Celkem hlasů: 69161
17. 2.
2021
V kuchyni se potravinové náhražky používaly nejčastěji v období válek a neúrody. Hospodyňky musely jídlo zužitkovat beze zbytku a často najít alternativy, které by alespoň z části připomínaly bohatou a rozmanitou stravu. Dnes nahrazujeme hlavně potraviny kalorické těmi méně vydatnými, nebo používáme polotovary, které nahrazují náš kuchařský um či šetří čas. Jaké náhražky svědčí našemu zažívání i chuťovým buňkám a jaké náhražky je lépe vynechat, to se dozvíte samozřejmě Pod pokličkou.
a) Některé náhražky, které v kuchyni používaly naše babičky, by si zasloužily návrát na výsluní našeho zájmu. Třeba melta, cikorka nebo špaldová káva. Jsou to lahodné nápoje a neobsahují kofein. Navíc v nich je - na rozdíl od kávy - vysoký obsah zdraví...
Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková
Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor
Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon
Výherci:
Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny
30. 9. 2009 17:30 ČT1
Tentokrát se v pořadu Pod pokličkou dozvíte, které ovoce vyvolává nejčastěji alergickou reakci, co vlastně alergickou reakci způsobuje a jak si ovoce upravit, aby jeho konzumace byla radost a ne starost.