91 minut
Celnice

6/13 Světoví Češi a Slováci

Část: Emigranti

Obsah dílu

Jak se žije cizincům v Česku a na Slovensku a jak svůj nový domov vnímají?

Části dílu

08:41
Cudzinci
    Dokumentární film o Slovensku z pohledu tří cizinců. Fotograf Martin Levinne se vrátil po 17 letech života v Los Angeles zpět na Slovensko. Ben Pascoe přicestoval z Kanady a začal v Bratislavě nový život. Sahraa Karimi emigrovala z rodného Afgánistanu. Co človek získá a ztratí, když pozná „nový domov“ – o tom pojednává dokumentární film ve světe i doma oceňovaného slovenského režiséra Juraje Lehotského.
    42:11
    Emigranti
      Přijeli do České republiky již před mnoha lety, nejčastěji kvůli práci. Nakonec se zde však usadili, založili rodinu, někteří se dokonce naučili česky. Čtyři hlavní protagonisté filmu, cizinci přicházející do Čech z různých koutů světa, se za ta léta stali Čechy. Co z jejich kořenů a kultury v nich však nadále přetrvává a jaký je jejich pohled na českou společnost, kulturu a tradice? Příběh světových Čechů je postaven na čtyřech známých českých pořekadlech.
      68:26
      Talkshow
        Jaká je životní úroveň, možnosti a perspektivy cizinců, kteří přijali Česko a Slovensko jako svůj druhý domov. A proč je pro násjejich přítomnost zásadní a nezbytná? To bude ústředním tématem talkshow Adély Banášové a Michala Prokopa ve společnosti Karla Hvížďaly a Iva Možného v rámci unikátního československého cyklu Celnice, tentokrát na téma Světoví Češi a Slováci.
        Přehrát celé video
        Stopáž91 minut
        Další díl
        7/13 Mluví Bůh česky/slovensky?

        Napište nám