iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
15. 12. 2010
17:30 na ČT1

1 2 3 4 5

55 hlasů
6726
zhlédnutí

Pod pokličkou

Restauratér dobře ví, první pohled napoví!

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:25 Restaurace mě okouzlí
    výborným jídlem.
  • 00:00:28 Vybírám si podle vůně.
  • 00:00:30 Vzhled hraje roli,
    ale v restauraci
  • 00:00:33 je nejdůležitější kuchař a to,
    jak vaří.
  • 00:00:45 Tati?
  • 00:00:46 Už ti zase nakreslili pásku přes oči?
  • 00:00:49 Jo, ale o to nejde.
  • 00:00:50 Objevil jsem tu nejnetradičnější
    restauraci pod sluncem.
  • 00:00:54 Nepovídej a která to je?
  • 00:00:56 Naše školní družina.
  • 00:00:58 Cože?
  • 00:00:59 Přesně tak, sleduj!
  • 00:01:00 U vchodu musíš umýt ruce
    v kýblu s chloraminem,
  • 00:01:04 každý den je místo kompotu
    červená řepa, nutí tě dojíst,
  • 00:01:07 tácky smrdí
    a hlavní kuchařka má knír.
  • 00:01:10 Tak to tě musím zklamat.
  • 00:01:12 Jak to?
  • 00:01:14 Tento druh stravování
    má u nás hlubokou tradici.
  • 00:01:17 I ty jsi chodil do takové družiny?
  • 00:01:19 Chodil, jen s tím rozdílem,
    že řepu jsme si museli
  • 00:01:22 na pozemcích vypěstovat sami.
  • 00:01:28 V roce 1973 byla všechna
    stravovací zařízení rozdělena
  • 00:01:32 do 5 kategorií -
    1. až 4. cenové skupiny
  • 00:01:35 a tzv. výběrové restaurace.
  • 00:01:38 Pevné normy určovaly
    nejen ceny jídel, ale i vybavení,
  • 00:01:42 systém a způsoby obsluhy.
  • 00:01:44 Např. za půllitr 12? piva
    jste v jedničce zaplatili
  • 00:01:48 4,20 Kč,
    ve čtverce jen 2,80 Kč.
  • 00:01:51 K pevně daným cenám
    bylo možné v horských,
  • 00:01:54 lázeňských a významných rekreačních
    střediscích připočítávat přirážky.
  • 00:01:59 Po roce 1989 tyto cenové skupiny
    zmizely a v soukromých podnicích
  • 00:02:05 byl dán prostor k větší kreativitě.
  • 00:02:07 Ta se projevila na jídelních lístcích
    i na zařízení a stylu restaurací.
  • 00:02:13 Pokud se vám zasteskne
    po klasické čtyřce
  • 00:02:15 a igelitových ubrusech, nezoufejte,
    i takové retro podniky už existují!
  • 00:02:23 Velice netradiční restauraci
    najdete v Jakartě v Indonésii.
  • 00:02:27 Vypadá trochu jako luxusní apartmán.
  • 00:02:31 Jídlo si můžete dát třeba v ložnici,
    nebo rovnou ve vířivce.
  • 00:02:35 Pro klidnější pracovní schůzky
    ideálně poslouží knihovna.
  • 00:02:40 Pro movitější gurmány loni v září
    uspořádal jeden francouzský
  • 00:02:44 kulinářský magazín netradiční zážitek
    - ochutnávku nejlepších jídel
  • 00:02:49 v gondole zavěšené 50 m nad zemí
    v Paříží u Eiffelovy věže.
  • 00:02:53 Cena za menu sestavené
    11 slavnými šéfkuchaři
  • 00:02:56 se pohybovala okolo 900 eur.
  • 00:02:58 Chutný úlet!
  • 00:03:01 S urychleným trávením
    počítá asi jedna módní restaurace
  • 00:03:05 v čínského Pekingu.
  • 00:03:07 K posezení totiž místo židlí
    nabízí záchodové mísy.
  • 00:03:10 Jídla jsou servírována
    v nočnících a kelímcích na moč.
  • 00:03:14 A jako specialita je zde servírována
    čokoládová zmrzlina
  • 00:03:17 v předvídatelném tvaru.
  • 00:03:22 Tak si představte,
    že jsem nedávno večeřela
  • 00:03:24 v době kamenné.
  • 00:03:26 V nefalšované pravěké restauraci.
