27 minut

30. listopadu 2008

Část: Slovensko

Obsah dílu

Azory — Madeira — Thajsko — Slovensko

Části dílu

01:08
Azory: Sao Miguel
    Jako první navštívíme Azorské ostrovy, které leží asi dvě hodiny letu z portugalského Lisabonu – pro představu, to je asi 1300 kilometrů. Ostrovů je celkem devět a všechny vznikly vulkanickou činností. Objektiv míří na největší z nich – Sao Migel. Pro tento ostrov jsou charakteristická kráterová jezera, vodopády, anebo také takzvané „kaldeiras“ – bublající bahenní jezírka s vyvěrajícími gejzíry a prameny sirné vody. A představte si, že podzemní sopečnou činnost dokáží místní využít i třeba k přípravě místní gastronomické lahůdky – kozida. Zážitek je to vskutku nevšední.
    07:15
    Madeira: Západní Sahara
      Na ostrovech a také pod správou Portugalska zůstáváme i nadále. Míříme totiž na Madeiru. Někdy se jí také říká tropický klenot v Atlantickém oceánu, který je na hony vzdálen moderní civilizaci. Ostrov je kopcovitý a kdysi tu pro rychlejší přepravu z obydlených vrcholků do hlavního města Funchalu používali proutěné saně – a to přestože něco jako sníh na ostrově skutečně k vidění není. Svézt se na saních můžete i dnes – ovšem řídit nemůžete sami.
      15:14
      Thajsko: oslava Nového roku
        Představte si, že jste v Thajsku na dovolené, procházíte se po ulicích Bangkoku a najednou na vás někdo chrstne kýbl vody – tak v Thajsku tohle znamená, že se blíží nový rok a za chvíli se rozjedou bujaré oslavy. Lidé vyráží do ulic, v rukou mají pistole na vodu, kyblíky, nebo jakékoli jiné nádoby plné vody a každý každého polévá. Ptáte se proč? Nebylo by to Thajsko, kdyby za vším nestála nějaká legenda. V Objektivu se dozvíte, kdy že se to přesně v Thajsku nový rok slaví a jak je to s tou všudypřítomnou vodou!
        20:35
        Slovensko
          Věděli jste, že svatý Martin je patronem vojáků i žebráků? Někdy bývá zobrazován v biskupském rouchu, ale někdy také s husou v ruce. Podle jedné z legend totiž, když měl být svatý Martin jmenován biskupem, tak se ukryl v chlévě, ale milé husy ho prozradily. Jiná legenda zase říká, že husy rušily svatého Martina při kázáních, a proto teď pykají na svatomartinském pekáči. Možná jste si letos na svatého Martina taky na huse pochutnali. Asi nejvíc hus se každoročně upeče v jedné malé vesnici nedaleko Bratislavy a proč právě tam? To pro Objektiv zjišťovala zpravodajka ČT Olga Baková.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          7. prosince 2008

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám