Pod pokličkou → 18. 8. 2010

Vysílání

  • Stopáž: 23 minut
  • Rok výroby: 2010

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 65827

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

18. 8.
2010

Luštěnina jedlá i s obalem

Divoký prapředek fazolí byl objeven ve zbytcích peruánského osídlení z doby 8 000 let před n. l. Mezi prvními Evropany, kteří tuto potravinu při svých cestách okusili, byl i Kryštof Kolumbus, který si do svého deníku poznamenal, že fazole spolu s kukuřicí a čili paprikami tvořily základ stravy domorodých Američanů.
V dnešní české kuchyni se z fazolí připravují nejrůznější luštěninové pokrmy, ale odborníci na výživu doporučují i konzumaci fazolových lusků, které mají ještě větší obsah výživových látek prospěšných našemu zdraví.

Víte, že...

a) Španělé a Portugalci používali odvar z lusků jako nápoj proti melancholii, prostředek zvyšující vylučování moči a uklidňující trávicí trubici. Dnes se odvar ze sušených oplodí fazole používá rovněž jako pomocný prostředek při léčbě lehčích forem cukrovky a...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie

Recept

Zapečené maso s fazolkami

400g libové krkovice
500g fazolových lusků nebo velká plechovka sterilovaných fazolků
cibule
čubrica
červená paprika
olej
sůl
pepř
solamyl

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Pro jídlo chutné dobré stolování nutné

25. 8. 2010 17:30 ČT1

Usedat k jedinému společnému stolu nebylo v historii pravidlem. Například ve Starém Egyptě měl před sebou každý stolovník vlastní kulatý stoleček. Příbory Egypťané nepoužívali. Jedli jednoduše rukama. Stejně jako staří Římané.…