44 minut

12. ledna 2019

Část: Úsměvná schůze zastupitelstva

Obsah dílu

Chybějící zdravotnický personál — Motivace pro nové zdravotní sestry — Pokles zdravotnického personálu — Nedostatek posudkových lékařů — Oběti po výbuchu plynu v centru Paříže — Protivládní protesty žlutých vest podeváté — Sněhová kalamita nekončí — Republikový výbor České pirátské strany — Česko-čínské obchodní vztahy — Huawei propustil v Polsku zatčeného zaměstnance — USA nejdéle bez rozpočtu v historii — Jiří Brady: 1928–2019 — Kontroverzní výrok poslance Jakuba Jandy — Úsměvná schůze zastupitelstva — Neznámé vystoupení Karla Kryla — Rakouské přípravy na další přívaly sněhu — Neukáznění řidiči na horských cestách — Proměna českých lesů v reakci na kůrovce — Stromy v českých lesích — Škody kvůli kůrovcové kalamitě — Hnutí ANO před volebním sněmem — Saúdka v Kanadě — Restaurace pro diabetiky — Vyklízení autonomního centra Klinika — Bohdan Pomahač vybere Nobelisty — Po stopách Václava Chochola

Části dílu

00:38
Chybějící zdravotnický personál
    Největší problém českého zdravotnictví: nedostatek sester, shodli se dnes prezident s ministrem zdravotnictví. O možných řešeních personální krize v nemocnicích spolu jednali v Lánech – na setkání expertního týmu hlavy státu.
    01:16
    Motivace pro nové zdravotní sestry
      Vláda slibuje, že povolání sester zatraktivní. Premiér chce, aby jim stát začal přispívat na bydlení. A to 6 tisíc měsíčně. Se zavedením příspěvku počítá už v rozpočtu na příští rok.
      03:57
      Pokles zdravotnického personálu
        Loňská čísla ještě známá nejsou – trend je ale patrný i z předchozích dat. Před rokem v oboru působilo 82 345 všeobecných sester a porodních asistentek.
        04:49
        Nedostatek posudkových lékařů
          Lékaři tak nechybí plošně, ale spíš ve vybraných oblastech nebo oborech. Třeba v posudkové službě. Instituci, která má na starost vyšetření zdravotního stavu lidí kvůli invalidním důchodům nebo příspěvkům na péči.
          07:26
          Oběti po výbuchu plynu v centru Paříže
            Nejmíň tři lidé zemřeli po mohutném výbuchu plynu v centru Paříže – tohle je záběr oné budovy. O život přišli dva hasiči a španělský turista. Zraněných je skoro 50, z toho deset velmi těžce.
            09:30
            Protivládní protesty žlutých vest podeváté
              Nedaleko scén výbuchu ve francouzské metropoli pokračovaly dnes už devátou sobotu protivládní protesty hnutí žlutých vest. Tisíce demonstrujících znovu došly k Vítěznému oblouku, kde se někteří střetli s policií.
              09:54
              Sněhová kalamita nekončí
                Živý vstup redaktorky Jany Šrámkové.
                11:28
                Republikový výbor České pirátské strany
                  Dvoudenní zasedání republikového výboru České pirátské strany se o tomto víkendu koná v Ústí nad Labem. V jeho pravomocí je ukládat úkoly předsednictvu strany nebo projednávat volební strategie. Na sever Čech se zasedání výboru vrátilo po osmi letech.
                  12:01
                  Česko-čínské obchodní vztahy
                    Dovoz zboží z Číny dál roste. Za celý předloňský rok byl jeho objem 473 miliard korun. Vloni jen do konce listopadu dosáhl už pěti set sedmnácti miliard. Dál se tak prohlubuje obchodní deficit Česka.
                    14:41
                    Huawei propustil v Polsku zatčeného zaměstnance
                      Firma Huawei propustila zaměstnance, kterého polské úřady obvinily ze špionáže. Wang Wej-ťing i bývalý pracovník polské kontrarozvědky už si vyslechli obvinění.
                      15:09
                      USA nejdéle bez rozpočtu v historii
                        Zhruba osm set tisíc federálních zaměstnanců a jejich rodin už naplno pocítilo dopady shutdownu. V pátek poprvé nedostali výplatu, zato složenky chodí dál.
                        17:37
                        Jiří Brady: 1928–2019
                          V noci na dnešek zemřel Jiří Brady. 90letý pamětník holocaustu a podnikatel českého původu podlehl v kanadském Torontu srdečnímu selhání. V době 2. světové války prošel několika koncentračními tábory.
                          21:43
                          Kontroverzní výrok poslance Jakuba Jandy
                            Poslanec Jakub Janda se nehodlá omluvit Českému svazu bojovníků za svobodu. Ten podal trestní oznámení kvůli Jandovým slovům o "pofidérním spolku adorujícím bývalé estébáky".
                            24:25
                            Úsměvná schůze zastupitelstva
                              První schůze zastupitelstva slovenské obce Fekišovce je hitem na internetu – na YouTube ji zhlédly desetitisíce lidí. Podle komentářů připomíná třídu s panovačnou učitelkou – tou je starostka Miloslava Fedorová.
                              25:11
                              Neznámé vystoupení Karla Kryla
                                V Norsku objevili neznámé, 50 let staré vystoupení Karla Kryla. Jde konkrétně o necelou půlhodinu záběrů z recitálu československého písničkáře a básníka. Záznam vznikl pravděpodobně v červnu 1969.
                                25:40
                                Rakouské přípravy na další přívaly sněhu
                                  Rakousko a jižní Německo se připravují na další nápor silného sněžení. To má postihnout i alpská střediska, do kterých právě o víkendu míří desetitisíce nových hostů.
                                  27:46
                                  Neukáznění řidiči na horských cestách
                                    Dopravu na českých horách komplikují kromě počasí i neukáznění a mnohdy agresivní řidiči. Přibývá těch, kteří nerespektují značky a jezdí a parkují tam, kde se to nesmí.
                                    29:51
                                    Proměna českých lesů v reakci na kůrovce
                                      Míň smrků, víc listnatých stromů. Ministerstvo zemědělství upravilo pravidla a české lesy se promění. Resort tak reaguje i na současnou kůrovcovou kalamitu.
                                      32:39
                                      Stromy v českých lesích
                                        Dřevo smrků, které, jak zaznělo, rostou v tuzemsku nejčastěji, je žádané. Nevýhodou je, že strom má mělké kořeny, snáz usychá a nedokáže se bránit kůrovci. Jeho zastoupení ale klesá.
                                        33:21
                                        Škody kvůli kůrovcové kalamitě
                                          Loni se v Česku podle odhadů vytěžilo 12 až 14 milionů metrů krychlových kůrovcového dřeva. O rok dřív to přitom nebyla ani polovina – necelých šest milionů kubíků.
                                          35:43
                                          Hnutí ANO před volebním sněmem
                                            Hnutí ANO se připravuje na únorový sněm, který zvolí nové vedení. Moravskoslezská organizace dnes nominovala na post předsedy stávajícího šéfa vládního hnutí – Andreje Babiše.
                                            36:09
                                            Saúdka v Kanadě
                                              Mladá Saúdská Arabka, která před týdnem uprchla před svou rodinou do zahraničí, už je v Torontu. Kanada poskytla Rahaf Kunúnové azyl. Osmnáctiletá dívka se obává, že by ji doma zabili, protože se zřekla islámu.
                                              36:39
                                              Restaurace pro diabetiky
                                                Cukrovku má v Česku už víc než milion lidí a počty dál rostou. V roce 2030 má těchto pacientů být o dalších dvě stě tisíc víc. Příčinou je stárnutí populace i životní styl.
                                                38:46
                                                Vyklízení autonomního centra Klinika
                                                  Na střeše bývalé plicní kliniky v Praze na Žižkově stále zůstává pět lidí. Protestují proti vyklizení budovy, ve které aktivisti do tohoto čtvrtka neoprávněně provozovali sociální centrum.
                                                  39:58
                                                  Bohdan Pomahač vybere Nobelisty
                                                    Bohdan Pomahač – světoznámý plastický chirurg českého původu – bude vybírat kandidáty na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Je to čest, glosoval sám na twitterovém účtu.
                                                    40:26
                                                    Po stopách Václava Chochola
                                                      Přesně rok poté, co se Jan Palach zapálil – 16. ledna 1970 – fotografoval u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech Václav Chochola studentovu matku. A to pro francouzského novináře Alaina Valtata.
                                                      Přehrát celé video
                                                      Stopáž44 minut
                                                      Další díl
                                                      13. ledna 2019