  • 00:03:28 Místo servírek neandrtálci,
    jídlo připravované na ohništi.
  • 00:03:32 A proto má záludná otázka.
  • 00:03:45 A tentokrát C je správně.
    Pravěce.
  • 00:03:48 Doba kamenná se dělí
    na starší a mladší,
  • 00:03:51 starší doba kamenná zahrnovala
    období paleolitu a mezolitu,
  • 00:03:55 mladší doba kamenná
    se dělila na neolit a eneolit.
  • 00:03:58 Bravurně.
  • 00:04:00 A pokud budete chtít zažít
    pravěk na vlastní kůži,
  • 00:04:03 radím navštívit
    stylovou prarestauraci
  • 00:04:05 nebo zdejší studio, že rejžo!
  • 00:04:08 Kde jsi byla tak dlouho?
  • 00:04:10 Zdržela jsem se na mandlu,
    bavily jsme se
  • 00:04:12 o netradičních restauracích.
  • 00:04:14 Tak pro mě by přicházela
    do úvahy jen jedna.
  • 00:04:16 Jaká?
  • 00:04:17 Taková, kde nosí číšník pivo
    bez ptaní a načepovanou přesnou míru.
  • 00:04:22 To jsi celý ty.
  • 00:04:23 Vždycky řeč stočíš
    na hospodu Na Růžku.
  • 00:04:25 A jakou netradiční hospodu
    doporučovaly ženské?
  • 00:04:28 Hladomornu, je to úplná novinka.
  • 00:04:30 A co tam vaří?
  • 00:04:31 Právě, že vůbec nic.
  • 00:04:33 Odpadají problémy
    s čerstvostí potravin,
  • 00:04:35 se zásobováním, s dietami.
  • 00:04:37 Vidíš a to je právě to,
    co se na Růžku taky neřeší,
  • 00:04:41 protože tam je to každému jedno.
  • 00:04:45 Když se podívám na to,
    co si pamatuji za posledních 20 let,
  • 00:04:50 tak nárůst zvláštních restaurací
    je úplně enormní.
  • 00:04:55 Vývoj v gastronomii,
    který jsme udělali
  • 00:04:58 od Sametové revoluce,
    je něco jiným zemím trvalo až 50 let.
  • 00:05:04 Trend, který existuje
    v celé společnosti je,
  • 00:05:09 že by mělo docházet
    k neustálým změnám.
  • 00:05:13 Lidé nejsou zvyklí na to,
    aby bylo něco statického,
  • 00:05:16 oni potřebují změnu,
    dynamiku, překvapení.
  • 00:05:19 -Lidé mají stále méně volného času
    a v momentu, kdy volný čas mají,
  • 00:05:25 tak se ho snaží strávit netradičně,
    snaží se, aby zážitek byl intenzivní,
  • 00:05:33 aby si užili svůj volný čas,
    proto vybírají taková místa,
  • 00:05:38 kde zážitek mohou prožít.
  • 00:05:43 -To, že některé hospody
    vás stále více zapojují do dění,
  • 00:05:49 tak to kopíruje model společnosti,
    kdy ticho a klid je považovaný
  • 00:05:54 za hrubý nedostatek.
  • 00:05:56 Bojíme se ticha, rozhovoru.
  • 00:06:00 -Restaurace, které mají netradiční
    zaměření kalkulují hlavně s tím,
  • 00:06:05 že nalákají návštěvníky.
  • 00:06:10 Ale jestli to nebude podepřeno
    dobrým jídlem,
  • 00:06:15 tak to bude krátkodobá záležitost.
  • 00:06:18 Ale jen kvalita pokrmu rozhoduje,
    jestli restaurace
  • 00:06:22 bude dále navštěvována
    a dobře prosperovat.
  • 00:06:25 -Pokud je restaurace netradiční,
    tak tam funguje
  • 00:06:30 marketingový efekt v tom,
    že člověk o svém zážitku
  • 00:06:35 vypráví svým kamarádům
    a strhne se lavina.
  • 00:06:43 Pokud člověk odejde
    s hodně dobrým zážitkem,
  • 00:06:46 tak se určitě rád vrátí.
  • 00:06:48 -Jestliže jdu do nějakého zařízení
    a chci se s někým setkat
  • 00:06:51 a povídat si s ním, tak nechci,
    aby tam hrála velkoplošná TV,
  • 00:06:55 nechci, aby tam byly atrakce,
    dýmy apod.,
  • 00:06:58 protože se potřebuji setkat
    v příjemném prostředí s člověkem.
