Pod pokličkou
-
00:00:25
Dám přednost českému výrobku
před zahraničním, -
00:00:28
protože to je české
a já jsem patriot. -
00:00:31
Kupuju třeba rakouské, švýcarské,
německé potraviny, - 00:00:33 věřím jim víc než našim.
-
00:00:35
Já vůbec nechápu,
proč třeba dovážejí hovězí maso -
00:00:38
z Argentiny,
když za plotem stojí kráva. -
00:00:41
Já jím i z dovozu, např. všechno,
co si dovezu autem domů, - 00:00:46 to je z dovozu.
-
00:00:55
Chlapi, teď vám předvedu příklad
toho nejryzejšího češství. - 00:01:00 Ju!
-
00:01:00
-Propagaci ryze českých potravin.
-Ju! -
00:01:03
Blbe, pojď sem a řekni všem,
bez čeho se v kuchyni neobešla - 00:01:07 tvoje babička.
-
00:01:08
-Bez jáhel.
-Celou větou hezky. -
00:01:10
Moje babička se nikdy v kuchyni
neobešla bez jáhel a nití. - 00:01:14 A proč? Protože to byla vlastenka.
-
00:01:16
To ne šéfe,
protože to byla švadlenka. - 00:01:19 Zabít, zabít!
-
00:01:20
No a v kuchyni měla krejčovství.
Tak já jdu. -
00:01:23
Nepotřebujete něco vzkázat
mravencům? -
00:01:27
Zatímco některé potraviny si našly
cestu do našich kuchyní nedávno, -
00:01:32
jiné znali předci už před stovkami,
ba i tisíci lety. -
00:01:37
Např. luštěniny jsou jednou
z vůbec nejstarších rostlin - 00:01:40 pěstovaných na území dnešní ČR.
-
00:01:43
Hrách a čočka zde byly známy
již před 7 000 lety a věřte, -
00:01:47
že v minulosti byl jejich význam
daleko větší než v současné kuchyni. -
00:01:52
Při nedostatku masa
a některých druhů zeleniny -
00:01:55
totiž tvořily základní složku
potravy. -
00:01:57
Při neúrodě obilnin dokonce hrách
nahrazoval mouku. -
00:02:01
Další oblíbenou potravinou
a zdrojem živin bývalo zelí. -
00:02:05
Bílé, červené, čerstvé i naložené
se pravidelně objevovalo na stole - 00:02:09 ve všech krajích.
-
00:02:11
Za to brambory u nás zdomácněly
až po velkém hladomoru - 00:02:15 v letech 1770 - 1771.
-
00:02:20
Až 40 % území pokrývá orná půda
a dalších 33 % lesy. -
00:02:27
Nejde však o velkou rozlohu,
protože celé Česko se rozkládá - 00:02:31 na necelých 79 000 km2.
-
00:02:35
I přesto každým rokem
orné půdy ubývá, -
00:02:38
většinou ve prospěch průmyslu,
výstavby obytných domů - 00:02:41 a obchodních center.
-
00:02:44
Po roce 1990 došlo v naší zemi
k rozvoji ekologického zemědělství. -
00:02:49
A obliba biopotravin rok od roku
roste. -
00:02:53
V r. 2007 došlo oproti roku 2006
ke zdvojnásobení počtu ekofarem, -
00:02:58
z čehož vyplývá, že po kvalitních
a tradičních českých potravinách - 00:03:02 sahá v obchodech stále více osob.
-
00:03:06
Už od roku 2003 uděluje ministr
zemědělství některým výrobkům - 00:03:10 národní značku KLASA.
-
00:03:12
Značka je výrobku propůjčena vždy
na 3 roky a vypovídá o jeho kvalitě, -
00:03:17
ale také tom,
že je ryze českého původu. -
00:03:20
Mezi tyto produkty se ale dostaly
např. americké brambory - 00:03:25 nebo francouzská paštika.
-
00:03:29
Vážení Češi, když náš praotec Čech
přivedl svůj lid k hoře Říp, -
00:03:34
tato země oplývala podle pověsti
hojností mléka a strdí. -
00:03:48
Když se praotec Čech kochal pohledem
na strdí, -
00:03:51
jeho zrak musel spočívat
na včelích plástech - 00:03:53 bohatě naplněných medem.
