iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 6. 2010
18:30 na ČT1

1 2 3 4 5

24 hlasů
12483
zhlédnutí

Pod pokličkou

Jak s praotcem Čechem, živ se strdím, mlékem

21 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:25 Dám přednost českému výrobku
    před zahraničním,
  • 00:00:28 protože to je české
    a já jsem patriot.
  • 00:00:31 Kupuju třeba rakouské, švýcarské,
    německé potraviny,
  • 00:00:33 věřím jim víc než našim.
  • 00:00:35 Já vůbec nechápu,
    proč třeba dovážejí hovězí maso
  • 00:00:38 z Argentiny,
    když za plotem stojí kráva.
  • 00:00:41 Já jím i z dovozu, např. všechno,
    co si dovezu autem domů,
  • 00:00:46 to je z dovozu.
  • 00:00:55 Chlapi, teď vám předvedu příklad
    toho nejryzejšího češství.
  • 00:01:00 Ju!
  • 00:01:00 -Propagaci ryze českých potravin.
    -Ju!
  • 00:01:03 Blbe, pojď sem a řekni všem,
    bez čeho se v kuchyni neobešla
  • 00:01:07 tvoje babička.
  • 00:01:08 -Bez jáhel.
    -Celou větou hezky.
  • 00:01:10 Moje babička se nikdy v kuchyni
    neobešla bez jáhel a nití.
  • 00:01:14 A proč? Protože to byla vlastenka.
  • 00:01:16 To ne šéfe,
    protože to byla švadlenka.
  • 00:01:19 Zabít, zabít!
  • 00:01:20 No a v kuchyni měla krejčovství.
    Tak já jdu.
  • 00:01:23 Nepotřebujete něco vzkázat
    mravencům?
  • 00:01:27 Zatímco některé potraviny si našly
    cestu do našich kuchyní nedávno,
  • 00:01:32 jiné znali předci už před stovkami,
    ba i tisíci lety.
  • 00:01:37 Např. luštěniny jsou jednou
    z vůbec nejstarších rostlin
  • 00:01:40 pěstovaných na území dnešní ČR.
  • 00:01:43 Hrách a čočka zde byly známy
    již před 7 000 lety a věřte,
  • 00:01:47 že v minulosti byl jejich význam
    daleko větší než v současné kuchyni.
  • 00:01:52 Při nedostatku masa
    a některých druhů zeleniny
  • 00:01:55 totiž tvořily základní složku
    potravy.
  • 00:01:57 Při neúrodě obilnin dokonce hrách
    nahrazoval mouku.
  • 00:02:01 Další oblíbenou potravinou
    a zdrojem živin bývalo zelí.
  • 00:02:05 Bílé, červené, čerstvé i naložené
    se pravidelně objevovalo na stole
  • 00:02:09 ve všech krajích.
  • 00:02:11 Za to brambory u nás zdomácněly
    až po velkém hladomoru
  • 00:02:15 v letech 1770 - 1771.
  • 00:02:20 Až 40 % území pokrývá orná půda
    a dalších 33 % lesy.
  • 00:02:27 Nejde však o velkou rozlohu,
    protože celé Česko se rozkládá
  • 00:02:31 na necelých 79 000 km2.
  • 00:02:35 I přesto každým rokem
    orné půdy ubývá,
  • 00:02:38 většinou ve prospěch průmyslu,
    výstavby obytných domů
  • 00:02:41 a obchodních center.
  • 00:02:44 Po roce 1990 došlo v naší zemi
    k rozvoji ekologického zemědělství.
  • 00:02:49 A obliba biopotravin rok od roku
    roste.
  • 00:02:53 V r. 2007 došlo oproti roku 2006
    ke zdvojnásobení počtu ekofarem,
  • 00:02:58 z čehož vyplývá, že po kvalitních
    a tradičních českých potravinách
  • 00:03:02 sahá v obchodech stále více osob.
  • 00:03:06 Už od roku 2003 uděluje ministr
    zemědělství některým výrobkům
  • 00:03:10 národní značku KLASA.
  • 00:03:12 Značka je výrobku propůjčena vždy
    na 3 roky a vypovídá o jeho kvalitě,
  • 00:03:17 ale také tom,
    že je ryze českého původu.
  • 00:03:20 Mezi tyto produkty se ale dostaly
    např. americké brambory
  • 00:03:25 nebo francouzská paštika.
  • 00:03:29 Vážení Češi, když náš praotec Čech
    přivedl svůj lid k hoře Říp,
  • 00:03:34 tato země oplývala podle pověsti
    hojností mléka a strdí.
