Pod pokličkou → 2. 11. 2014

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68963

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

2. 11.
2014

Celý rok jedu na produkty z medu

Nejstarší zmínka o "medobraní" pochází z období 7000 let před naším letopočtem - tedy krátce po skončení doby ledové. Jedná se o jeskynní malby znázorňující "lovce medu" na území dnešního Turecka. Lidé nejdříve náhodně objevená včelstva obírali o zásoby. Časem si začali stromy s hnízdy označovat a nakonec dospěli k tomu, že je nejlepší si založit úly vlastní. Nejstarší zmínka o úlech pro cílený chov včel pak pochází z období 2400 před naším letopočtem a vyplývá z ní, že nejstaršími včelaři byl Egypťané. Jaký med je dnes pro nás Evropany nejlepší a čím prospívá našemu organismu?

Víte, že...

a) Med je velice vhodný na léčbu popálenin. Nanese se na obvazový materiál a přiloží na ránu. Protože je nelepivý, umožňuje bezbolestné převazy. Pozor ale, nepoužívá se ve fázi první pomoci – zde je potřeba chladit, chladit, chladit! Med nastupuje až ve fázi hojení.

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Recept

Perníčky z žitné mouky

425 g celozrnné žitné mouky
2 vejce
125 g másla
360 g medu
3 ks mletého badyánu
1 špetka mletého nového koření
2 špetky mletého hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
8 g sody
50 g mletých ořechů

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Kde se bio vaří, tam se dobře daří

3. 10. 2007 18:15 ČT1

Ještě před sto lety bylo "bio" vlastně vše, co naši předkové chovali a pěstovali. Většinu potravin si totiž člověk obstarával sám, a proto i bezpečně věděl, co jí. Dnešní potravinářský průmysl se ale bez chemie prakticky…