-
00:03:55
Já bych se taky kochala,
ale bohužel musíme fičet dál. -
00:03:59
Tati? Potřebuju helfnout s domácím
úkolem. Téma - česká kuchyně. -
00:04:05
Takže v klasické české kuchyni
nesmí chybět kachlová kamna, -
00:04:09
stůl s dřezem,
hambalky na sušení prádla. - 00:04:12 To bude zase koule jako Brno.
-
00:04:14
Proč? Tak to můžeš doplnit slovy,
že dnes už je i v české kuchyni - 00:04:18 spousta vestavěných spotřebičů.
-
00:04:20
-Ano.
-No tak vidíš. -
00:04:23
Jestliže je něčeho v naší zemi hojně,
pak chmele. - 00:04:27 Suší se při 40 až 50 stupňů Celsia.
-
00:04:31
Chmel rozhodně není jen
základní surovinou pro výrobu piva, - 00:04:34 ale i léčivem.
-
00:04:37
Jeho příznivé účinky pocítíte
např. tehdy, -
00:04:39
použijete-li ho při léčbě nervozity,
úzkosti, poruch spánku, napětí - 00:04:44 a podráždění.
-
00:04:45
Díky přítomnosti látek hořké chuti
je navíc s dobrými účinky používán -
00:04:50
také ve formě nápojů
jako stimulant chuti - 00:04:53 a při poruchách trávení.
-
00:04:55
Výtažky z chmele působí i močopudně,
odvodem vody z těla čistí ledviny. -
00:05:00
Pokud chmel užíváte
v doporučených dávkách, -
00:05:03
riziko výskytu vedlejších účinků
je minimální. -
00:05:07
U citlivých jedinců se ale může
objevit jako vždy alergie. -
00:05:12
Karle, kterou ryze českou potravinu
nejvíce preferuješ? -
00:05:16
-Chmel ve všech podobách.
-Kdybys ho alespoň tolik nepil. -
00:05:19
-Ale to já dělám pro své zdraví.
-9 kousků denně a pro zdraví? -
00:05:23
Tak sleduj. 1. piju na nervozitu,
2. na úzkost, 3. na poruchy spánku, -
00:05:28
4. na uvolnění napětí,
5. proti podráždění, -
00:05:32
6. na dobré trávení,
7. čistí ledviny, 8. stimuluje chuť -
00:05:36
a 9. je důležité na správný přenos
nervových vzruchů. -
00:05:39
Tak mi vysvětli, proč teda chodíš
z hospody neustále nervózní, -
00:05:43
podrážděný, je ti blbě,
chceš se prát - 00:05:45 a nemůžeme tě dostat do postele?
-
00:05:47
To víš, každý lék
má nějaké ty vedlejší účinky. -
00:05:56
Já si myslím, že pořad,
který se týká českých potravin, -
00:05:59
si pořádně užiju, protože to bude
jedna souvislá kritika. -
00:06:03
Vycházíme z určitých tradic,
z toho co se tady vždy pěstovalo, -
00:06:07
z toho jaká zvířata se tady chovala
a z toho se odvíjela naše strava - 00:06:12 a vznikla ta typická česká kuchyně.
-
00:06:15
Tady se vždy pěstovalo žito, oves,
ječmen, pšenice už méně, rýže vůbec. -
00:06:24
Chovala se tady
drobná hospodářská zvířata, -
00:06:29
hodně prasátek, hodně drůbeže,
králíků. -
00:06:36
A kravičky byly až na druhém místě,
ovce tady téměř nikdo neznal, - 00:06:41 pár koziček.