  • 00:03:48 Když se praotec Čech kochal pohledem
    na strdí,
  • 00:03:51 jeho zrak musel spočívat
    na včelích plástech
  • 00:03:53 bohatě naplněných medem.
  • 00:03:55 Já bych se taky kochala,
    ale bohužel musíme fičet dál.
  • 00:03:59 Tati? Potřebuju helfnout s domácím
    úkolem. Téma - česká kuchyně.
  • 00:04:05 Takže v klasické české kuchyni
    nesmí chybět kachlová kamna,
  • 00:04:09 stůl s dřezem,
    hambalky na sušení prádla.
  • 00:04:12 To bude zase koule jako Brno.
  • 00:04:14 Proč? Tak to můžeš doplnit slovy,
    že dnes už je i v české kuchyni
  • 00:04:18 spousta vestavěných spotřebičů.
  • 00:04:20 -Ano.
    -No tak vidíš.
  • 00:04:23 Jestliže je něčeho v naší zemi hojně,
    pak chmele.
  • 00:04:27 Suší se při 40 až 50 stupňů Celsia.
  • 00:04:31 Chmel rozhodně není jen
    základní surovinou pro výrobu piva,
  • 00:04:34 ale i léčivem.
  • 00:04:37 Jeho příznivé účinky pocítíte
    např. tehdy,
  • 00:04:39 použijete-li ho při léčbě nervozity,
    úzkosti, poruch spánku, napětí
  • 00:04:44 a podráždění.
  • 00:04:45 Díky přítomnosti látek hořké chuti
    je navíc s dobrými účinky používán
  • 00:04:50 také ve formě nápojů
    jako stimulant chuti
  • 00:04:53 a při poruchách trávení.
  • 00:04:55 Výtažky z chmele působí i močopudně,
    odvodem vody z těla čistí ledviny.
  • 00:05:00 Pokud chmel užíváte
    v doporučených dávkách,
  • 00:05:03 riziko výskytu vedlejších účinků
    je minimální.
  • 00:05:07 U citlivých jedinců se ale může
    objevit jako vždy alergie.
  • 00:05:12 Karle, kterou ryze českou potravinu
    nejvíce preferuješ?
  • 00:05:16 -Chmel ve všech podobách.
    -Kdybys ho alespoň tolik nepil.
  • 00:05:19 -Ale to já dělám pro své zdraví.
    -9 kousků denně a pro zdraví?
  • 00:05:23 Tak sleduj. 1. piju na nervozitu,
    2. na úzkost, 3. na poruchy spánku,
  • 00:05:28 4. na uvolnění napětí,
    5. proti podráždění,
  • 00:05:32 6. na dobré trávení,
    7. čistí ledviny, 8. stimuluje chuť
  • 00:05:36 a 9. je důležité na správný přenos
    nervových vzruchů.
  • 00:05:39 Tak mi vysvětli, proč teda chodíš
    z hospody neustále nervózní,
  • 00:05:43 podrážděný, je ti blbě,
    chceš se prát
  • 00:05:45 a nemůžeme tě dostat do postele?
  • 00:05:47 To víš, každý lék
    má nějaké ty vedlejší účinky.
  • 00:05:56 Já si myslím, že pořad,
    který se týká českých potravin,
  • 00:05:59 si pořádně užiju, protože to bude
    jedna souvislá kritika.
  • 00:06:03 Vycházíme z určitých tradic,
    z toho co se tady vždy pěstovalo,
  • 00:06:07 z toho jaká zvířata se tady chovala
    a z toho se odvíjela naše strava
  • 00:06:12 a vznikla ta typická česká kuchyně.
  • 00:06:15 Tady se vždy pěstovalo žito, oves,
    ječmen, pšenice už méně, rýže vůbec.
  • 00:06:24 Chovala se tady
    drobná hospodářská zvířata,
  • 00:06:29 hodně prasátek, hodně drůbeže,
    králíků.
  • 00:06:36 A kravičky byly až na druhém místě,
    ovce tady téměř nikdo neznal,
  • 00:06:41 pár koziček.
  • 00:06:42 Vesměs se říká, že to, co roste
    do 300 km kolem našeho bydliště,
  • 00:06:47 je v podstatě nejvhodnější,
    protože je to z našeho území,
  • 00:06:52 je to to, na co jsme zvyklí,
    co nám předkové předali.