  • 00:07:02 -Češi se dělí na mladší generaci,
    která určitě přivítá nějakou novinku,
  • 00:07:10 ale pak je tady spousta těch,
    kteří jsou trošku konzervativní.
  • 00:07:20 -Když se objeví něco nového
    a stojí to za to, tak to vyzkoušejí,
  • 00:07:24 ale není jisté,
    jestli se tam budou
  • 00:07:27 pravidelně vracet,
    narozdíl, když 2-3x týdně
  • 00:07:32 chodí do své hospůdky nebo pizzerie.
  • 00:07:37 -Je to dáno personálem,
    hudbou, lidmi,
  • 00:07:40 kteří se tam scházejí a ještě něčím,
    čemu se v kostele říká
  • 00:07:45 promodlenost kostela.
  • 00:07:47 Moderní kostely
    příliš lidí neupoutají,
  • 00:07:50 protože tam před nimi
    nesedělo 5 generací,
  • 00:07:54 kteří se modlili.
  • 00:07:55 Já to tvrdím i o hospodách -
    hospoda, která má duši,
  • 00:07:59 kde bylo před vámi několik generací,
    kteří popíjeli pivo
  • 00:08:03 nebo tam konverzovali,
    tak tam zanechali stopu a duši.
  • 00:08:09 Blb, kde je Blb?
  • 00:08:10 Nevíme.
  • 00:08:11 Tady jsem, šéfe.
  • 00:08:13 Byl ses nenápadně podívat
    na netradiční restauraci
  • 00:08:16 ve vedlejším kmeni?
  • 00:08:17 Nebylo to úplně špatné, ale...
  • 00:08:19 Ale co?
  • 00:08:20 Ještě by potřebovali vychytat
    nějaké mouchy.
  • 00:08:23 Nějaké detaily se dají doladit
    i za provozu.
  • 00:08:26 Jenže oni by mouchy potřebovali
    vychytat dost akutně.
  • 00:08:29 Jak to?
  • 00:08:30 Jelikož mají ledničku
    jen na 2 tužkové baterie,
  • 00:08:33 tak se jim tam děsně kazí maso
    a přes mouchy není vidět na krok.
  • 00:08:37 A řekl jsi jim na to něco?
  • 00:08:39 Řekl.
  • 00:08:39 A oni?
  • 00:08:40 Že prý je to moucha a do ledničky
    přidali jednu tužkovou.
  • 00:08:44 Než tohle, tak raději strávit týden
    v mraveništi.
  • 00:08:46 Že jo, tak jdeme.
  • 00:08:48 Ne my, ale ty. Tak padej! Ty Blbe!
  • 00:08:58 Pánové, představte si,
    že při svých výpravách
  • 00:09:01 do hospůdek a restaurací
    můžete narazit i na takovou,
  • 00:09:05 kde si sami načepujete pivo.
  • 00:09:07 To děláme v každé a běda,
    jestli někdo cekne.
  • 00:09:10 Prostě přijdete, číšník se vás zeptá,
    zda si dáte půllitr, či třetinku
  • 00:09:15 a o zbytek se postaráte sami.
  • 00:09:18 Každý stůl je totiž opatřen
    výčepní stolicí
  • 00:09:21 s 1 až 3 kohouty.
  • 00:09:22 Nepotřebujeme další kohouty
    na naše smetiště.
  • 00:09:26 Pod kohouty je zařízení
    na výplach sklenic
  • 00:09:29 a na stolici je ovládací panel,
    kde se vám zobrazí vaše spotřeba.
  • 00:09:33 Na velkoplošné projekci
    pak můžete sledovat,
  • 00:09:36 zda vypijete víc než ostatní hosté.
  • 00:09:39 Jasně, zatím prý držíme nejlepší
    skóre paleolitu.
  • 00:09:43 Pokud náhodou dostanete
    krom piva chuť na nějakou lahůdku,
  • 00:09:47 můžete si ji objednat
    přes dotykový displej.
  • 00:09:50 Tak na zdraví, ať vám slouží.
  • 00:09:52 Na tvoje a víc
    takových užitečných dílů.
  • 00:09:56 Šéfe a šlo by udělat
    něco podobného i pro nealko?
  • 00:10:00 To víš, že by šlo,
    ale kdo by to chtěl,
  • 00:10:03 takovou pitomost?
  • 00:10:04 No přece já.