-
00:06:42
Vesměs se říká, že to, co roste
do 300 km kolem našeho bydliště, -
00:06:47
je v podstatě nejvhodnější,
protože je to z našeho území, -
00:06:52
je to to, na co jsme zvyklí,
co nám předkové předali. -
00:06:56
Ovoce a zelenina,
kterou si utrhnu na své zahrádce, -
00:07:00
je vždycky čerstvá,
tzn. má to nejvyšší možné množství -
00:07:04
nutričních složek,
na rozdíl od potraviny, -
00:07:08
která byla koupena někde jinde,
protože musela být skladována -
00:07:13
třeba v řízené atmosféře,
nebo nějak upravená, -
00:07:18
aby přežila ten transport ze země,
odkud pochází. -
00:07:25
Přepravní časy nemusejí být
až tak dlouhé, -
00:07:28
protože spousta potravin se dnes
dováží i letecky, -
00:07:31
takže paradoxně můžete mít
některou potravinu čerstvější -
00:07:34
než třeba od tuzemského dodavatele,
který to má nějakou dobu na skladě. -
00:07:39
Snažím se jíst české potraviny,
hlavně českou zeleninu, -
00:07:44
protože věřím na to,
že co je z půdy, na které člověk - 00:07:47 žije,
- 00:07:48 to má určitou kvalitu.
-
00:07:49
Jako příklad mohu uvést studie
z poslední doby, kdy bylo zjištěno, -
00:07:53
že polská jablka mají
několikanásobně vyšší obsah reziduí, - 00:07:58 než jablka vypěstovaná u nás.
-
00:08:02
Je to z toho důvodu,
že v Polsku používají -
00:08:05
ne zrovna nejmodernější
a nejkvalitnější techniky aplikace -
00:08:11
pesticidních přípravků a
pesticidních přípravků samotných. -
00:08:17
Jednoho času jeden pražský hotel
dovážel ryby ulovené v Egyptě, - 00:08:21 v Nilu, byly to sladkovodní ryby.
-
00:08:23
Teprve později se zjistilo,
že jsou to ryby v Egyptě -
00:08:26
velmi nevyužívané,
protože byly považovány - 00:08:30 za plevelné ryby.
-
00:08:32
A tady byly prezentovány
za něco kvalitního. -
00:08:35
Na úkor našich klasických českých
sladkovodních ryb. -
00:08:39
Co se týče masa, mléka
a výrobků z nich, -
00:08:43
bych preferoval české výrobky,
protože je nutné jít do historie. -
00:08:51
Celosvětově byla ČR pokládána
za výrobce nejkvalitnějších potravin - 00:08:58 s vysokým stupněm bezpečnosti.
-
00:09:02
A ČR jako 1 z prvních zavedla
mikrobiologickou kontrolu. -
00:09:07
Jistě lidé jedí pražskou šunku
a trvanlivé salámy apod. -
00:09:14
To bez kvalitní výroby
a zpracování kvalitních surovin -
00:09:20
není možné transportovat
a exportovat do USA, Austrálie apod. -
00:09:25
Růstové hormony, antibiotika
preventivně se používají v tuzemsku -
00:09:31
i v zahraničí.
Takže kdybych měl volit - 00:09:35 živočišnou potravinu obecně,
-
00:09:40
tak bych volil v biokvalitě,
kde mám zaručeno, -
00:09:46
že tam nejsou obsaženy látky,
které v potravině jinak zůstávají. -
00:09:48
Dnes má být česká kuchyně
a o ní už jsem něco slyšel. -
00:09:51
-Co to tu smrdí?
-To jsou tvarůžky. - 00:09:55 Proč jste je nechali takhle zkazit?
-
00:09:57
To je jejich přirozené aroma,
až je budete jíst, - 00:09:59 ani to nebudete vnímat.
-
00:10:01
K tomu asi nedojde,
co je hlavní chod? -
00:10:03
To je trochu problém,
oni mi totiž ze skladu poslali - 00:10:06 jenom chmel.
- 00:10:07 Sláva bude pivo!
-
00:10:09
Ale ne, já udělal specialitu,
chmelové šišky polité máslem - 00:10:14 s vaječinkou ala stegosaurus.
-
00:10:17
-Kdo ho zabije?
-Já! -
00:10:18
Kluci, neblázněte, nejsem blb,
já udělal samozřejmě to pivo. - 00:10:23 Sláva! Ať žije Blb.
-
00:10:25
A začni nosit tvarůžky,
nějak mi přestaly vadit. - 00:10:28 Jo!