  • 00:06:56 Ovoce a zelenina,
    kterou si utrhnu na své zahrádce,
  • 00:07:00 je vždycky čerstvá,
    tzn. má to nejvyšší možné množství
  • 00:07:04 nutričních složek,
    na rozdíl od potraviny,
  • 00:07:08 která byla koupena někde jinde,
    protože musela být skladována
  • 00:07:13 třeba v řízené atmosféře,
    nebo nějak upravená,
  • 00:07:18 aby přežila ten transport ze země,
    odkud pochází.
  • 00:07:25 Přepravní časy nemusejí být
    až tak dlouhé,
  • 00:07:28 protože spousta potravin se dnes
    dováží i letecky,
  • 00:07:31 takže paradoxně můžete mít
    některou potravinu čerstvější
  • 00:07:34 než třeba od tuzemského dodavatele,
    který to má nějakou dobu na skladě.
  • 00:07:39 Snažím se jíst české potraviny,
    hlavně českou zeleninu,
  • 00:07:44 protože věřím na to,
    že co je z půdy, na které člověk
  • 00:07:47 žije,
  • 00:07:48 to má určitou kvalitu.
  • 00:07:49 Jako příklad mohu uvést studie
    z poslední doby, kdy bylo zjištěno,
  • 00:07:53 že polská jablka mají
    několikanásobně vyšší obsah reziduí,
  • 00:07:58 než jablka vypěstovaná u nás.
  • 00:08:02 Je to z toho důvodu,
    že v Polsku používají
  • 00:08:05 ne zrovna nejmodernější
    a nejkvalitnější techniky aplikace
  • 00:08:11 pesticidních přípravků a
    pesticidních přípravků samotných.
  • 00:08:17 Jednoho času jeden pražský hotel
    dovážel ryby ulovené v Egyptě,
  • 00:08:21 v Nilu, byly to sladkovodní ryby.
  • 00:08:23 Teprve později se zjistilo,
    že jsou to ryby v Egyptě
  • 00:08:26 velmi nevyužívané,
    protože byly považovány
  • 00:08:30 za plevelné ryby.
  • 00:08:32 A tady byly prezentovány
    za něco kvalitního.
  • 00:08:35 Na úkor našich klasických českých
    sladkovodních ryb.
  • 00:08:39 Co se týče masa, mléka
    a výrobků z nich,
  • 00:08:43 bych preferoval české výrobky,
    protože je nutné jít do historie.
  • 00:08:51 Celosvětově byla ČR pokládána
    za výrobce nejkvalitnějších potravin
  • 00:08:58 s vysokým stupněm bezpečnosti.
  • 00:09:02 A ČR jako 1 z prvních zavedla
    mikrobiologickou kontrolu.
  • 00:09:07 Jistě lidé jedí pražskou šunku
    a trvanlivé salámy apod.
  • 00:09:14 To bez kvalitní výroby
    a zpracování kvalitních surovin
  • 00:09:20 není možné transportovat
    a exportovat do USA, Austrálie apod.
  • 00:09:25 Růstové hormony, antibiotika
    preventivně se používají v tuzemsku
  • 00:09:31 i v zahraničí.
    Takže kdybych měl volit
  • 00:09:35 živočišnou potravinu obecně,
  • 00:09:40 tak bych volil v biokvalitě,
    kde mám zaručeno,
  • 00:09:46 že tam nejsou obsaženy látky,
    které v potravině jinak zůstávají.
  • 00:09:48 Dnes má být česká kuchyně
    a o ní už jsem něco slyšel.
  • 00:09:51 -Co to tu smrdí?
    -To jsou tvarůžky.
  • 00:09:55 Proč jste je nechali takhle zkazit?
  • 00:09:57 To je jejich přirozené aroma,
    až je budete jíst,
  • 00:09:59 ani to nebudete vnímat.
  • 00:10:01 K tomu asi nedojde,
    co je hlavní chod?
  • 00:10:03 To je trochu problém,
    oni mi totiž ze skladu poslali
  • 00:10:06 jenom chmel.
  • 00:10:07 Sláva bude pivo!
  • 00:10:09 Ale ne, já udělal specialitu,
    chmelové šišky polité máslem
  • 00:10:14 s vaječinkou ala stegosaurus.
  • 00:10:17 -Kdo ho zabije?
    -Já!
  • 00:10:18 Kluci, neblázněte, nejsem blb,
    já udělal samozřejmě to pivo.
  • 00:10:23 Sláva! Ať žije Blb.
  • 00:10:25 A začni nosit tvarůžky,
    nějak mi přestaly vadit.