                                                      Přehled dílů

                                                      Stopáž55 minut

                                                      27. března

                                                      Headlines — Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propuštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                      27. 3. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      27. března

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      27. 3. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž53 minut

                                                      26. března

                                                      Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                      26. 3. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž53 minut

                                                      26. března

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      26. 3. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž54 minut

                                                      25. března

                                                      Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                      25. 3. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž54 minut

                                                      25. března

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      25. 3. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž51 minut

                                                      24. března

                                                      Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                      24. 3. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž51 minut

                                                      24. března

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      24. 3. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž50 minut

                                                      23. března

                                                      Krveprolití v Moskvě — Vyšetřování útoku v Moskvě — Místo teroristického útoku — Reakce na útok v Rusku — Vyprošťovací práce na místě útoku — Terorismus v historii Ruska — Přednostní právo ve sněmovně — Část firem snížila počet lidi pracujících na dohodu — Vítr na Moravě — Protest za odstoupení vlády — Prezidentské volby na Slovensku — Volební den na Slovensku — Dění ve volebních místnostech — Sčítání hlasů a výsledky voleb — Sídlo slovenského prezidenta — Dobrovolníci uklízejí Česko — Uzavírka D1 na Vysočině — Čištění letadel v Kunovicích — Vážná nemoc princezny Catherine — Pokuty za průjezd na oranžovou — Porušení přednosti v jízdě — Lidé v Líšťanech odmítli větrníky — Sbírka na zbraně pro Ukrajinu — Nová expozice v pražské zoo — Soběstačnost ve výrobě léků — Rumcajsova lavička v Jičíně — Národní sbírka zlozvyků

                                                      23. 3. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž50 minut

                                                      23. března

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      23. 3. 2024 na ČT24

                                                      Události na sociálních sítích

                                                      Napište nám