  • 00:10:06 Copak neznáš úsloví s nealkem
    si po ránu jdeš k mravencům pro ránu?
  • 00:10:11 Tak vidíš, ty Blbe!
  • 00:10:16 Následuje další bod
    naší nevařící show - recept.
  • 00:10:20 Dnes bude rýže bez rýže
    připravená z brukvovin.
  • 00:10:24 Nechápete? Pochopíte, uvaříte.
  • 00:10:27 Dostala mě jedna restaurace
    v horách mezi Boloňou a Florencií.
  • 00:10:32 Co najdete v horách, to oni nabízejí.
  • 00:10:37 Od vína přes prasata, po žáby,
    těstoviny. Úplně všechno.
  • 00:10:47 Karle, když netradičně,
    tak netradičně.
  • 00:10:50 Dnes Vám Maruška uvaří falešnou rýži.
    Hádejte z čeho?
  • 00:10:54 No přece z květáku, tak šup šup,
    jeden pěkný kupte.
  • 00:10:59 Falešná děva s falešnou rýží, vida.
  • 00:11:03 No jo, rýží z květáku
    zruinujeme čínské impérium.
  • 00:11:07 Hurá, jen aby to bylo k žrádlu.
  • 00:11:09 V zelenině se poohlédněte
    ještě po jarní cibulce,
  • 00:11:13 česneku, červené paprice
    a zázvoru.
  • 00:11:16 V zelenině jsem se poohlídl
    po prodavačce.
  • 00:11:19 Měla pěknou velkou bulvu. Řepy, víme?
  • 00:11:23 No a teď už jen doplňte zásoby
    o vejce, olivový olej,
  • 00:11:28 sójovou omáčku, sůl a černý pepř.
  • 00:11:32 A zásoby mají být asi na jak dlouho?
  • 00:11:34 Měsíc, rok, světovou krizi,
    nebo havárii atomové elektrárny?
  • 00:11:40 Maruško, květák netradičně
    nastrouhejte na jemném struhadle.
  • 00:11:44 To je netradiční
    jako zdražování elektřiny.
  • 00:11:48 Cibulku rozdělte na bílou
    a zelenou část
  • 00:11:51 a obě nakrájejte na kolečka.
  • 00:11:53 Ve větší pánvi si rozehřejte olej
    a zpěňte na něm
  • 00:11:57 bílou část cibulky
    a drobně nakrájený stroužek česneku.
  • 00:12:01 Já to zpěním mýdlem s jelenem.
    Bude to rychlejší.
  • 00:12:05 Pak přidejte květák,
    všechno pěkně osolte,
  • 00:12:08 přikryjte pokličkou
    a 3 minutky poduste.
  • 00:12:11 Přidejte sójovou omáčku,
    jemně nastrouhaný zázvor,
  • 00:12:15 zelenou část cibulky
    a nadrobno nakrájenou papriku.
  • 00:12:19 Zelenou část cibulky mám,
    ona mi totiž potvůrka
  • 00:12:23 spadla do barvy na okapy.
  • 00:12:26 Vše pěkně zamíchejte
    a znovu duste 2 minutky.
  • 00:12:29 Pak směs pěkně přesuňte
    na jednu stranu pánve,
  • 00:12:33 na druhou stranu vyťukněte vajíčka,
    promíchejte a až se vám z nich
  • 00:12:38 udělá vaječinka,
    všechno smíchejte dohromady.
  • 00:12:41 To je mišmaš jako když vám vybuchne
    mikrovlnka s lečem.
  • 00:12:45 Hotovo? Tak rychle servírujte.
  • 00:12:49 Ať to odsejpá.
    Dobrou chuť!
  • 00:12:51 Snad odkapává, ne? Ale klid,
    Karel to stejně jíst nebude.
  • 00:12:55 Prý ho ze zeleniny pálí žáha.
  • 00:13:05 Řeknu Vám, zlatíčka,
    že restaurací jsem už viděla plno,
  • 00:13:09 ale jedna speciální vznikla
    v květnu 2005 v Berlíně.
  • 00:13:13 Taková malá světová raritka.
  • 00:13:15 Byla totiž otevřena
    pro hosty s určitou nemocí.
  • 00:13:24 A kdo by to řekl, B je správně.
  • 00:13:26 Restauraci otevřela Katja Eichbaum,
    která sama trpěla 15 let bulimií.