  • 00:10:28 Jo!
  • 00:10:33 Pánové, tradiční českou pochoutkou
    je rak říční.
  • 00:10:38 Snad nám nechceš nasadit klepeta?
    Parohy nám stačí.
  • 00:10:42 Nejlepší maso mají raci
    z tekoucích vod,
  • 00:10:46 bahno líně tekoucích potoků a řek,
    zanechává v račím mase
  • 00:10:50 bahnitou příchuť.
  • 00:10:51 To se mamutovi nemůže stát.
  • 00:10:53 Rak je nejchutnější a nejvhodnější
    k lovu v létě.
  • 00:10:57 Uloveného klepetáče musíte vařit
    10 až 15 min.
  • 00:11:02 My si ho osmahneme na ohníčku
    jako špekáček.
  • 00:11:05 Nikdy ale nevařte raky mrtvé,
    maso rychle podléhá hnilobě
  • 00:11:10 a vy byste si mohli pokazit žaludky.
  • 00:11:12 Živé raky vaří jen nelida.
  • 00:11:15 Račí maso je vynikající
    do studených salátů nebo rizota.
  • 00:11:20 Šéfe, já vím, že raky nemusíte,
    ale 1 pozitivní věc nám přinesli.
  • 00:11:25 -Prosím tě, jakou?
    -Rokenrol.
  • 00:11:28 No jo vlastně.
  • 00:11:32 Česko na tom ještě není
    s kvalitou potravin tak špatně
  • 00:11:35 jako třeba Čína.
  • 00:11:37 Tam se nedávno provalilo,
    že přes polovinu náplně knedlíčků
  • 00:11:41 z jedné továrny tvoří
    použité papírové kartony.
  • 00:11:44 Šéf Úřadu pro potraviny dokonce
    skončil na popravišti.
  • 00:11:50 Za úplatky povolil potraviny,
    kvůli kterým zemřelo několik lidí.
  • 00:11:53 Nicméně i Česko na jiné úrovni
    s kvalitou potravin zápolí.
  • 00:11:57 A nezdá se,
    že by se něco mělo změnit.
  • 00:11:59 Potravináři i obchodníci sice rádi
    prohlašují,
  • 00:12:02 že zákazník už častěji zaplatí
    za kvalitu.
  • 00:12:05 Jenže žádnými přesvědčivými čísly
    to nejsou schopni doložit.
  • 00:12:10 Nejčastěji v potravinách objevíte
    jako náhražku škroby,
  • 00:12:14 rostlinné bílkoviny a cukry.
  • 00:12:16 A to hlavně v párcích a šunce,
    vážou totiž vodu a tuk,
  • 00:12:19 a tak zlevňují výrobu.
  • 00:12:21 Bramborovou vlákninu a škroby
    obsahují i jogurty.
  • 00:12:26 Ještě bychom mohli vynaleznout
    biftek z uhlí,
  • 00:12:28 anebo tlačenku z vyjetých pneumatik.
  • 00:12:31 Vypadá to, že žertuji, že?
    Ale on vás ten smích přejde.
  • 00:12:37 Tak přátelé,
    dnes to bude mít vážně odpich.
  • 00:12:39 Maruš bude klohnit cosi z hrachu.
  • 00:12:42 Pro mě je typickou českou potravinou
    asi chleba.
  • 00:12:45 Nudlová polévka
    s játrovými knedlíčky,
  • 00:12:47 kterou dělala moje babička
    a maminka.
  • 00:12:50 Dobré moravské zelí
    a dobrý houskový knedlík,
  • 00:12:58 tak to je rozkoš.
  • 00:13:07 Paní Maruško, což takhle Karlovi
    uvařit hrachovou pochoutku?
  • 00:13:12 Ale jen krapet, aby mi pak neodletěl
    do teplých krajin, Na Růžek.
  • 00:13:17 Karle, kupte loupaný hrách
    a kysané zelí.
  • 00:13:22 Tedy to je rychlopalná kombinace!
  • 00:13:25 Vůbec si nepředstavuji,
    co tím myslíte.
  • 00:13:27 A teď běžte pro rajčatový protlak
    nebo loupaná rajčata.
  • 00:13:31 Výběr nechám na vás.
  • 00:13:33 Protlak, pochopitelně.
  • 00:13:35 No a dále bude Maruška potřebovat
    strouhanku, sýr eidam, olej, pepř
  • 00:13:41 a sůl, a to je vše.
  • 00:13:44 Maruško, dneska budete mít uvařeno
    raz dva.
