Toulavá kamera ochutnává Česko
Epizoda 5/8
Obsah dílu
Šumava — Severní Morava a Slezsko
Části dílu
00:49
Šumava
V pátém díle toulek za tradičními českými dobrotami vás zavedeme na Šumavu. Upečeme si tam chleba v nejspíš nejstarší funkční obecní peci u nás, která stojí už víc než jeden a půl století v Lenoře. Pak se zastavíme na biofarmě Slunečná. Seznámíme se s výrobou sýru z kozího a ovčího mléka a taky s příběhem majitele farmy, který před několika lety vyměnil práci fotografa za péči o kozy, ovce a krávy. Pod hradem Kašperk, v Rychtě na Račánku pak společně ochutnáme jednu ze šumavských specialit.
14:18
Severní Morava a Slezsko
Na severní Moravě nám upečou pravé válené štramberské uši. A přidají k nim pověst o zlém tatarském řádění, které tohle tradiční pečivo chráněné dokonce Evropskou unií připomíná. Pak se podíváme, jak se pěkně po staru v kádích šlape nošovické kysané zelí a pokusíme se odhalit tajemství nejslavnější české tmavé limonády - Kofoly. Prozradíme na ni například, že jejím základem je sirup, který před padesáti lety vznikl ve spolupráci odborníků na léčivé rostliny a jedné farmaceutické firmy. Nemineme ani havířskou tradici regionu, prohlédneme si největší hornické muzeum u nás v ostravském Landeku a v tamní harendě, čili hospůdce, si uvaříme jídlo, kterému se říkalo energie na cesty - slezský bigos.

Epizoda 6/8