  • 00:13:32 Během léčby v sanatoriu pro pacienty
    s touto problematikou
  • 00:13:36 dostala nápad vytvořit místo,
    kde se budou moci
  • 00:13:39 nemocní lidé nejen najíst,
    ale postupně se vrátit
  • 00:13:42 zpět do každodenního života.
  • 00:13:44 Jídelní lístek nabízí
    dost originální názvy jídel
  • 00:13:46 jako např. "Něco více"
    či "Něco méně",
  • 00:13:49 "Velký hlad" nebo "Duše",
    jde ovšem o celkem normální jídla -
  • 00:13:52 vařená vejce či různé druhy zákusků.
  • 00:13:57 V NY jsou bary,
    které jsou velmi netradiční,
  • 00:14:00 kdy barové židle zajíždějí dolů,
    nad vámi visí kostlivci
  • 00:14:06 a různé bláznivé nápady.
  • 00:14:08 Tak daleko nejsou u nás ještě
    restaurace dotaženy.
  • 00:14:16 -Miluji restaurace,
    které vám dají možnost vylovit si
  • 00:14:20 vlastní rybu,
    kterou vám potom udělají.
  • 00:14:23 Nebo mám rád restaurace,
    které mají romantická zákoutí.
  • 00:14:28 V Praze 1 je restaurace,
    kde je jen balkon pro 2.
  • 00:14:34 -Oblíbené jsou sport bary,
    kde hlavním lákadlem
  • 00:14:39 jsou sportovní přenosy.
  • 00:14:42 Pak jsou tady nejrůznější
    hudební kluby
  • 00:14:48 a slyšel jsem
    o hodně netradiční restauraci,
  • 00:14:53 kde se servíruje jídlo ve tmě.
  • 00:14:57 Lidé si mohou vyzkoušet, jaké to je,
    když je člověk nevidomý.
  • 00:15:03 Další zajímavá restaurace je,
    když tam přijdete se svými dětmi,
  • 00:15:07 tak jim dají kuchařské čepice,
    odvedou je do kuchyně
  • 00:15:10 a naučí je dělat špagety.
  • 00:15:12 Mezitím se naobědváte
    a užijete si oběd.
  • 00:15:19 Provozuji restauraci,
    kde nápoje vozí vlaky.
  • 00:15:24 Lidi to baví a má to poměrně
    široký záběr na celou populaci
  • 00:15:29 od dětí, tatínků, maminky, babičky.
  • 00:15:33 Funguje to a to je ideální.
  • 00:15:37 Nemáte cílovou skupinu
    a zajímá to každého,
  • 00:15:40 kdo se chce minimálně podívat.
  • 00:15:43 -Některé interiéry
    mají vztah ke gastronomii.
  • 00:15:47 Jeden ze slavných interiérů
    je středověká krčma.
  • 00:15:53 Tam si zakládají na tom,
    že tam pomalu chodí v kožešinách,
  • 00:15:57 tak navíc mluví jazykem středověku,
    občas velmi obhrouble.
  • 00:16:02 A nacházíte se v něčem,
    co se podobá
  • 00:16:05 hladomorně podzemní jeskyně.
  • 00:16:08 To je také interiér,
    který vás může ovlivnit.
  • 00:16:15 U našich večerních produkcí
    upřednostňujeme neformální přístup.
  • 00:16:22 Tykáme hostům,
    ale patří to k té době.
  • 00:16:27 Naši divoši se chovají úplně jinak -
    slušně, ale trošku primitivně.
  • 00:16:35 Ve standardní restauraci
    ocení konzervativní přístup.
  • 00:16:41 KNIKÁ
  • 00:16:44 Co knikáš, Karle?
  • 00:16:45 Ani se neptej, umírám.
  • 00:16:48 To jsou ty šavle hore.
    Šéf měl tento týden zase narozeniny?
  • 00:16:52 Ty myslíš vždycky na to nejlepší,
    jenomže já to mám z jídla.
  • 00:16:57 Snad sem tě neotrávila?
  • 00:16:58 Kupodivu ne, na tvoje smrtící,
    jedovaté směsi jsem po těch letech
  • 00:17:03 kupodivu přivykl.
  • 00:17:04 Ale tohle je po mňamce v restauraci.
  • 00:17:07 To je taky nápad
    dát si rizoto a v pondělí.
  • 00:17:11 V takovém podniku?
    Tam stál dobrý den 200 Kč.
  • 00:17:15 Ten chlap měl takovou
    nezdravou barvu pleti, viď?
  • 00:17:18 To byl mrtvý host, vím to na beton.
    Jezdil tam dokola už loni.
  • 00:17:22 Karle, mně je šoufl.
  • 00:17:25 Že sis dala rizoto v pondělí?
    Já se ti divím.
  • 00:17:30 Představte si, že v Praze
    v jedné restauraci udělali pokus.
  • 00:17:34 Lidé tady mohli zaplatit
    za jídlo tolik,
  • 00:17:36 kolik sami uznali za vhodné.
  • 00:17:38 Zkusíte uhádnout,
    za jak dlouho
  • 00:17:40 musel být tento netradiční pokus
    ukončen?
  • 00:17:47 A tentokrát je správně B.
  • 00:17:50 Pokus nechat o ceně rozhodovat
    samotné strávníky,
  • 00:17:53 měl v jedné pražské restauraci
    trvat 14 dnů.
  • 00:17:57 Majitel se nechal inspirovat
    londýnskou restaurací Little Bay.
  • 00:18:01 Tamní majitel tvrdí,
    že v prvních dnech mu někteří hosté
  • 00:18:04 platili i o 1/5 víc,
    než byla obvyklá cena.
  • 00:18:07 To v Praze si naopak
    zákazníci mysleli,
  • 00:18:10 že ideální cena za jídlo je...
  • 00:18:12 ZADARMO! A copak jste čekali?
  • 00:18:15 Teprve před 5-6 lety jsem poprvé
    navštívila japonskou restauraci
  • 00:18:20 a sushi
    a naprosto jsem tomu propadla,
  • 00:18:24 ačkoliv je to
    pekelně drahá záležitost,
  • 00:18:27 tak si to čas od času dopřeji.
  • 00:18:29 Nedávno jsme hráli
    v Horních Bludovicích
  • 00:18:32 a tam je hotel U Svatého Jana
    a dal jsem si tam kachní škvarky.
  • 00:18:41 To byla taková lahoda.
  • 00:18:45 S Janou jsme si jednou udělali večeři
    v hradeckém obřím akváriu.
  • 00:18:51 Tam sedíte, nad vámi plavou ryby,
    jste obklopena vodou, rybami,
  • 00:18:58 sedíte si v křesle a jíte a pijete.
  • 00:19:02 Je to příjemné.
  • 00:19:11 Gastronomii miluji,
    v podstatě se nezabývám
  • 00:19:15 vůbec ničím jiným.
  • 00:19:19 Dokonce čtu jen knížky,
    které se týkají gastronomie.
  • 00:19:25 Líbí se mi, když se píšou beletrie
    s tímto tématem.
  • 00:19:30 Když cestuji,
    tak jsem se zařadil do skupiny,
  • 00:19:34 které se říká gastronauti - lidi,
    kteří jsou přitahováni gastronomií
  • 00:19:38 tak, jak astronauti hvězdami.
  • 00:19:41 Mě to baví a živí.
    Živí to i společnost,
  • 00:19:45 která se zabývá nejen vydáváním
    nezávislého průvodce nejlepších
  • 00:19:52 a nejzajímavějších restaurací.
  • 00:19:55 Před několika lety jsem začali
    organizovat festival
  • 00:20:00 nejzajímavějších a nejexotičtějších
    restaurací v naší zemi,
  • 00:20:06 ale i nápojářů,
    kdy během 3 dnů si návštěvníci
  • 00:20:09 můžou vyzkoušet,
    co si ještě nikdy nevyzkoušeli.
  • 00:20:16 Nejlepší jsou instantní rozumy.
  • 00:20:19 Je to k neuvěření, ale končíme.
  • 00:20:22 Mám pro vás ještě kvizovou otázku.
  • 00:20:24 Jen si ty moudré hlavy poslechněte
    a hádejte, kdo má pravdu?
  • 00:20:29 Kolejiště vláčku v restauraci,
    kterou jsme dnes navštívili v Praze
  • 00:20:33 má přes 400 m kolejí.
  • 00:20:36 To je příliš,
    kolejí je tam okolo 300 m.
  • 00:20:41 Já se loučím, vy se snažte odpovídat
    správně a mravně.
  • 00:20:44 Občas zaskočte na náš web,
    mám tam pro vás spoustu informací
  • 00:20:49 a zajímavostí.
  • 00:20:50 Mějte se jak chcete
    a nad jídlem bděte. Pa!
  • 00:20:53 Skryté titulky: Lucie Valachovičová,
    Česká televize, 2010