  • 00:13:48 Možná, ale uklízet to budu 2 hodiny,
    jak vás znám.
  • 00:13:51 Hrách uvařte ve vodě na hustou kaši.
  • 00:13:54 Hustá kaše - to je naše.
  • 00:13:57 Do kaše přidejte protlak
    nebo loupaná posekaná rajčata,
  • 00:14:01 podle toho, co Vám Karel donesl,
    a nezapomeňte na kysané zelí,
  • 00:14:05 sůl a pepř.
  • 00:14:07 Karel mi donesl leda nové drby
    ze šroubárny.
  • 00:14:10 Hotovo?
    Tak všechno pořádně zamíchejte.
  • 00:14:13 Zamíchám to tak,
    že už to nikdo nerozmotá.
  • 00:14:16 Trochou oleje vymažte pekáček,
    vysypte ho strouhankou
  • 00:14:20 a hrachovou směs do něj vlijte.
  • 00:14:23 Šup s pekáčkem do trouby.
  • 00:14:25 Žádné šup, hezky pomalu,
    jinak se mi to všechno vysype.
  • 00:14:29 Dřív než pekáč z trouby vytáhnete,
    posypte ještě hrachovou směs
  • 00:14:33 strouhaným sýrem.
  • 00:14:35 To bude lahůdka.
  • 00:14:36 Skoro bych se dnes pozvala na oběd.
    Dobrou chuť.
  • 00:14:40 Tak to máte smůlu,
    já už pozvala Pištu Hufnágla.
  • 00:14:51 Tak co, že je to bájo?
  • 00:14:53 Můžu hádat? Trus z bizona,
    dovoz za dva tácy tuna.
  • 00:14:56 Hloupoučký, to je hrášek,
    je to zdravé, chutné, české
  • 00:15:01 a vyčistí ti to tu, flóru
    nebo co, to tam máš.
  • 00:15:04 Já si Plzní vyčistím ledvinky
    a ty si tu zalívej, co chceš.
  • 00:15:08 Ale...
  • 00:15:09 Pa. Až bude maso pošli mi SMS,
    hned přiběhnu.
  • 00:15:12 -Maminko, ty to vidíš.
    -Jo.
  • 00:15:16 Dali byste si oběd, krajané?
    Nabídnu vám tedy oběd frugální.
  • 00:15:33 Frugální oběd si naši předci,
    zvláště ti méně majetní,
  • 00:15:36 dopřávali často,
    nejen v postní pátky.
  • 00:15:39 Frugální oběd je totiž oběd prostý,
    bezmasý, oběd z plodů zemských.
  • 00:15:46 České potraviny? No já nevím,
    nemůžu se smířit s utopencem,
  • 00:15:52 jednak se těžko shání,
    jednak nemíním trávit čas tím,
  • 00:15:57 že budu sedět u Vltavy
    a lovit utopence a pak je krájel.
  • 00:16:02 Základem české kuchyně
    je třeba hrách i fazole,
  • 00:16:11 dokonce hrách nahrazoval i mouku,
    když byl třeba nedostatek obilovin,
  • 00:16:15 tak hrách nahradil škroby.
  • 00:16:19 Já mám ráda česká jablka rubíny,
    když dozrávají šampiony tak taky,
  • 00:16:25 české jahody, brambory
    a českou vodu z vodovodu.
  • 00:16:30 Když nebyla kvalitní zelenina,
    tak to zelí, ať už naložené, kysané,
  • 00:16:36 nebo čerstvé, bylo vždy
    hlavním přísunem vitaminu C.
  • 00:16:41 Mně chutná český chleba,
    ale ten mají dobrý i v Německu.
  • 00:16:45 Turisté, kteří k nám přijíždějí,
    samozřejmě nechtějí pizzu,
  • 00:16:49 nechtějí hamburger,
    ale opravdu chtějí okusit
  • 00:16:51 tu českou kuchyni,
    která je velice známá ve světě
  • 00:16:55 a máme co nabídnout.
  • 00:16:56 Ať je to typický houskový knedlík
    s typickou omáčkou,
  • 00:17:01 rajskou, omáčka, svíčkovou.
  • 00:17:04 Knedlíky se dělají z bílé mouky,
    vepřové obsahuje
  • 00:17:06 obrovské množství cholesterolu,
    nasycených tuků,
  • 00:17:14 může obsahovat další cizorodé látky.
  • 00:17:18 Když budete mít doma prasátko
    a uděláte si vepřový steak,
  • 00:17:22 tak to bude v pořádku, z panenky,
    ale jakmile z toho uděláte
  • 00:17:27 smažený řízek, což je národní jídlo,
    nebo vepřo-knedlo-zelo,
  • 00:17:39 tak to dostanete úplně někam jinam.
  • 00:17:42 Preferoval bych čerstvou zeleninu,
    ovoce a celozrnný chleba,
  • 00:17:48 který je upečený z obilí, které bylo
    semleto přirozeným způsobem,
  • 00:17:55 pokud možno na kamenném mlýnu
    a bylo to upečeno i blízko farmy,
  • 00:18:02 která vyprodukovala toto obilí,
    aby to nemuselo cestovat
  • 00:18:06 z 1 konce republiky na druhý.
  • 00:18:08 Každý typický Čech a Moravan
    je zvyklý jíst to, co jeho předkové.
  • 00:18:23 Postupem doby ale udělal z věcí
    poměrně zdravých věci nezdravé.
  • 00:18:31 Většina lidí v podstatě sedí
    u počítačů v kancelářích.
  • 00:18:37 Energetický výdej je několikanásobně
    menší než měli naši předkové,
  • 00:18:44 kteří pracovali manuálně,
    a v tom je ten zakopaný pes.
  • 00:18:49 Jednou z nejpoužívanějších u nás
    rostoucích plodin jsou brambory.
  • 00:19:08 Magdalena Dobromila označovala
    brambory za zemčata
  • 00:19:11 a pokládala je za chutnou večeři
    pro chudé i boháče.
  • 00:19:14 To si někdo odskáče, nebo taky ne.
  • 00:19:17 Na mě ta kampaň
    "Kupujte české produkty?,
  • 00:19:19 funguje dobře,
    neboť já jsem Jihočech a vím,
  • 00:19:22 že jihočeské prase
    je nejlepší prase.
  • 00:19:31 Jsem Čech, tak jsem
    na českých potravinách vyrostl
  • 00:19:35 do poměrně velké velikosti,
    jak vidíte.
  • 00:19:39 A protože jsem skutečně z Čech,
    tak moje maminka měla zásadu,
  • 00:19:43 že se má jíst to, co se tady narodí.
  • 00:19:47 Dokonce moje maminka byla taková,
    že ona dělala potraviny sezónní.
  • 00:19:53 My jsme měli švestkové knedlíky,
    když byly švestky,
  • 00:19:57 vepřové, když se zabíjelo,
    vajíčka, když byly Velikonoce.
  • 00:20:02 A maminka v tom shledávala
    určitou moudrost, protože říkala,
  • 00:20:06 že člověk tam, kde se narodil,
    kde vyrostl,
  • 00:20:09 by se měl přizpůsobit
    jistému přírodnímu rytmu.
  • 00:20:12 A musím vám říct, že to tak asi je,
    dokonce se mi stává,
  • 00:20:16 že mám na Velikonoce chuť
    na tvrdá vajíčka,
  • 00:20:18 na podzim na švestkové knedlíky,
    ale to neznamená, že nemám rád čínu,
  • 00:20:23 nebo něco cizokrajného.
  • 00:20:27 Ale to je u mě spojeno
    s určitým dobrodružstvím,
  • 00:20:30 kdežto česká potravina to je domov.
  • 00:20:32 Tak tohle v jeskyni nemáme, to ne.
  • 00:20:36 Pokud ještě nemáte dost,
    mám tady otázku o ceny.
  • 00:20:41 Kdo minule zapomněl, nebo nenapsal,
    neváhá a hádá znovu. Kdo má pravdu?
  • 00:20:46 O praotci Čechovi se poprvé zmiňuje
    Kosmova kronika.
  • 00:20:50 Poprvé se o praotci Čechovi zmiňuje
    Dalimilova kronika.
  • 00:20:56 To je úplný konec dnešního
    prázdninového opákovacího dílu.
  • 00:21:01 Odpovídejte směle, čekají vás ceny.
  • 00:21:04 Kdo se bude o prázdninách nudit,
    koukne na náš web.
  • 00:21:07 Je tam spousta zajímavých informací.
  • 00:21:10 Kdo má nápad na další díl,
    napíše taky.
  • 00:21:13 Příští týden mě tady máme zase,
    ve stejném čase
  • 00:21:17 a nejspíš i ve stejném ohozu.
    Dneska se šetří na všem.
  • 00:21:21 Nazdar, kašpar.
  • 00:21:22 Skryté titulky: Lucie Valachovičová,
    Česká televize, 2010

Související