Pod pokličkou → 20. 1. 2018

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2009

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68994

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

20. 1.
2018

Farfale či nudle nemusí být nudné

Podle některých pramenů vynalezli těstoviny Čínané a Marco Polo je představil Itálii teprve v roce 1292. Ovšem už z dob antického Říma, konkrétně z období vlády císaře Tiberia, tedy z 1. stol. n. l., pocházejí první zmínky o tom, že se připravovalo sekané maso nebo ryby obložené těstovinami, pokrm, který připomínal dnešní lasagně. Těstoviny mají tu výhodu, že jsou trvanlivé. To vyhovovalo tzv. námořním republikám, které potřebovaly pro námořníky jídlo na dlouhé cesty. Těstoviny ale tehdy nebyly běžnou součástí jídelníčku, mimo jiné i proto, že na jejich výrobu bylo třeba zvláštního druhu pšenice. Ta se dovážela právě ze Sicílie a tak byly těstoviny dostupné pouze bohatším vrstvám. Ovšem časy se mění a současný trh dnes nabízí více než 300 druhů těstovin.

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Gnocchi se špenátem

500 g gnocchi
200 g anglické slaniny
200 g šunky
½ balíčku listového špenátu
4 velká rajčata
svazek bazalky
olivový olej
200 g mozarelly
6 stroužků česneku
pepř, sůl

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Zdravé tuky ve skořápce

1. 11. 2006 18:30 ČT1

To, že jádro vlašského ořechu připomíná lidský mozek, není zřejmě pouhá náhoda. Ořechy, a nejen ty vlašské, obsahují totiž látky, které podporují myšlení, uklidňují nervy a celkově posilují odolnost organismu. Ořechy jsou plné…