Maso

Vepřová kapsa plněná zelím

2 porce

400 g vepřové pečeně bez kosti
50 g uzené slaniny
200 g dobrého kyselého zelí
30 g vepřového sádla
50 g cibule
pepř
sůl

Uzenou slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na pánvi.

Přidáme na ni vymačkané dobré kyselé zelí – osolíme, opepříme a chvíli

podusíme (zelí nesmí být úplně měkké). Vepřovou pečeni si rozdělíme na dva stejně silné kousky. V každém z nich vytvoříme ostrým nožem kapsu a naplníme ji připravenou náplní ze zelí a slaniny.

Kapsy uzavřeme jehlou – osolíme a opepříme je na povrchu. Poté si rozpálíme na pánvi sádlo a naplněné kapsy na něm zprudka osmahneme, aby se uzavřel povrch masa, a to zůstalo šťavnaté. Po prudkém osmažení přendáme kapsy do pekáčku, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mírně je podlijeme vodou a v troubě (přikryté) je pečeme doměkka. Před dokončením kapsy odkryjeme, přelijeme je vypečenou šťávou a odkryté dopečeme tak, aby měly pěknou barvu.

Vepřové kapsy plněné kyselým zelím osmahnutým na slanině podáváme podlité vlastním výpekem, nejlépe s vařeným bramborem posypaným čerstvou pažitkou.

Další recepty Celý díl