-
00:10:33
Pánové, tradiční českou pochoutkou
je rak říční. -
00:10:38
Snad nám nechceš nasadit klepeta?
Parohy nám stačí. -
00:10:42
Nejlepší maso mají raci
z tekoucích vod, -
00:10:46
bahno líně tekoucích potoků a řek,
zanechává v račím mase - 00:10:50 bahnitou příchuť.
- 00:10:51 To se mamutovi nemůže stát.
-
00:10:53
Rak je nejchutnější a nejvhodnější
k lovu v létě. -
00:10:57
Uloveného klepetáče musíte vařit
10 až 15 min. -
00:11:02
My si ho osmahneme na ohníčku
jako špekáček. -
00:11:05
Nikdy ale nevařte raky mrtvé,
maso rychle podléhá hnilobě - 00:11:10 a vy byste si mohli pokazit žaludky.
- 00:11:12 Živé raky vaří jen nelida.
-
00:11:15
Račí maso je vynikající
do studených salátů nebo rizota. -
00:11:20
Šéfe, já vím, že raky nemusíte,
ale 1 pozitivní věc nám přinesli. -
00:11:25
-Prosím tě, jakou?
-Rokenrol. - 00:11:28 No jo vlastně.
-
00:11:32
Česko na tom ještě není
s kvalitou potravin tak špatně - 00:11:35 jako třeba Čína.
-
00:11:37
Tam se nedávno provalilo,
že přes polovinu náplně knedlíčků -
00:11:41
z jedné továrny tvoří
použité papírové kartony. -
00:11:44
Šéf Úřadu pro potraviny dokonce
skončil na popravišti. -
00:11:50
Za úplatky povolil potraviny,
kvůli kterým zemřelo několik lidí. -
00:11:53
Nicméně i Česko na jiné úrovni
s kvalitou potravin zápolí. -
00:11:57
A nezdá se,
že by se něco mělo změnit. -
00:11:59
Potravináři i obchodníci sice rádi
prohlašují, -
00:12:02
že zákazník už častěji zaplatí
za kvalitu. -
00:12:05
Jenže žádnými přesvědčivými čísly
to nejsou schopni doložit. -
00:12:10
Nejčastěji v potravinách objevíte
jako náhražku škroby, - 00:12:14 rostlinné bílkoviny a cukry.
-
00:12:16
A to hlavně v párcích a šunce,
vážou totiž vodu a tuk, - 00:12:19 a tak zlevňují výrobu.
-
00:12:21
Bramborovou vlákninu a škroby
obsahují i jogurty. -
00:12:26
Ještě bychom mohli vynaleznout
biftek z uhlí, - 00:12:28 anebo tlačenku z vyjetých pneumatik.
-
00:12:31
Vypadá to, že žertuji, že?
Ale on vás ten smích přejde. -
00:12:37
Tak přátelé,
dnes to bude mít vážně odpich. - 00:12:39 Maruš bude klohnit cosi z hrachu.
-
00:12:42
Pro mě je typickou českou potravinou
asi chleba. -
00:12:45
Nudlová polévka
s játrovými knedlíčky, -
00:12:47
kterou dělala moje babička
a maminka. -
00:12:50
Dobré moravské zelí
a dobrý houskový knedlík, - 00:12:58 tak to je rozkoš.
-
00:13:07
Paní Maruško, což takhle Karlovi
uvařit hrachovou pochoutku? -
00:13:12
Ale jen krapet, aby mi pak neodletěl
do teplých krajin, Na Růžek. -
00:13:17
Karle, kupte loupaný hrách
a kysané zelí. - 00:13:22 Tedy to je rychlopalná kombinace!
-
00:13:25
Vůbec si nepředstavuji,
co tím myslíte. -
00:13:27
A teď běžte pro rajčatový protlak
nebo loupaná rajčata. - 00:13:31 Výběr nechám na vás.
- 00:13:33 Protlak, pochopitelně.
-
00:13:35
No a dále bude Maruška potřebovat
strouhanku, sýr eidam, olej, pepř - 00:13:41 a sůl, a to je vše.
-
00:13:44
Maruško, dneska budete mít uvařeno
raz dva. -
00:13:48
Možná, ale uklízet to budu 2 hodiny,
jak vás znám. - 00:13:51 Hrách uvařte ve vodě na hustou kaši.
