Pod pokličkou → 21. 11. 2007

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2007

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 69199

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

21. 11.
2007

Řepa bezva zelenina, jezte ji už od mimina

Červená řepa pochází ze středomoří a naši předci ji znali, pěstovali a jedli už ve starověku. Ovšem tehdy se k jídlu používaly především listy. Lidé je připravovali podobně jako zelí a ve starověkém Římě se řepné listy dokonce nakládaly. Kořen řepy sloužil výhradně k léčebným účelům, např. proti bolestem hlavy nebo zubů. Dnes se dozvíte, proč by řepa neměla chybět v našem jídelníčku, a jaké pochoutky z ní můžete v kuchyni připravit.

Víte, že...

a) Existují tři druhy řepy, ale jen jeden z nich má naše trávicí ústrojí rádo. A to řepu zahradní. Krmná řepa se využívá především jako krmivo pro drůbež no a z ř epy cukrovky se zase získává cukr. Aby ne, když pro to byla...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Řepa s žampiony (z dílu Řepa)

200 g oravské slaniny
500 g řepy
sůl, pepř
1 lžička koriandru
1/2 citronu
1/8 l červeného vína
300 g větších žampionů
2 malé cibulky
1 lžíce sekané petrželové natě

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Jedlé řasy - předzvěst krásy

28. 11. 2007 18:15 ČT1

Mořské řasy v sobě skrývají genetický kód nejstarších rostlin naší planety. Během stovek milionů let dokázaly přežít, přizpůsobit se všemu, ozelenit a oživit moře i pevniny. V Japonsku jsou řasy po staletí používány stejně běžně…