Pod pokličkou → 20. 1. 2019

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2007

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 66366

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

20. 1.
2019

Mišpule či kdoule, za ušima boule

Mišpuli, kdouli a rakytník můžeme bez nadsázky zařadit mezi nejpozději sbírané ovoce. Dnes bohužel zbytečně opomíjené. Mišpule pochází z Orientu, původní pravlastí kdouloně je oblast Íránu, Zakavkazí, Střední Asie a jihu Arabského poloostrova. Ve starověku byly kdoule používány v lékařství i v kuchyni. Rakytník pak byl používán ve Starém Egyptě a Římě. Jeho název - Hippophae - pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž věděli, že zvířata pasoucí se v oblastech, kde rostla tato dřevina, tloustla a jejich srst dostávala lesklý nádech.

Víte, že...

a) Kdoule odpuzují hmyz! Proto tyto plody můžete dávat do spíže, sklepa nebo na verandu. Nepřiblíží se k nim ani moli, milovat je tedy budou i vaše šatní skříně. Navíc vám zútulní celou místnost svou jedinečnou svěží vůní.
b) Nejvíce vitaminů a biologicky...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Recept

Jogurtový krém s mišpulí a medem

50 g cukru
50 g medu
50 g másla
10 ks mišpulí
šťávu z jednoho citronu
300 g jogurtu
150 g smetany ke šlehání
lístky čerstvé máty

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Jak s praotcem Čechem, živ se strdím, mlékem

14. 1. 2009 17:30 ČT1

Zatímco některé potraviny si našly cestu do našich kuchyní teprve nedávno, jiné znali naši předci už před stovkami, ba i tisíci lety. Zpátky k české kuchyni se vracejí nejen makrobiotici a vyznavači bio, ale i obyčejní lidé.…