Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Jiří Hubač — Lidé — Česká televize

scenárista a dramatik

* 27. srpna 1929

† 27. září 2011

Eliška a její rod, Tři chlapi v chalupě, Sanitka, Ikarův pád, Babí léto. Jen malý výčet kultovních seriálů, respektive snímků, jejichž scénář či námět má na svědomí Jiří Hubač.

Jeho životní pouť započala 27. srpna 1929 v Praze. Navzdory jeho nezpochybnitelnému spisovatelskému a vypravěčskému nadání však nebyla literární tvorba tím, co určovalo směr jeho mládí. Jakožto absolvent střední průmyslové školy – zaměření elektrotechnika, se nejprve angažoval coby konstruktér, osud však měl s Jiřím jiné plány. V polovině 50. let jej postihla dlouhodobá nemoc, která mu dala možnost plně se věnovat psaní. Nejprve v pozici redaktora odborného časopisu Technická politika, posléze už jako dramaturg tehdejší Československé televize.

Prvním plodem jeho televizní tvorby byla inscenace Zítra a pozítří z roku 1963, téhož roku však spolupracoval s Jaroslavem Dietlem na dnes mnohem slavnějším dílu, seriálu Tři chlapi v chalupě. O tři roky později pak stál jako autor u zrodu dalšího seriálového skvostu jménem Eliška a její rod.

Svůj osobitý styl, kdy v ději podrobuje hlavní hrdiny těžkým životním zkouškám, vtiskl i do televizních filmů, namátkou třeba Dlouhé podzimní odpoledne, Pozdní léto, Tažní ptáci, Nezralé maliny nebo velmi ceněný Ikarův pád, kde v hlavní roli exceluje Vladimír Menšík. Divácký úspěch zaznamenal i seriál Sanitka z roku 1984.

Je-li řeč o Jiřím Hubačovi, rozhodně nesmíme opomenout ani divadelní hry. Krom dramatizací slavných románů (například Král krysa a Komu zvoní hrana) si pamětníci jistě vybaví úspěšný Dům v nebesích, který Hubač napsal přímo na žádost Jiřiny Bohdalové. Podobně tomu bylo i u představení Generálka, kde rovněž hrála titulní roli Jiřina Bohdalová.

Scenáristický apetit Hubače neopustil ani po revoluci. Do zlatého fondu se, na základě divácké oblíbenosti, navěky zařadili snímky Učitel tance, Fany, Všichni moji blízcí a především Babí léto, za jehož scénář navíc získal v roce 2001 Českého lva. Jeho celoživotní láskou, vyjma psaní samozřejmě, je choť Ivanka, se kterou má tři děti.

Výběrová filmografie

Scénář/námět

  • Tři chlapi v chalupě (1963, seriál)
  • Eliška a její rod (1966, seriál)
  • Raport (1968)
  • Pasiáns (1969)
  • Lítost (1970)
  • Podezření (1970)
  • Dlouhé podzimní odpoledne (1971)
  • Muž v osidlech (1973)
  • Obhájce (1973)
  • Pozdní léto (1974)
  • Lístek do památníku (1975)
  • Oči plné slunce (1975)
  • Ikarův pád (1977)
  • Útěk zo zlatej krajiny (1977, seriál)
  • Mapa zámořských objevů (1978)
  • Mezičas (1981)
  • Dobrá voda (1982)
  • Nezralé maliny (1982)
  • Tažní ptáci (1983)
  • Sanitka (1984) seriál
  • Hřbitov pro cizince (1991)
  • Milostivé léto (1991)
  • Zámek v Čechách (1993)
  • Jedna kočka za druhou (1993)
  • Učitel tance (1994)
  • Fany (1995)
  • Generálka jejího veličenstva (1995)
  • Polední žár (1997)
  • Arrowsmith (1997)
  • Všichni moji blízcí (1998)
  • Babí léto (2001)
  • Miss Sarajevo (2004)
  • Anglická rapsodie (2004)
  • Hodina klavíru (2007)

Dramaturgie

  • Bellevue (1969)
  • Julián odpadlík (1970)
  • Podzemí svobody (1976)
  • Slečna Guru (2006)
  • Děti noci (2008)

Odkazy