- 00:13:54 Hustá kaše - to je naše.
-
00:13:57
Do kaše přidejte protlak
nebo loupaná posekaná rajčata, -
00:14:01
podle toho, co Vám Karel donesl,
a nezapomeňte na kysané zelí, - 00:14:05 sůl a pepř.
-
00:14:07
Karel mi donesl leda nové drby
ze šroubárny. -
00:14:10
Hotovo?
Tak všechno pořádně zamíchejte. -
00:14:13
Zamíchám to tak,
že už to nikdo nerozmotá. -
00:14:16
Trochou oleje vymažte pekáček,
vysypte ho strouhankou - 00:14:20 a hrachovou směs do něj vlijte.
- 00:14:23 Šup s pekáčkem do trouby.
-
00:14:25
Žádné šup, hezky pomalu,
jinak se mi to všechno vysype. -
00:14:29
Dřív než pekáč z trouby vytáhnete,
posypte ještě hrachovou směs - 00:14:33 strouhaným sýrem.
- 00:14:35 To bude lahůdka.
-
00:14:36
Skoro bych se dnes pozvala na oběd.
Dobrou chuť. -
00:14:40
Tak to máte smůlu,
já už pozvala Pištu Hufnágla. - 00:14:51 Tak co, že je to bájo?
-
00:14:53
Můžu hádat? Trus z bizona,
dovoz za dva tácy tuna. -
00:14:56
Hloupoučký, to je hrášek,
je to zdravé, chutné, české -
00:15:01
a vyčistí ti to tu, flóru
nebo co, to tam máš. -
00:15:04
Já si Plzní vyčistím ledvinky
a ty si tu zalívej, co chceš. - 00:15:08 Ale...
-
00:15:09
Pa. Až bude maso pošli mi SMS,
hned přiběhnu. -
00:15:12
-Maminko, ty to vidíš.
-Jo. -
00:15:16
Dali byste si oběd, krajané?
Nabídnu vám tedy oběd frugální. -
00:15:33
Frugální oběd si naši předci,
zvláště ti méně majetní, -
00:15:36
dopřávali často,
nejen v postní pátky. -
00:15:39
Frugální oběd je totiž oběd prostý,
bezmasý, oběd z plodů zemských. -
00:15:46
České potraviny? No já nevím,
nemůžu se smířit s utopencem, -
00:15:52
jednak se těžko shání,
jednak nemíním trávit čas tím, -
00:15:57
že budu sedět u Vltavy
a lovit utopence a pak je krájel. -
00:16:02
Základem české kuchyně
je třeba hrách i fazole, -
00:16:11
dokonce hrách nahrazoval i mouku,
když byl třeba nedostatek obilovin, - 00:16:15 tak hrách nahradil škroby.
-
00:16:19
Já mám ráda česká jablka rubíny,
když dozrávají šampiony tak taky, -
00:16:25
české jahody, brambory
a českou vodu z vodovodu. -
00:16:30
Když nebyla kvalitní zelenina,
tak to zelí, ať už naložené, kysané, -
00:16:36
nebo čerstvé, bylo vždy
hlavním přísunem vitaminu C. -
00:16:41
Mně chutná český chleba,
ale ten mají dobrý i v Německu. -
00:16:45
Turisté, kteří k nám přijíždějí,
samozřejmě nechtějí pizzu, -
00:16:49
nechtějí hamburger,
ale opravdu chtějí okusit -
00:16:51
tu českou kuchyni,
která je velice známá ve světě - 00:16:55 a máme co nabídnout.
-
00:16:56
Ať je to typický houskový knedlík
s typickou omáčkou, - 00:17:01 rajskou, omáčka, svíčkovou.
-
00:17:04
Knedlíky se dělají z bílé mouky,
vepřové obsahuje -
00:17:06
obrovské množství cholesterolu,
nasycených tuků, - 00:17:14 může obsahovat další cizorodé látky.
-
00:17:18
Když budete mít doma prasátko
a uděláte si vepřový steak, -
00:17:22
tak to bude v pořádku, z panenky,
ale jakmile z toho uděláte -
00:17:27
smažený řízek, což je národní jídlo,
nebo vepřo-knedlo-zelo, - 00:17:39 tak to dostanete úplně někam jinam.
-
00:17:42
Preferoval bych čerstvou zeleninu,
ovoce a celozrnný chleba, -
00:17:48
který je upečený z obilí, které bylo
semleto přirozeným způsobem, -
00:17:55
pokud možno na kamenném mlýnu
a bylo to upečeno i blízko farmy, -
00:18:02
která vyprodukovala toto obilí,
aby to nemuselo cestovat - 00:18:06 z 1 konce republiky na druhý.
-
00:18:08
Každý typický Čech a Moravan
je zvyklý jíst to, co jeho předkové. -
00:18:23
Postupem doby ale udělal z věcí
poměrně zdravých věci nezdravé. -
00:18:31
Většina lidí v podstatě sedí
u počítačů v kancelářích. -
00:18:37
Energetický výdej je několikanásobně
menší než měli naši předkové, -
00:18:44
kteří pracovali manuálně,
a v tom je ten zakopaný pes. -
00:18:49
Jednou z nejpoužívanějších u nás
rostoucích plodin jsou brambory. -
00:19:08
Magdalena Dobromila označovala
brambory za zemčata -
00:19:11
a pokládala je za chutnou večeři
pro chudé i boháče. - 00:19:14 To si někdo odskáče, nebo taky ne.
-
00:19:17
Na mě ta kampaň
"Kupujte české produkty?, -
00:19:19
funguje dobře,
neboť já jsem Jihočech a vím, -
00:19:22
že jihočeské prase
je nejlepší prase. -
00:19:31
Jsem Čech, tak jsem
na českých potravinách vyrostl -
00:19:35
do poměrně velké velikosti,
jak vidíte. -
00:19:39
A protože jsem skutečně z Čech,
tak moje maminka měla zásadu, - 00:19:43 že se má jíst to, co se tady narodí.
-
00:19:47
Dokonce moje maminka byla taková,
že ona dělala potraviny sezónní. -
00:19:53
My jsme měli švestkové knedlíky,
když byly švestky, -
00:19:57
vepřové, když se zabíjelo,
vajíčka, když byly Velikonoce. -
00:20:02
A maminka v tom shledávala
určitou moudrost, protože říkala, -
00:20:06
že člověk tam, kde se narodil,
kde vyrostl, -
00:20:09
by se měl přizpůsobit
jistému přírodnímu rytmu. -
00:20:12
A musím vám říct, že to tak asi je,
dokonce se mi stává, -
00:20:16
že mám na Velikonoce chuť
na tvrdá vajíčka, -
00:20:18
na podzim na švestkové knedlíky,
ale to neznamená, že nemám rád čínu, - 00:20:23 nebo něco cizokrajného.
-
00:20:27
Ale to je u mě spojeno
s určitým dobrodružstvím, - 00:20:30 kdežto česká potravina to je domov.
- 00:20:32 Tak tohle v jeskyni nemáme, to ne.
-
00:20:36
Pokud ještě nemáte dost,
mám tady otázku o ceny. -
00:20:41
Kdo minule zapomněl, nebo nenapsal,
neváhá a hádá znovu. Kdo má pravdu? -
00:20:46
O praotci Čechovi se poprvé zmiňuje
Kosmova kronika. -
00:20:50
Poprvé se o praotci Čechovi zmiňuje
Dalimilova kronika. -
00:20:56
To je úplný konec dnešního
prázdninového opákovacího dílu. - 00:21:01 Odpovídejte směle, čekají vás ceny.
-
00:21:04
Kdo se bude o prázdninách nudit,
koukne na náš web. - 00:21:07 Je tam spousta zajímavých informací.
-
00:21:10
Kdo má nápad na další díl,
napíše taky. -
00:21:13
Příští týden mě tady máme zase,
ve stejném čase -
00:21:17
a nejspíš i ve stejném ohozu.
Dneska se šetří na všem. - 00:21:21 Nazdar, kašpar.
-
00:21:22
Skryté titulky: Lucie Valachovičová,
Česká televize, 2010