26 minut

13. října 2020

Část: Protesty proti demolici nádražních budov

Obsah dílu

Nová omezeni proti šíření koronaviru — Nová omezeni proti šíření koronaviru — Školy přecházejí na distanční výuku — Nejasnosti ohledně ubytování studentů — Vývoj počtu nakažených — Situace v sociálních a zdravotních službách — Generátor ozonu pro hasiče — Protesty proti demolici nádražních budov — Muž obviněný ze střelby je ve vazbě — Výstraha před povodněmi — Sněžení a déšť v Beskydech a Jeseníkách — Pavilon nemocnice z kontejnerů — Souboj fakult má podpořit dárcovství krve

Části dílu

00:57
Nová omezeni proti šíření koronaviru
    Ode dneška musí mít lidé roušku i na zastávkách veřejné dopravy. Jednou z hlavních změn je ale uzavření škol. Všechny kromě mateřských musejí už od zítřka přejít na tzv. distanční výuku. Zakázány jsou: školy v přírodě, zavřené musejí zůstat i družiny a internáty. Dále platí zákaz shromažďování nad 6 lidí.
    01:19
    Nová omezeni proti šíření koronaviru
      Vládní opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, se týkají třeba provozu restaurací, kaváren nebo barů. Ty budou muset mít od zítřka zavřeno. Jídlo nebo nápoje budou moci vydávat jen přes okénko, ale pouze do 20 hodin.
      04:27
      Školy přecházejí na distanční výuku
        Živě Bohuslava Burá, regionální zástupkyně Asociace ředitelů základních škol a ředitelka Základní školy Vendryně na Frýdecko-Místecku.
        06:59
        Nejasnosti ohledně ubytování studentů
          Zmatek a u mnohých i zděšení. To vyvolalo pondělní vyjádření vlády, že se mají studenti vysokých škol do středy vystěhovat z kolejí. V MS kraji se tato povinnost týká několika stovek studentů. Ministr školství ale během dne rozhodnutí zmírnil.
          09:19
          Vývoj počtu nakažených
            Doplním čísla: Za včerejšek přibylo v MS kraji 374 nakažených koronavirem, což je o 199 méně než o den dříve. Počet hospitalizovaných ale vzrostl o 33 na 244. 2 lidé zemřeli. V kraji OL hygienici evidují 247 nových případů, nejvíce jich je na Olomoucku.
            09:43
            Situace v sociálních a zdravotních službách
              Živě redaktorka Natálie Flajžíková.
              12:40
              Generátor ozonu pro hasiče
                Ozonem můžou ode dneška dezinfikovat své přilby a další výstroj hasiči v Olomouckém kraji. Dostali pět skříňových generátorů ozonu, každý pro jeden okres. Ozon ničí viry, bakterie nebo zápach. Nejrychlejší program trvá 10 minut. Podobná technologie se využívá i při dezinfekci v MHD a je účinná také proti koronaviru.
                13:03
                Protesty proti demolici nádražních budov
                  Správa železnic chystá úplné nebo částečné demolice nádražních budov na trati z Olomouce do Bruntálu. To se však nelíbí aktivistům z hnutí Duha, které už připravilo petici za jejich zachránění a jednají i s MD ČR. Stavební a demoliční práce začaly letos v červnu a budou pokračovat až do roku 2022.
                  16:08
                  Muž obviněný ze střelby je ve vazbě
                    64letý muž obviněný v souvislosti se střelbou v Dolní Lutyni na Karvinsku je ve vazbě. Soud ho tam poslal kvůli obavě, že by muž v trestné činnosti pokračoval, nebo se vyhýbal vyšetřování. Obviněnému teď hrozí až 18 let vězení za pokus o vraždu a násilí proti úřední osobě. Obviněný podle policie minulý týden po slovním konfliktu střílel samopalem z okna prvního patra rodinného domu po 27letém muži.
                    Když se ho snažili policisté zastavit, najížděl na ně autem. Při domovní prohlídce u muže našli další zbraně. Nikdo nebyl zraněn.
                    16:45
                    Výstraha před povodněmi
                      Meteorologové dál varují před povodněmi. V MS i OL kraji platí až do odvolání povodňová pohotovost.
                      Na Mohelnicku by pak měli být lidé od půlnoci zvlášť ostražití, meteorologové tam s vysokou pravděpodobností předpovídají dosažení nejvyššího stupně povodňové aktivity.
                      17:05
                      Sněžení a déšť v Beskydech a Jeseníkách
                        Chladné počasí v Česku pokračuje. Teploty jsou podle meteorologů o zhruba 10 stupňů nižší, než je dlouhodobý průměr. Na horách sněží, v nížinách vydatně prší, což zvyšuje hladiny vodních toků.
                        Vodohospodáři začali také upouštět přehrady.
                        19:54
                        Pavilon nemocnice z kontejnerů
                          Karvinská hornická nemocnice dokončuje stavbu nového pavilonu. Jako první v Česku a zřejmě i v Evropě se ho ale rozhodla postavit modulárním systémem, tedy poskládat ho z připravených kontejnerů. Hlavním důvodem pro tento typ stavby byla podle nemocnice její rychlost. Pacienti tu najdou několik ambulancí a také lůžkové ortopedické oddělení.
                          22:12
                          Souboj fakult má podpořit dárcovství krve
                            Jak už jsme říkali, nemocnice sice začínají omezovat plánované neakutní zákroky, to ale nijak nesnižuje potřebu krve od dárců. Těch kvůli epidemii chodí méně. Pomoc olomoucké fakultní nemocnici nabízejí studenti tamní Univerzity Palackého. Jejich fakulty soutěží v darování krve.
                            Počítat se budou odběry studentů i zaměstnanců.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž26 minut
                            Další díl
                            14. října 2020

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            26. dubna

                            V Elektrárně Dětmarovice skončí spalování uhlí — Vodík a modulární reaktor v Dětmarovicích — Noví investoři v Mošnově a Přerově — Výcvik prvosledových hlídek — Zásah policie na Frýdecko-Místecku — SZ: policie odložila šetření haldy Heřmanice — Šestý zápas hokejového finále v Třinci — Jatka v první pětce Cen EU za architekturu — Karviná řeší prostituci v části Louky — Výběr ze sociálních sítí ČT — Restaurátoři opravili kapli v Linhartovech — Káťa Kabanová ve Slezském divadle v Opavě

                            26. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            25. dubna

                            Kyberpodvody na hendikepovaných lidech — Kyberpodvody na hendikepovaných lidech — Horní Suchá jedná o odkupu finských domků — Festival Academia Film Olomouc — Mráz výrazně poškodil úrodu ovoce — V Olomouci startuje jarní Flora — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nový depozitář Národního muzea v přírodě — Fotky Lukáše Horkého v Tančírně v Račím údolí

                            25. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            24. dubna

                            Přípravy Mistrovství světa v hokeji v Ostravě — Přípravy Mistrovství světa v hokeji v Ostravě — Vliv návratu zimy na zvěř — Meteorologové předpovídají sněžení — Výsledky rozboru vody v Jičínce — Ostrava bude jednat o prodeji mrakodrapu — Soud o údajném prodeji vojenského materiálu — 30 let od odjezdu expedice Živá Afrika — Povolení pro přestavbu přejezdu ve Studénce — Kariérní festival Ostravské univerzity — Fandové sledují hokej na dálku ve Werk Aréně — Zkušenosti s čištěním vody v Moravském Berouně — Výstava o vzniku Opavy

                            24. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            23. dubna

                            Vývoj počtu případů černého kašle — Vývoj počtu případů černého kašle — Další mrazivá noc — Teplárny: transformace bude stát 200 miliard — Dotace na dekarbonizaci — Developer chce vybudovat zónu v Přerově — V Litovelském Pomoraví končí projekt proti komářím kalamitám — Cisterny pro letadla NATO — Únik plynu v centru Ostravy — Začíná Academia Film Olomouc — Výběr ze sociálních sítí — Nová plavební komora na Baťově kanálu — Celostátní finále mladých nástrojářů — Vyhlašování cen Jantar

                            23. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            22. dubna

                            Dolní Lutyně o referendu ke gigafactory — Příprava referenda ke gigafactory — Meteorologové varují před mrazy — Poho Park Gabriela získal evropskou dotaci — Výsledky Speed Marathonu — V Hanušovicích začne oprava hlavní silnice — Odborníci zkoumají řeč na Hané — V Kopřivnici otevře domov pro seniory — Vyšetřování úhynu ryb v Jičínce — V OD Breda objevili historické schodiště — Vážení přetížených kamionů na Jesenicku — Výročí návratu modelu Tatry 148 na český trh

                            22. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            19. dubna

                            Přibývá obézních dětí — Obezita u dospělých — Mráz může ohrozit úrodu — OKD má souhlas pro těžbu — Muž donesl na policii 23 funkčních granátů — Policejní akce Speed Marathon — Speed marathon 2024 — Vyšla poslední kniha z trilogie Šikmý kostel — Nové prostory pro hendikepované v Olomouci — Přerov zbourá bývalý hotel Strojař — Výběr ze sociálních sítí ČT — Novinky v olomoucké MHD — Za hranicí mysli Tomáše Petrečka

                            19. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            18. dubna

                            Ve Zlatých Horách vznikne stanice záchranné služby — Hromadné výpovědi učitelů ZŠ Doubrava — Trest za vydírání pro bývalého zastupitele — Podezření na týrání koní — Open Studios Ostrava 2024 — Spor o stavbu cyklostezky v Trojanovicích — Výstraha před mrazem ve vegetačním období — Akce Zlepši si techniku na VŠB — Výběr ze sociálních sítí ČT — Retrospektiva fotografa Michala Kalhouse

                            18. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            17. dubna

                            Spor o větrníky u Moravského Berouna — Budoucnost větrné energetiky — Vývoj kolem heřmanické haldy — Gabriela Lefenda novou ředitelkou TS Ostrava — O Hanácká kasárna v Olomouci není zájem — Hejtman Bělica opustil některé sněmovní orgány — Zločin a trest v Bílovci — Razantní pokles teplot — Péče o děti s autismem — Baletní pocta českým skladatelům

                            17. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            16. dubna

                            Nová trasa pro horská kola v Mostech

                            16. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            15. dubna

                            Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                            15. 4. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám