zatýkání v Hongkongu
                                                              Na 300 lidí zadržela policie v Hongkongu během demonstrací proti novému kontroverznímu bezpečnostnímu zákonu a odkladu parlamentních voleb. Konat se měly dnes. A prodemokratická opozice doufala ve svůj historický úspěch.
                                                              46:02
                                                              Den otevřených dveří v sídle Hany a Edvarda Benešových
                                                                Úřad vlády letos poprvé otevřel veřejnosti vilu Hany a Edvarda Benešových. Na jaře o tuhle příležitost turisté přišli kvůli opatřením proti koronaviru. Sídlo můžou v Sezimově Ústí navštívit zdarma.
                                                                46:54
                                                                Zkoumání ničitele českých lesů
                                                                  Až 30 milionů metrů krychlových smrkového lesa loni napadl kůrovec. Tento brouk, kterého u nás žije přes 100 druhů, má ale ještě radši stromy listnaté – nejvíc teď kůrovci škodí jilmům.
                                                                  48:34
                                                                  Dražba filmových klapek
                                                                    Vydražit filmové klapky, za získané peníze zaplatit natáčení studentských snímků. Tato tradice trvá na dětském filmovém festivalu ve Zlíně už 23 let.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž53 minut
                                                                    Další díl
                                                                    7. září 2020

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    28. března

                                                                    Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                                    28. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    28. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    28. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. března

                                                                    Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propuštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                                    27. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    27. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž53 minut

                                                                    26. března

                                                                    Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                                    26. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž53 minut

                                                                    26. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    26. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. března

                                                                    Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                                    25. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    25. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž51 minut

                                                                    24. března

                                                                    Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                                    24. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž51 minut

                                                                    24. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    24. 3. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám